Mama en zoon

Hoe kan je een tiener motiveren zonder hem te irriteren?

16/08/2022

Weet je nog vroeger dat mensen aan je vroegen wat je later wou worden. Je wist niet wat te antwoorden en hoe vaker je die vraag kreeg, hoe meer irritaties je had. Nu vele jaren verder stel jij dezelfde vraag aan je tiener(s). Misschien is het tijd voor een andere aanpak? Grown & Flown ontwikkelde 5 krachtige vragen om je tiener te motiveren zonder hem te irriteren. 

Wat zou je doen na je studies als geld geen factor was en er niets ergs kon gebeuren?

Soms blijven tieners vasthouden aan een bepaalde carrière omdat ze denken dat het de enige manier is om 'goed geld te verdienen'. 


Uit onderzoek is gebleken dat heel wat jongeren (voor hun studies) willen werken in de financiële sector. Of dat zeggen ze tenminste. Wanneer men vraagt waarom ze voor deze carrières hebben gekozen, is het duidelijk dat geld de drijvende factor is.  


Door deze vraag te stellen, ontdek je de echte interesses van je tiener.  Je zal begrijpen wat je tiener met zijn leven wil doen in plaats van wat hij denkt dat hij zou moeten doen. Samen kunnen jullie dan op zoek naar een leuke baan met een goed salaris. Want ja, je kan 'goed geld verdienen' en van je baan houden . 

Waarvoor spring jij op een zaterdag om 6 uur uit bed?

Deze vraag werkt vaak heel goed. Het is een minder vervelende, minder 'ouderlijke' manier om een kind te vragen naar zijn interesses en drijfveren. Het antwoord van je kind laat je zien waar hij of zij gepassioneerd over is en waar hij of zij energie van krijgt.


Als je tiener bijvoorbeeld om 6 uur 's morgens opstaat om naar een voetbalwedstrijd te kijken of die bij te wonen, kan een carrière in de sportindustrie misschien wel interessant zijn. Moet je kind dan een topsporter worden? Nee, hoor. Hij kan marketeer worden voor een voetbalclub, sportpublicaties schrijven, een mobiele app voor sportweddenschappen ontwikkelen, enzovoort. De mogelijkheden zijn eindeloos. 


Staat jouw tiener uren lang op voorhand te wachten voor een concert van Billie Eilish? Dan is een job in de muziekindustrie misschien wel interessant. Agent van een muzikant? Muziekredacteur? Public relations medewerker?


Het punt is: iedereen is wel ergens door gemotiveerd. 

Als je één ding in je leven (een persoon, een les, een activiteit) zou kunnen laten vallen zonder gevolgen, wat zou dat dan zijn?

Je weet al wat je tiener leuk vindt en wat zijn passie is, maar wat vindt hij niet leuk? 


Jongeren volgen vaak lessen op school die ze vervelend vinden of nemen deel aan activiteiten die ze niet leuk vinden, omdat het moet. Het leerplan is nu eenmaal zo opgesteld. Toch is het belangrijk als ouder om te polsen welke vakken minder goed scoren en welke activiteiten van de agenda mogen geschrapt worden. 


Als ze zich bijvoorbeeld altijd vervelen tijden de les biologie, dan is een medische opleiding misschien niet het beste pad voor hen. Haten ze de Franse les? Dan is een talenopleiding niks voor hen. 


Misschien leer je meer over je kind door te vragen wat hij niet leuk vindt dan door te vragen naar wat hij wel leuk vindt.

Wie heeft volgens jou de coolste job ooit?

Als je kind vertelt wie volgens hem een geweldige baan heeft, probeer dan een manier te vinden om met die persoon te praten. LinkedIn is de ideale manier om in contact te komen met een professional. Vraag 15 minuten van hun tijd om uit te zoeken wat ze doen. Misschien vindt je kind de job niet meer zo interessant na het gesprek of juist wel. Hoe dan ook zorgt het voor meer helderheid. 

Waar zou je dit jaar voor gaan als je wist dat je niet kon falen?

Veel tieners worden vandaag de dag overspoeld door druk en hebben een gebrek aan zelfvertrouwen. Ze vergelijken zichzelf vaak met mensen op sociale media die enkel de highlights van hun leven posten. 


Faalangst bij tieners komt steeds vaker voor. Maar zoals velen van ons weten, zijn falen en afwijzing onvermijdelijk. Dat geldt voor iedereen, zelfs de meest succesvolle mensen ter wereld. Als ouders moeten we mislukking aanmoedigen. Afwijzing aanmoedigen. Enkel zo krijg je veerkrachtige kinderen. 


Nadat je deze vraag aan je tiener hebt gesteld, wat hun antwoord ook is, moedig hen aan om ervoor te gaan. En bereid ze voor om net zo trots te zijn als ze falen.