Moeten we het gebruik van de smartphone tijdens de schooluren aan banden leggen?
Moeten we het gebruik van de smartphone tijdens de schooluren aan banden leggen? Het korte antwoord is: ja! Zo toonde The Norwegian Institute of Public Health aan dat smartphones verbieden op school een positief effect heeft, vooral bij meisjes. Een smartphoneverbod zorgde bij hen niet alleen voor betere schoolresultaten, maar ook voor een duidelijke daling op het vlak van psychische problemen. Zowel bij jongens als meisjes daalde pestgedrag bovendien aanzienlijk.
We mogen de invloed van smartphones op de hersenen van opgroeiende kinderen en jongeren echt niet onderschatten. Het onderwijs deelt mijn bezorgdheid. Veel scholen hebben al een smartphoneverbod ingevoerd tijdens lessen en sommige breiden dit verbod stilaan ook uit naar pauzes en andere schoolmomenten.
Tegenstanders geven aan dat smartphones nu eenmaal deel uitmaken van het leven van jongeren. Dus is bannen dan wel zo’n goed idee? Is het niet beter om smartphones toe te laten op school, zodat je jongeren kunt leren om er op een gezonde manier mee om te gaan? Want ook al verbied je een smartphone op school, na de lesuren duikt het ding toch weer onvermijdelijk op.
Vanuit mijn achtergrond in de neuropsychologie wil ik duidelijk zijn: smartphones en leren gaan niet samen. Scholen die de smartphone uit de klas bannen, hebben mijn volledige steun. Maar het gaat om meer dan alleen leren. Zo gaf Pieter Buggenhout, directeur van een atheneum in Koekelberg in België, in een interview met De Standaard aan dat hij ingrijpen lange tijd geen optie vond.
‘Maar de hinder werd te groot. Iemand smijt een ander uit een groep. Er wordt iets gezegd over een moeder. Je ziet de gekste dingen op screenshots. Er worden filmpjes van leerkrachten en leerlingen gemaakt en gedeeld. Leerlingen verstoppen hun toestel. Bij momenten is de smartphone een pest.’ Hij besloot smartphones in het eerste jaar te verbieden, zowel in de klas als op de speelplaats. Het gevolg? Minder incidenten en rustigere klassen. Hij is zeker niet de enige directeur die positieve resultaten ziet.
Natuurlijk heb je als school weinig of geen impact op wat leerlingen buiten de klas doen. Het eenvoudigweg beperken van schermtijd alleen is niet genoeg. Het gaat er volgens mij vooral om dat kinderen en jongeren inzicht krijgen in hoe schadelijk overmatig gebruik kan zijn. Als we hen daarnaast ook concrete tools aanbieden die hen helpen om slechte gewoontes – denk aan het impulsief reageren op berichten – te doorbreken, kunnen we jongeren mogelijk echt helpen om een gezonde balans te vinden in hun digitale gewoontes.
Met onze stichting Better Minds at School hopen we zo veel mogelijk jongeren, ouders en leerkrachten bewust te maken over hoe slim om te gaan met je brein. Ik kan je ook zeker het boek Generatie Groei van Marie Loop aanraden, over hoe het jongerenbrein ontwikkelt en hoe je daar als ouder of leerkracht op kunt inspelen.
Meer lezen: Focus is het nieuwe goud

Hoe vaak ben jij vandaag al afgedwaald van wat je echt wilde doen? We leven in een wereld van continue connectiviteit, waar afleiding om iedere hoek schuilt. Onze eindeloze to-dolijsten en overvolle agenda zijn een genadeloze spiegel van hoe het er in ons hoofd aan toegaat: we zitten voortdurend in overdrive en onze focus is compleet zoek. Geen wonder dat stress- en burn-outcijfers pieken als nooit tevoren.
Hoewel we meer dan ooit weten wat we nodig hebben om veerkrachtig en gezond te blijven, lijkt ons overprikkelde brein al die kennis niet meer te kunnen behappen, laat staan in de praktijk om te zetten.
Tien jaar na haar bestseller Mentaal Kapitaal komt Elke Geraerts met een boek op maat voor een generatie zonder aandacht. Ze combineert krachtige inzichten met praktische tools die meteen inzetbaar zijn. Haar doel? Onze focus opnieuw aanscherpen. Niet alleen door ons efficiënter en met meer aandacht te laten werken, maar ook - en vooral - door ons gericht te leren ontfocussen. Ben jij klaar voor een mentale revolutie?