kleien

Je kindje laten kleien: hoe begin je eraan?

1/03/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Kleien is de leukste activiteit om kinderen al hun zintuigen te laten ontdekken. Tijdens het spelen met klei zien ze mooie kleuren en ontdekken ze structuren en geuren. Kinderen vinden het zalig om al spelend alle mogelijkheden van klei te ontdekken. Ze kunnen erin duwen, ermee rollen, erin prikken, lange slangen maken, vormpjes boetseren… 

De spelmogelijkheden van kleien zijn oneindig. Bovendien stimuleert het de fijne motoriek. Boetseren traint de spieren in hun handen en zo oefenen ze alvast allerlei handelingen die ze later nodig hebben om te leren tekenen en schrijven.

Hoe begin je eraan? 

kleien

Laat je kind in de eerste plaats vrij het materiaal ontdekken. Zet je gerust mee aan tafel en verwoord wat je ziet en doet: ‘Oh, kijk wat een lange slang ik kan maken, kun jij dat ook?’ Enthousiasme werkt altijd aanstekelijk.

Bied enkele werkmaterialen aan waarmee ze kunnen experimenteren: vormpjes, een deegrol, spateltjes, plastic mesjes, kleine potjes...

Aanvullend kun je enkele kleine materialen aanbieden om de fantasie van je kind te prikkelen. Het helpt als je vertrekt vanuit de persoonlijkheid van je kind. Houdt je kind van auto’s? Presenteer deze eens samen met de klei. De autobanden zullen bijvoorbeeld een leuk patroon achterlaten in de klei, en zo leert hij of zij stiekem ook iets over sporen en afdrukken. 

Zulke kleine materialen hoeven geen geld te kosten. Verzamel tijdens het wandelen allerlei dingen zoals steentjes, eikels en stokjes. Bied deze samen met de klei aan en je zult zien dat je kind hier uren zoet mee kan zijn.

Meer lezen?

Congé Bricolé

Knutselen is supercool! Het draait om samen plezier maken en al spelend bijleren. Zo maak je mooie herinneringen én train je het creatief denken van je kind. Door te knutselen ontwikkelen kinderen ook veel meer dan enkel motorische vaardigheden: ze ontdekken op een speelse manier de verschillende eigenschappen van materialen, ruimtelijk inzicht en oplossend denken.

Line van Congé Bricolé deelt in ‘Knutsel mee met Congé Bricolé’ eenvoudige tips om snel en op een laagdrempelige manier samen met je kleine knutselaar creatief aan de slag te gaan. Ze ontwikkelde meer dan 40 vrolijke knutselwerkjes rond 5 verschillende thema's (onderwaterwereld, ruimte, circus, pirateneiland en jungle) en legt de verschillende technieken stap voor stap uit. Zo maak je samen met je kind superleuke dingen om mee te spelen, niet om gewoon in huis of in de klas te zetten: een raket die écht kan vliegen, kleurrijke bellenblazers, een pomponkanon enz.

  • Meer dan 40 creatieve projecten voor kleine én grote knutselaars vanaf 3 jaar
  • Speelse boost voor motorische vaardigheden, ruimtelijk inzicht, oplossend denken enz.
  • Met stap-voor-stapfoto's en extra tips, perfect voor thuis of in de klas!

Meer info vind je hier

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes