5 redenen waarom je beter niet zeurt over schoolwerk tegen je tiener … maar het best bijles regelt
Zeuren helpt niet want …
- … een tiener die zich niet aan huiswerk of studeren wil zetten, is als een slechte ontwaker en een wekker met snoozeknop. Elke keer dat jij zeurt (en hoopt dat je puber in gang zal schieten), komt er een nieuwe smoes om het uit te stellen. ‘Nog vijf minuutjes chillen en dan …’, ‘Ik neem nog even wat te drinken’, ‘Ik ben dat boek vergeten op school’, ‘Ik moet naar de wc’ (spoiler alert: dat toiletbezoek kan lang duren!) … en vele, vele andere excuses.
- … een tiener bouwt elke dag een sterkere immuniteit op tegen oudergezeur. Het is als een filter waar je niet meer doorgeraakt. En hoe meer je herhaalt dat studeren belangrijk is, hoe beter die filter gaat werken. Tot je gezeur wordt herleid tot achtergrondgezoem. Zoals dat van de koelkast. Perfect te negeren dus.
- … een tiener is als een kat: die luistert enkel als ze niets beter te doen heeft. Heb je al eens geprobeerd om een kat te laten doen wat jij wil wanneer jij wil? Vergeet het, jij krijgt enkel je zin als je kat dat zo beslist. En verder bots je op een duidelijke ‘jij bent mijn baas niet!’- attitude. Beetje wat je tiener doet bij ouderlijk gezeur. Of nog beter: die stelt studeren net nog meer uit om je … te irriteren.
- … je riskeert het gevreesde puberhumeur wakker te maken of te verergeren. Je weet wel, dat humeurtje dat draait op hormonen. Op hol geslagen hormonen. En dat is op de meeste momenten niet echt te smaken (verdragen…?).
- … je dreigt terecht te komen in een onvervalst tienerdraaa-haaa-maaa. Weet je nog, de peuterpuberteit? De ‘ik ben twee en ik zeg nee’-fase? Die was een eitje vergeleken met de volwaardige puberteit. Doe dat drama maar maal vijf. Of tien. Een emotionele tsunami gecombineerd met een irrationele tyfoon. Inclusief een stortvloed aan oogrol en ‘de hele wereld haat mij!’.
Bijles kan wel een oplossing bieden want …
… daarmee tap je uit een vaatje dat je tiener gericht helpt. Je kan nog zo hard preken of smeken, resultaat boek je er niet mee.
En misschien heeft de ‘weigering’ te maken met het feit dat je kind worstelt met een bepaald vak of deel van de leerstof. Niet altijd uit kwade wil dus dat je tiener het schoolwerk aan de kant schuift.
Wat doe je wel? Hoe tackle je het heikele huiswerkprobleem of moeite met studeren? Met bijles én een bijlesgever die past bij de specifieke behoeften van jouw kind.
Lesgever zoeken: van bijles Frans tot bijles wiskunde
De bijlesgevers van Eduvik vormen bijvoorbeeld echt een match met je tiener. Je kiest ze namelijk volledig zelf.
Hoe? Je post een aanvraag op het platform en ervaren bijlesgevers (experten in hun vakgebied) kunnen daarop reageren. Het zoekwerk wordt je uit handen genomen, maar jij maakt wel de uiteindelijke selectie. Want het is belangrijk dat je tiener een goede klik heeft met iemand die helpt, of het nu gaat om bijles Frans of bijles wiskunde. Een beetje als een goede vriend, warm en makkelijk te benaderen (en af en toe wat humor erbij).
Bijlessen van Eduvik kunnen persoonlijk en op maat zijn, maar je kan ook gaan voor groepslessen. Online of fysiek? Beide zijn mogelijk. Na elke les krijg je een grondige feedback, zodat je weet waar je kind staat en hoe het vordert. Als jullie dat willen, kan die feedback ook naar de school gaan, zodat leerkrachten weten welke extra inspanningen je tiener levert.
En wat met het prijskaartje? Ook dat kies je zelf: de bijlesgevers stellen hun eigen tarieven vast, zodat je altijd een optie vindt die past binnen je budget.
Een goed alternatief voor het – laat ons eerlijk zijn – voor beide partijen enorm vermoeiende gezeur. Toch?
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Eduvik. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.