meisjes spelen in zandbak

Sensory play: 11 eenvoudige manieren om de ontwikkeling van je peuter te stimuleren

16/08/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Peuters gaan graag op ontdekking, en “zintuiglijk spelen” of “sensory play” kan een leuke manier zijn om daarop in te spelen. Bij sensory play gaat het er niet alleen om je peuter te entertainen, het stimuleert ook de fijne motoriek en helpt bij het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden. Soms heeft het zelfs een kalmerend effect. En nee, zo’n sensory play hoeft echt niet ingewikkeld te zijn of urenlang voorbereiding te vragen. Dit zijn bijvoorbeeld 11 eenvoudige manieren van sensory play:

 1. Vingerverven 
  Laat je peutertje aan de slag gaan met plakkaatverf en papier en laat hem genieten van het schilderen met zijn vingertjes in plaats van met onhandelbare verfkwasten. Het is een totaal andere ervaring – en het resultaat is ook helemaal anders. 
 2. Plasticine 
  Een prima activiteit voor een regenachtige dag: plasticine om je peuter urenlang bezig te houden. Of je kan zelf zoutdeeg maken!
 3. Fun met spaghetti
  Kook een portie spaghetti, laat die afkoelen en giet die dan in een kom zodat je kindje ermee kan spelen. Wedden dat het voor ongeëvenaard plezier zorgt? En dat voor een spotprijsje! 
 4. Water 
  Perfect om op een warme dag buiten te spelen, maar het kan evengoed gewoon in de keuken op een paar handdoeken: vul verschillenden potten en kommen met een paar centimeter water, en laat je peuter maar spetteren!
 5. Waterflessen
  Hergebruik een paar plastic waterflessen en vul ze voor ongeveer driekwart met water. Voeg voedingskleurstof, glitter en wat kleine voorwerpen zoals kralen of schelpjes toe. Sluit de flessen goed af, beveilig ze met plakband en voilà: je hebt een fles vol betovering!
 6. Sensorische bak 
  Neem een stevige bak (bijvoorbeeld een plastic opbergbak) en vul die met een basis zoals rijst. Voeg er verschillende leuke voorwerpjes aan toe en geef je peuter een paar schepjes om het materiaal mee rond te bewegen. Perfect om de verbeelding van je kleintje te prikkelen!
 7. Ballenbad 
  Vul een kinderzwembadje met ballen of zachte spulletjes en laat je kleintje in de woonkamer genieten in het “ballenbad”. 
 8. Keukenfanfare 
  Ook experimenteren met geluiden valt onder sensory play. Neem een paar metalen potten en pannen en geef je peuter een lepel (en jezelf een paar oordopjes). 
 9. Kreuken
  Neem wat inpakpapier en laat je peuter experimenteren: kreuken, scheuren … Zo simpel kan het soms zijn! 
 10. Blotevoetenpad 
  Maak een blotevoetenpad in de tuin dat je peuter op verschillende manieren prikkelt. Je kan bijvoorbeeld een bak zand gebruiken, gevolgd door een grote steen, een bak met koud water, een stukje gras, … Zorg voor afwisseling en laat je peuter op ontdekking gaan. 
 11. Hindernissenparcours 
  Stel een hindernissenparcours samen in de tuin door eenvoudige dingen te gebruiken waar je kleintje over, door en onder moet. Plezier verzekerd! 

 

Bron: Mother.ly 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes