moeder en tieners

5 dingen die tienerjongens nodig hebben van hun mama

21/10/2022

We weten het allemaal: het gaat veel te snel. Eén keer met de ogen knipperen en plots zijn onze lieve, kleine babyjongens veranderd in opgeschoten tieners, zo lijkt het wel. Dat is een spannende en tegelijk slopende tijd. Want hoewel we het zalig vinden om die schattige jongetjes te zien uitgroeien tot jonge mannen, bevinden we ons ook op onbekend terrein als ouder. Elke dag worden we geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. En terwijl ik die uitdagingen fase per fase het hoofd probeer te bieden, heb ik geleerd dat er vijf dingen zijn die tienerjongens nodig hebben van hun mama. 

1. Dat we hen ruimte geven 

Hoe graag we ook willen knuffelen, en hoe moeilijk het ook is om een stap achteruit te zetten, toch is dat nodig.  Meer maturiteit gaat gepaard met onafhankelijkheid. Onze tienerjongens moeten zich van ons losmaken en de dingen zelf beginnen uit te zoeken. Ze beginnen grenzen te stellen die er eerst niet waren, en die grenzen en hun privacy moeten we respecteren.

Ik heb geleerd dat als we dat kunnen laten gebeuren, onze jongens zelf terug naar ons toe komen als ze ons nodig hebben. Ze hebben veel te leren en soms zullen ze vastzitten en om hulp vragen, of zelfs om advies. We kunnen altijd vragen stellen en hen laten weten dat we er voor hen zijn, maar hen die ruimte geven waar ze naar hunkeren is eigenlijk een belangrijke manier om onze liefde te tonen.

Het is uiteindelijk ons doel om hen op te voeden tot onafhankelijke mannen en het zijn deze stappen die hen daar zullen brengen. Laat hen zelf hun weg zoeken. Hoe moeilijk het ook is om hen soms te zien struikelen, door hen die ruimte te geven, kunnen ze zelf hun pad creëren. 

2. Dat we onze onvoorwaardelijke steun tonen

Hoewel jongens ruimte willen, hebben ze ook nog altijd onze steun nodig. We moeten die alleen op een andere manier geven. Door beschikbaar te zijn wanneer ze willen praten of wanneer ze hulp nodig hebben bij hun schoolwerk. Door zoveel mogelijk te komen opdagen voor dingen die belangrijk voor hen zijn. Ga naar wedstrijden, concerten of shows om je steun te tonen en voor hem te supporteren. Misschien zal je tiener het niet laten zien, maar je aanwezigheid betekent echt veel voor hem. 

En het belangrijkste van al, blijf je tiener vertellen dat je in hem gelooft. Herinner hem er vaak aan dat je trots bent op hem en op alles wat hij doet. Geen enkel kind zal die bemoedigende woorden ooit moe worden. 

3. Dat we hen begrijpen 

Onze jongens gaan door gigantische groeispurten en hormonale veranderingen. Hun humeur kan in een vingerknip omslaan. Vaak gebeurt dat zonder dat ze er zelf controle over hebben en het kan zelfs het gemakkelijkste kind transformeren in een strijdlustig monster. 

Maar we mogen daarbij niet vergeten dat ook zij, net zoals wij, zich op onbekend terrein bevinden. We moeten begrijpen dat ze proberen de veranderingen in hun lichaam en de rollercoaster aan emoties te doorgronden. Wees geduldig als ze met deze veranderingen proberen om te gaan in deze moeilijke overgang. 

4. Dat we consequent zijn 

Terwijl de wereld om hen heen elke dag verandert, moeten wij hun veilige haven zijn. Alles waar ze in geloofden in hun kindertijd verandert en evolueert in hun tienerjaren. Ze proberen uit te zoeken wie ze zijn en waar ze hun plekje vinden in hun steeds groter wordende wereld. Dat kan verwarrend en beangstigend zijn, dus moeten wij hun anker zijn en hen stabiliteit bieden. 

Door consequent te blijven in onze regels, onze consequenties, onze steun en onze waarden, kunnen we het veilige gevoel creëren dat thuis altijd voorspelbaar zal zijn wanneer de rest dat niet is. 

5. Dat we geduld hebben 

Achter de puistjes en de zweetgeur van tieners zitten tientallen issues verborgen waar elke mama mee geconfronteerd wordt. Die ooit onschuldige baby’s zullen het uithangen en zullen uitbarsten in woede, ze zullen brutaal zijn, koppig of nors, ze zullen dingen vergeten en ze zullen waanzinnig en formidabel zijn. Het lijstje gaat eindeloos door. Er zullen situaties zijn waarbij we ons de haren uit het hoofd willen trekken, waarbij we luid willen schreeuwen om hun aandacht te trekken of om er wat verstand in te duwen. 

Onze liefde zal tot het uiterste worden getest. We moeten elke vermoeiende test doorstaan, ons geduld tot het uiterste drijven, en van hen houden zelfs als ze op hun slechtst zijn. 

 

Hou vol, mama’s. Onze kleine jongens zijn daar ergens. Alleen moeten we op sommige dagen wat langer zoeken om ze te vinden. Ze zijn nog altijd onze baby’s, ondanks de grotere kleren en de grotere problemen. 

Ik ben er zeker van dat ze op een dag zullen kunnen terugkijken en beseffen dat we er voor hen waren op de moeilijke momenten. En misschien zullen ze dan klaar zijn om ons een stevige knuffel te geven. 

 

Bron: Moms of tweens and teens