peuter ligt in bedje

EHBDA: eerste hulp bij dutjes afbouwen

25/07/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Het slaapschema van een baby of peuter verandert naarmate hij ouder wordt. Het aantal uren dat ze slapen, neemt af. Maar wanneer leg je je kindje overdag te dutten? En wanneer precies kan je zo’n dutjes beginnen verminderen?

Merk je dat je kindje het lastig krijgt om de oogjes te sluiten als je het neerlegt voor een van de twee dutjes overdag? Dan zit je waarschijnlijk in een overgangsfase in het slaapschema.

Van twee naar een overdag

Doorgaans gaat een baby’tje rond 9-10 maanden over op twee vaste dutjes overdag. Dat houdt aan tot ongeveer 15 tot 18 maanden. Daarna dut een peuter nog maar een keer per dag.

Vóór die leeftijd al overschakelen naar dat ene dutje per dag is geen aanrader. Zelfs wanneer je kleintje wat lastig doet als het na de middag wordt te slapen gelegd.

Natuurlijk is elk kindje anders en zal ook elk kindje een andere, eigen ontwikkeling kennen. Het is vaak een beetje aanvoelen wat voor jouw schatteboutje werkt.

Toch zijn er enkele tekenen die aangeven dat je peuter klaar is om van twee dutjes per dag over te gaan naar een dutje:

  1. Een of beide dutjes van je kindje worden merkbaar korter gedurende twee opeenvolgende weken. Als je kindje twee dutjes doet overdag, dan zal het ene slaapmomenten intuïtief een beetje langer zijn dan het andere. Maar merk je dat er een groot tijdsverschil begint te komen tussen het eerste en het tweede dutje – bijvoorbeeld 1,5 tot 2 uur versus 30 minuten – dan is het duidelijk dat je kindje klaar is om het ochtenddutje te laten vallen.
  2. Je kindje wil bij een van beide dutjes absoluut niet meer gaan slapen. Als dit twee opeenvolgende weken zo is, mag je het als een teken beschouwen. Het is volkomen normaal dat baby’s soms weigeren om te slapen overdag, om verschillende redenen. Die ene keer hoeft dus niet per se een signaal te zijn. Maar als het consequent gebeurt en je kindje nadert de 15-18 maanden, dan is het wel tijd om naar een dutje per dag te gaan.
  3. Je kindje wordt ’s nachts meer wakker, raakt ’s avonds moeilijk in slaap of wordt vroeger wakker dan normaal. Als je kindje te veel slaapt overdag, kan dat het slaappatroon tijdens de nacht wel beïnvloeden. Is dat meer dan 10 dagen lang het geval, dan is je peuter wel klaar om toe te komen met een dutje per dag.

Vertoont je kindje voor de leeftijd van 15 maanden al een of meerdere van deze signalen? Probeer de overschakeling naar slechts een dutje per dag toch wat uit te stellen.

Zo maak je de overschakeling naar 1 dutje makkelijker

Zorg er zeker voor dat de overschakeling niet samenvalt met een andere, belangrijke mijlpaal of verandering in het leven van je kleintje. Sommige dingen heb je natuurlijk niet in de hand, maar probeer het niet te samen te plannen met die eerste momenten in de opvang, een verhuis … In 3 stappen:

  1. Stap 1: probeer het dutje ‘s ochtends stilletjes aan te verlaten (als in later te slapen leggen). Neem zo’n 30 minuten. Bijvoorbeeld: als dutje nummer 1 normaal rond 9u30 is, dan leg je je kindje enkele dagen pas neer om 10 uur. En enkele dagen later schuif je op naar 10u30. Zo schuif je eigenlijk steeds verder op naar het namiddagdutje.
  2. Stap 2: als je het eerste dutje later en later plant, maak je ook het middagdutje korter.
  3. Het ochtenddutje en het middagdutje vloeien na verloop van tijd samen. Bedtijd ’s avonds moet je dan misschien wel wat vervroegen, zodat je kindje niet te lang aan een stuk wakker is en tussendoor nood heeft aan slaap. Zo bouw je stilaan op naar een vast slaappatroon.

Weet wel dat dit een proces is. Eentje waarbij er dagen zullen zijn dat je kindje toch nood heeft aan wat meer slaap overdag en dus toch nog een tweede dutje kan gebruiken. Geen stress dus!

Eens je kleintje zijn of haar juiste (dutjes)ritme gevonden heeft, zal het dit aanhouden. Tot de leeftijd van 3 of 4 jaar, wanneer ook het middagdutje niet meer nodig is. En je dus de hele dag lang kan genieten van de aanwezigheid en q-time met je kindje – en dan denk je waarschijnlijk nog eens nostalgisch terug aan die momenten dat het overdag heel eventjes rustig was in huis;-).

 

Bron: Motherly

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes