Mama en dochter praten op de zetel

10 tips voor seksuele opvoeding van tieners

20/10/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Als het om seksualiteit gaat, wil je soms het liefst dat je kleine mannetje of meisje er nooit aan begint. Praten over seksualiteit is niet altijd populair onder ouders van minipubers en tieners. Kan al eens zo ongemakkelijk worden hé … Maar het is een gemiste kans, want het is makkelijker om er nu samen over te praten dan wanneer je kind al in de ‘echte’ puberteit zit.

Erover praten zorgt ervoor dat je niet alleen informatie geeft, maar ook krijgt van je tiener. Het geeft je de kans om de dingen die je kind erover hoort van bijvoorbeeld klasgenoten of hun grote broer of zus, of zien op televisie of het internet te nuanceren en je eigen informatie toe te voegen.

Uiteindelijk is het zelfs een grote beschermende factor bij een van de grootste angsten van ouders: dat je kind het slachtoffer wordt van seksueel misbruik. Weten wat wel en niet normaal is bij seksualiteit en erover durven en kunnen praten als iets niet goed voelt, is voor de veiligheid van je kind cruciaal.

Algemene tip: volg het tempo van je kind

Als je tiener laat merken op dat moment geen zin te hebben in een gesprek over seksualiteit, is het goed om hem of haar met rust te laten. Volg het tempo van je kind en beantwoord de vragen waar het aan toe is.

Tegelijkertijd betekent dat niet dat je er niet meer over praat tot je tiener er zelf over begint. Probeer het af en toe weer eens opnieuw. Verder blijft het natuurlijk belangrijk om serieus op je vragen van je minipuber in te gaan zodra ze er zelf mee komen.

10 tips voor seksuele opvoeding

  1. Je bent zelf het voorbeeld. De manier waarop ouders met elkaar omgaan in een relatie en de boodschappen die zij meegeven over seksualiteit geven kinderen een beeld van hoe het ‘hoort’.
  2. Je hoeft niet alles te weten. Weet je het antwoord niet? Vertel je kind dat je het gaat opzoeken en kom er later op terug.
  3. Gebruik media als aanleiding voor een gesprek. ‘Ik lees/zie hier net dat ... Wat vind jij daarvan?
  4. Creëer een situatie waarin je elkaar niet direct aan hoeft te kijken. Als je kind je niet hoeft aan te kijken (bijvoorbeeld tijdens een autorit of een klusje in huis), is het makkelijker om over gevoelige onderwerpen te praten.
  5. Gebruik boeken, brochures en beelden. Er zijn boeken die je kunnen helpen bij het ondersteunen van je verhaal.
  6. Moedig je kinderen aan zich een eigen mening te vormen. Je kan jouw mening geven, als je kinderen ernaar vragen, maar ook uitleggen dat anderen er weer anders over kunnen denken.
  7. Respecteer de privacy van je kind. Je kind hoeft je niet alles te vertellen, en het kan ook een prima afspraak zijn dat je eerst moet kloppen voordat je de slaapkamer van je kind in loopt.
  8. Gebruik humor. Af en toe even lekker lachen om het onderwerp helpt om de spanning eraf te halen.
  9. Probeer op de hoogte te blijven van wat je kind ziet en hoort op televisie en het internet. Vraag naar wat je kind allemaal via de media meekrijgt en kijk af en toe eens mee. Let erop dat je niet alles meteen afkeurt.
  10. Laat merken dat je om je kind geeft. Zeg of laat regelmatig merken dat je van je kind houdt.

 

Erover praten met 10- tot 12-jarigen

Wacht niet te lang met voorlichting over veranderingen in de puberteit (in lichaam, gedrag en gevoel).

Vertel ze over technische kanten van seksualiteit maar ook over verliefd worden, zoenen, vrijen, seks.

Maak duidelijk dat elk kind zelf bepaalt wat hij wel of niet wil en hoe ver hij wil gaan.

Leg uit welke anticonceptiemiddelen er zijn en hoe je een soa en zwangerschap kunt voorkomen.

 

Nog meer tips en info over hoe je seksuele opvoeding van tieners kan aanpakken? Check het ‘Minipubers. Survivalgids voor ouders van kinderen tussen 6 en 12’.

 

Uit het boek ‘Minipubers. Survivalgids voor ouders van kinderen tussen 6 en 12’ van Krista Okma.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes