Meisje en baby broer spelen met LEGO DUPLO

Zo speelt je peuter goed ... met minder speelgoed

25/04/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Je kent het wel: een hele kast – of twee, drie – of kamer vol speelgoed dat ligt te blinken, maar je peuter kijkt er amper naar. Of vindt de kattenspeeltjes, stenen, takken, kussens … pakken interessanter. Wat je dan meeneemt voor de toekomst? Je investeert beter in minder speelgoed, maar wel in stuks die meegroeien met je kleintje.

Ook al zegt je kind in de speelgoedwinkel of op de kermis compleet het tegenovergestelde, toch is het beter af met minder speelgoed. Minder, maar doordachter in huis gehaald speelgoed. Dat tonen ook verschillende onderzoeken van de laatste jaren aan.

Hoe minder speelgoed, hoe creatiever

Meisje en baby broer spelen met LEGO DUPLO

Zo vergeleek een studie van de universiteit van Toledo twee groepen kindjes (36 in totaal) tussen 18 en 30 maanden. De ene groep kreeg 4 speeltjes, de ander groep 16. De onderzoekers observeerden de beide groepen.

Wat bleek? De kinderen met het minste speelgoed konden zich veel langer bezighouden met 1 soort speelgoed. En ze speelden er ook op verschillende manieren mee.

Te veel speelgoed neemt dus veel weg van de kwaliteit van spelen bij je kindje.

  1. Minder speelgoed stimuleert de creativiteit van je schattenbol. Improviseren en fantasie aanboren: daar zal hij of zij volop mee bezig zijn. Tip: LEGO DUPLO®-blokken zijn perfect speelgoed om met weinig heel veel te creëren. Met enkele blokken maakt je kindje telkens een ander verhaal.
  2. En je kindje kan zich beter concentreren als er geen veelvoud van speeltjes voor hem of haar ligt.
  3. Nog een pluspunt: het zal iets minder lang duren eer je kindje weer naast je staat met puppy-oogjes om te vragen om samen iets te doen. Niet dat je zoiets altijd wil vermijden, maar het is toch handig als je kleintje zich ook leert bezig te houden zonder jou. Je kindje zal langer doorspelen met hetzelfde speelgoed en het ook echt optimaal gebruiken.
  4. Last but not least: minder speelgoed scherpt het doorzettingsvermogen van je lieverd aan. Kindjes die te veel speelgoed hebben, geven sneller op. Lukt het niet met het ene speeltje, is het niet duidelijk hoe het werkt, wordt het wat saai? Dan gaat het aan de kant en wordt iets nieuws dat makkelijk beschikbaar is gewoon de way to go. Minder speelgoed? Dan leert je kindje geduldiger te zijn – ooh, zo’n mooie deugd – en zijn of haar doorzettingsvermogen aan te spreken.

Zinvol speelgoed

LEGO DUPLO meisje speelt met lenteset

Je kindje zonder speelgoed zetten? Neen, tuurlijk niet! De boodschap is eerder: investeer in minder, maar wel in zinvol speelgoed. Speelgoed dat je kind niet alleen plezier bezorgt, maar ook laat ontwikkelen – hoe meer vliegen je in 1 klap kan slaan, toch? – en helpt om belangrijke stappen te zetten.

Want het is niet omdat je kindje klein is dat het nog geen enorme stappen kan zetten. Maar dan vooral al spelend. LEGO DUPLO wil ze daarbij bijvoorbeeld helpen, met kleine stapjes voor een grootste start. Zodat ze al van jongs af aan, zonder het te hard te beseffen en vooral met tonnen plezier, kunnen bouwen aan cruciale eigenschappen en vaardigheden.

Dat doorzettingsvermogen bijvoorbeeld. Het kan starten met het proberen om de ene DUPLO®steen op de andere te klikken. Lukt het niet meteen? Niet erg, niet opgeven en gewoon opnieuw proberen. Je kan blijven spelen, dat is plezant. Zo bouwt je kleintje aan een constructie, maar ook aan zelfexpressie én zelfvertrouwen.

Want er bestaat geen foute manier om te spelen. Creëer je eigen wereld of verhaal, gebruik je fantasie en gebruik alle stenen en figuren zoals jij wil. En elke keer dat je kindje een oplossing vindt of iets nieuws bedenkt, krijgt zijn zelfvertrouwen een enorme boost.

Beetje inspiratie: groenten en fruit ontdekken

LEGO DUPLO meisje speelt met biotuin

LEGO DUPLO een gloednieuwe reeks, met verschillende lentesets. Zo is er een biotuintje met groenten en fruit, zoals een wortel, tomaat en watermeloen, om je kleintje te laten kennismaken met de diverse wereld van de groentetuin. Zoals het in een tuin gaat, zijn er ook diertjes: een slak, een bij en een lieveheersbeestje. 

 

Met de groeiende wortel kan je kindje kennismaken met wat groenten (of fruit) nodig hebben om goed te groeien. Het kan het weer bepalen met de zon- en regenwolkstenen, zodat de plant krijgt wat hij nodig heeft. Als de wortel wat hulp kan gebruiken, kan je water bijgeven met de gieter. Eens de groenten geoogst zijn, moeten ze natuurlijk in de winkel geraken. Met de fruit- en groentetractor bijvoorbeeld. De ananas, tomaat en broccoli zijn er klaar voor! Er zit ook een DUPLO® steen bij die een plantenzaadje is, zodat je peuter ziet hoe een groente of fruit uit een zaadje groeit. Met de biomarkt kan je ten slotte uitleggen hoe groenten en fruit verkocht worden.

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met LEGO DUPLO. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes