Peutermeisje drinkt fruitdrankje

Zo overleef je de ‘ik kan dat zelf-fase’ van je peuter + WIN een pakket lekkere en gezonde snacks

29/03/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Je peuter is 2 jaar en kan alles … zellluuuf! Haren kammen, kleren aandoen, schoenen dabei, eten … Neen, mama of papa, geen hulp meer nodig. Nu ja, eigenlijk wel.  Maar ssst, dat gaan we niet te luid zeggen. Enkele tips om de peuterpuberteit en de 'ik kan alles zelf'-fase vlotter te laten verlopen.

Schattig toch, als je peuter een klus zelf probeert te klaren. En het levert meer dan eens een grappige situatie op.

Maar … dat ‘zellluuuf’ doen draait ook wel vaker uit op frustratie en woede, bij je kleintje dan. Omdat heel wat zaken simpelweg nog niet lukken. Jep, iets zelf leren doen, vraagt wat tijd. En die lijkt je peuter niet te hebben.

7 tips om je peuter ruimte te geven voor ontdekking

1. Zorg dat het taakje helder is

Je kindje moet duidelijk weten wat er moet gebeuren. Wil je je peuter leren om zelf kleren of jas aan te trekken? Geef dan aan welke handelingen hij of zij echt zelfstandig moet uitvoeren. Wil dat ook zeggen dat je peuter zelf zijn pyjama moet uittrekken? Of de jas moet gaan halen aan de kapstok?

2. Deel alles op in kleine stapjes

Is het ‘taakje’ duidelijk? Top, dan helpt het om het verder op te delen in kleinere stapjes.

  • Stel je kindje de vraag wat stap 1 is. Wat doe je als eerste als je je gaat aankleden?
  • Weet je kindje het niet? Niet erg, vertel het dan gewoon.
  • Doe iets voor als je kindje niet meteen weet hoe eraan te beginnen.
  • Daarna kan hij of zij het zelf doen. En jij kan eventueel nog wat helpen.

Vanaf dan komt het erop aan om die (nieuwe) vaardigheid en de onderdelen ervan te herhalen. Elke keer dat je kindje oefent, help je minder en minder.

3. Coach, maar neem niet (alles) over

Je mag zeker nog helpen. Wel op een begeleidende en niet leidende manier. Het is belangrijk – voor het zelfvertrouwen – dat je kindje zoveel mogelijk zelfstandig doet. Jij bent er om te coachen en ondersteunen, je kindje zal het uiteindelijk doen.

Moedig dus maar zoveel mogelijk aan. Ook om zelf na te denken hoe het moet, als het even wat stroever loopt.

peuter met Crazy Fruits
Peuter krijgt snack

Ga zeker niet mee in de driftbui of boze houding van je peuter als iets niet lukt. Dat vieruurtje zelf opeten (zonder morsen) gaat niet echt? Dan bedenken we samen een oplossing. Niet door mama of papa weer fruit(pap) te laten geven. Maar bijvoorbeeld wel door een makkelijkere manier aan te bieden om het zelf te doen.

Hier waren de Crazy Fruits van Nestlé Baby&Me in handige knijpzakjes een redder in nood. Sinds dit kleine dametje ze in handen kreeg, zijn de vieruurtjes alleen nog maar plezant! En onze aperitiefjes in het weekend zijn een winner met de Puffy Puffs, die ze zonder probleem zelf uit haar eigen kommetje kan nemen.

4. Kies het juiste moment

Laten we eerlijk zijn: niet elke moment is geschikt om ruimte te geven om je peuter iets zelf te laten doen. Zoals in de volle ochtendrush, right? Kies het juiste moment uit om met je kleintje nieuwe vaardigheden te leren.

Wees ook duidelijk wanneer het niet kan. Je mag nog altijd neen zeggen hé, mama en papa ;-).

5. Heb geduld

Alles moet snel gaan. We razen te vaak aan een rotvaart door de dag. Maar trap niet in de val om die houding mee te nemen in het leerproces van je kindje. ‘Neem snel je schoenen of ‘Kijk, je fruitdoosje ligt gewoon daar, stop het nu toch in je boekentas’. Om dan meteen in te grijpen als het niet loopt zoals je wil.

Stop! Niet doen. Adem in, adem uit en wees geduldig. Het is een leerproces, en dat kan niet van de ene dag op de andere helemaal af zijn.

6. Laat fouten toe

Ach ja, soms loopt het mis. Soms laat je kindje iets vallen en breekt het. Soms vliegt de inhoud van een bord of beker op de grond. Soms gaat bestek met een leeg puddingpotje mee de vuilnisbak in.

Dat is allemaal per ongeluk. En dat gebeurt. Stel je kindje gerust, fouten maken mag! En neem hier en daar wat voorzorgen, zoals bescherming op de vloer onder de tafel.

7. Geef complimentjes

Last but not least: prijs je kindje als iets lukt. High five, goed gedaan, top! Met complimenten en positief zijn geef je je peuter zelfvertrouwen.

Was er nog iets dat beter kon? Dat mag je zeker ook zeggen, maar op een opbouwende manier. Zodat je kindje er iets uit leert. Lukt het de volgende keer dan helemaal, dan wordt het zelfvertrouwen des groter en blijft je kindje proberen.

WIN een snackpakket van Nestlé Fruits & Snacks

wedstrijdpakket Nestlé

Is jouw kindje fan van een vieruurtje?

Goed nieuws, want wij mogen een 4x een lekker Nestlé-pakket met fruitknijpzakjes en snacks weggeven, bestaande uit:

  • 1 Puffy Puffs Nature
  • 3 Crazy Fruits (Fiesta, Sunny, Sporty)

Vul vóór 20 april 2024 – 23u59 onderstaand wedstrijdformulier in.

En wie weet kan jouw peuter binnenkort naar hartenlust smullen. Zélf, welteverstaan.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Nestlé. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes