mama ligt neer op bed en luistert naar muziek

3 tips om wél aan zelfzorg te doen

21/02/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Voor jezelf zorgen is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. En voor mama’s vaak het minst. Overtuigingen die voortkomen uit onze ervaringen dat je weerstand voelt om (diepgaande) self-care te te passen in je leven. Toch kan je die weerstand overwinnen.

Om self-care of zelfzorg in een ritueel te gieten, moet je oude en beperkende opvattingen loslaten en echt geloven dat je het waard bent.

Weerstand overwinnen is geen gemakkelijk proces, maar het is wel veelbelovend.

3 tips om je door de weerstand heen te werken

1. Laat het ‘moeten’ los

Er moet juist niets! Wanneer je weerstand voelt voor iets en als daar ook nog eens de ‘moet’-factor bijkomt, verhoogt dat de weerstand alleen maar. Soms zit de weerstand zo diep dat je je als een kleuter voelt met een gigantische uitbarsting.

In plaats van self-care te zien als een extra taak op je to-dolijst, probeer je het om te buigen naar zelfbewustzijn met de vraag ‘wat wil ik?’. Bij taken die we moeten doen, komt al snel een vermijdingsreflex tevoorschijn.

Laat de idee los dat je voor jezelf moet zorgen. Het mag en je verdient het.

2. Geef jezelf toestemming

Overtuig jezelf ervan dat het goed is om voor jezelf te zorgen. Dat het mag en dat het eigenlijk zelfs een must is. Doe dat zonder daarbij druk te leggen op de frequentie van de self-care.

Lukt dat niet zo goed, duik dan echt in die weerstand en ga aan de slag met wat je tegenkomt. Misschien heb je wel een laag zelfbeeld, omdat je emotioneel niet genoeg gevoed bent als kind.

Neem het maar aan, ook jij mag ondanks je misschien beperkende denkwereld goed voor jezelf zorgen. Laat die oordelen voor wat ze zijn en focus je op de mooie en positieve gedachten over jezelf. Yoga en meditatie zijn hier fantastische hulpmiddelen voor.

3. Ik ook versus ik eerst

We zijn er vaak van overtuigd dat self-care egoïstisch is. Die gedachte is een harde noot om te kraken.

Maar als jij jezelf niet ook op de eerste plaats zet, wie doet het dan wel? Dus verander het perspectief. En bekijk het niet als ‘ik eerst’, maar als ‘ik ook’.

Uit het boek ‘Zenparents’van Ine Maes.

Zenparents

Meer lezen?

Met Zenparents bezorgt Ine Maes je een praktisch handboek voor drukbezette ouders.

Ze geeft je concrete handvaten om elke dag, ook al is het maar 5 minuten, een momentje voor jezelf in te plannen. Door concrete self-care tips, introspectie, meditatie en yogasenquences leer je rustmomentjes in te plannen in het vaak hectische leven als ouder.

Klik hier voor meer info.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes