4362fi.jpg

Hoe leer ik mijn kind van 2 's morgens in bed te blijven liggen?

20/02/2023

Een lezeres heeft een kleine lieve jongen van 2 die binnenkort grote broer wordt. Sinds kort is hij verhuisd naar een groot bed. In het begin ging die overgang goed, maar ineens stond hij, als het nog donker was en veel te vroeg, aan het bed van mama en papa. Prof. Glazemakers geeft wat tips over hoe ze hiermee kunnen omgaan.

Vraag van lezeres: wat met een veel te vroege vogel?

Een broertje op komst, dus maken we de overstap naar het grote bed. Tijdens de eerste nachten verloopt alles vlot. Tot hij plots begint te huilen als hij 's morgens wakker is. Een slaaptrainer werkt goed om hem uit te leggen dat het nog te vroeg is om op te staan. Het maantje = in bed liggen, het zonnetje = opstaan. We zijn de koning te rijk. Klokslag half 7, het zonnetje is er net als onze zoon. Maar geen probleem; daar dient het voor.

Maar sinds een week komt hij, als hij wakker is en het maantje is er nog, uit zijn bed tot bij ons, zelfs in het donker. Als we vragen of het zonnetje er is, dan zegt hij vrolijk neen. We kunnen hem gemakkelijk terug in bed leggen door het opnieuw uit te leggen, maar hij slaapt niet meer. Het is dan soms nog maar om 5 uur, terwijl hij pas rond 6.30 uur moet opstaan. Gevolg: een kind dat de hele dag heel moe is.

Is er een betere manier om hem te leren dat hij er niet mag uitkomen als het maantje er nog is?

Antwoord prof. Glazemakers: veel veranderingen

Meestal ligt de oplossing voor dit probleem in het doorbreken van een patroon dat plots geïnstalleerd raakte. Voor het zoontje in kwestie zijn er wel wat veranderingen geweest de afgelopen tijd: hij wordt een grote broer, heeft een nieuw bed gekregen, krijgt een wekker waarop hij kan zien of hij al mag opstaan…

Deze veranderingen kunnen er bij sommige kinderen voor zorgen dat ze net meer de nabijheid van mama en/of papa zullen gaan opzoeken. Ze kunnen hierbij soms teruggrijpen naar oude gewoontes (bv. beginnen huilen als je wakker wordt). Waardoor er soms onbedoelde beloningen zullen voorkomen (zie het supermarktsyndroom in het dossier slapen): je zoontje ‘wint’ bij wijze van spreken nabijheid van mama en/of papa door uit zijn bedje te komen (ook al beperkt deze nabijheid zich tot het opnieuw naar bed brengen).

Belonen om af te leren

Om dit patroon te doorbreken kan je een beloningssysteem maken waarbij er een sticker of stempel gekleefd kan worden wanneer je zoontje in bed blijft tot het zonnetje op de wekker staat. Een sticker of stempel staat dan voor een heerlijk knuffel- of speelmomentje met mama of papa waarbij je je zoontje extra in de watten kan leggen. Op deze manier probeer je hem te stimuleren om in bed te blijven liggen en is de kans groter dat hij opnieuw in slaap zal vallen in plaats van zichzelf meer wakker te maken door te beginnen rondtrippelen.

Hopelijk heb je hier al een klein beetje houvast aan!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes