4528fi.jpg

Opvoedmethode in opmars: RIE (in Hollywood zijn ze al fan)

21/02/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

De laatste jaren wint opvoedmethode RIE steeds meer aan populariteit. Vooral in de VS, China, Italië, Canada en Nieuw-Zeeland kent de strekking steeds meer volgers. Ook acteurs Penelope Cruz & Javier Bardem en Tobey Maguire zijn volledig mee met de hype!

RIE staat voor Resources for Infant Educators, en werd in 1978 opgericht in Los Angeles door de Hongaarse Magda Gerber. Zij schreef boeken, gaf lezingen en introduceerde een totaal nieuw concept voor de Amerikanen: hoe klein een baby ook is, toch is het een (onvolwassen) volwaardige mens. Net zoals elke mens zelf initiatieven neemt om de wereld te ontdekken, verdient ook elke mens ons respect. Respect is dus prioritair in de opvoeding, en dat betekent dat zelfs de jongste baby behandeld wordt als een uniek mens.

Een aantal opvallende en vrij radicale adviezen

Dat vertaalt zich in een aantal opvallende en vrij radicale adviezen. Een tutje bijvoorbeeld wordt ten sterkste afgeraden. De reden? Een kind moet kunnen huilen als hij dat wil. Een tutje geven is alleen een instrument voor ouders die het gejank niet willen horen. Het komt erop neer dat je niet moet voorkomen dat een kind huilt, maar dat je hem moet leren om zichzelf opnieuw tot rust te brengen. Een tutje maakt kinderen te afhankelijk van volwassenen.

Andere opvallende adviezen zijn onder andere:

  • om op een normale toon tegen je baby te spreken,
  • je kind niet tegen te houden als hij wil rechtstaan tijdens het verschonen,
  • je baby niet op te pakken voordat je dit hebt aangekondigd,
  • en geen wipstoel of kinderstoel te gebruiken.

Allemaal in het kader van respect.

Communiceren gebeurt binnen de RIE-visie dus liefst op een normale, volwassen toon. Het is namelijk fout te denken dat baby’s ons niet begrijpen. Als je duidelijk bent, dan snappen ze best wat je bedoelt. Een koosnaampje mag je natuurlijk wel gebruiken, maar het is niet de bedoeling om zelf een soort baby-taaltje te gebruiken als je tegen je kleintje praat.

Even snel een luier verversen is volgens de RIE-methode ook een no-go. Want een zorgmoment is een moment waarbij zelfs de kleinste baby kan participeren. En als die aangeeft dat het te snel gaat, dan ga je dus langzamer. Wil de baby staan of zich omdraaien, dan laat je hem. Het is zijn lichaam, en je wil hem niet het idee geven dat het normaal is dat hij moet neerliggen terwijl iemand aan zijn edele delen zit.

Als je je kinderen wil opvoeden binnen het RIE-kader, dan haal je ook geen kinderwagen, draagzak, kinderstoel of wipper in huis. Want al die zaken beperken baby’s in hun bewegingsvrijheid en fungeren bijgevolg als een soort gevangenis voor je kind. Bovendien zitten kinderen er vaak in een houding die ze zelf nog niet kunnen aannemen, waardoor ze het signaal krijgen dat het prima is om oncomfortabel te zijn. In de plaats daarvan raden ze bij RIE een safe space aan: een park of een afgesloten ruimte dat volledig babyproof is. Daar kan je kind onafhankelijk de wereld ontdekken en spelen zonder dat hij wordt gestuurd.

Nuancering

Volgens hoogleraar pedagogische wetenschappen Anneloes van Baar zijn een aantal basiszaken van de RIE-methode helemaal niet nieuw, en zijn ze zelfs bijna vanzelfsprekend. Ze kan zich ook vinden in het idee dat je een kind moet observeren om te kijken waar het behoefte aan heeft, zijn signalen op te vangen en daarop aan te sluiten. Dat is inderdaad belangrijk bij een baby die alles nog moet ontdekken.

Toch haalt zij de scherpe randjes van de RIE-adviezen:

  • Volgens haar kan het geen kwaad om met een hogere stem te praten en extra goed te articuleren wanneer je tegen een baby praat. Dat wordt wereldwijd instinctief gedaan, en daar is niets mis mee.
  • Ook een kinderstoel moet kunnen. Zodra een kind dat niet meer wil, zal hij dat echt wel laten merken.

Het is bij de RIE-methode natuurlijk niet anders dan bij andere opvoedingsstijlen: je haalt eruit wat aanleunt bij jouw visies en opvattingen.

 

Bron: nrc.nl

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes