tiener en mama

Vijf talen van liefde: welke taal spreek jij, en welke spreekt je tiener?

22/12/2023

Relatietherapeut Gary Chapman schreef in 1997 een boek over de vijf talen van de liefde. Daarin omschreef hij vijf manieren om iemand te tonen dat je van hem houdt. We hebben allemaal een liefdestank die gevuld moet worden. En dat gebeurt door liefde te ontvangen in de liefdestaal die jij spreekt. De een is gevoeliger voor een bepaalde liefdestaal dan de ander; meestal heeft een van die liefdestalen de voorkeur. Dus: ken jij je eigen liefdestaal, en die van je tiener? 

1. Positieve woorden 

Complimenten krijgen, dat vind jij fijn. Positieve woorden raken je, je wordt er blij van. Opletten hier: veel complimenten gaan over wat je doet of welke kleren je bijvoorbeeld draagt, en niet zozeer over wie je bent. Een compliment over een knap uitgewerkte presentatie of een lekkere maaltijd doen je dan niet zoveel. Maar als iemand tegen je zegt dat het fijn is dat je zo onbevooroordeeld luistert of dat je betrouwbaar bent, dan straal jij.

2. Tijd een aandacht

Iemand maakt echt tijd voor je en luistert oprecht geïnteresseerd naar je verhalen. Samen dingen doen en een goed gesprek voeren, dat vind jij echte liefde. 

3. Lichamelijke aanrakingen 

Knuffelen vind je superleuk; het liefst wil je voortdurend aangeraakt worden. Je bent erg lichamelijk ingesteld en kust en knuffelt ook met vrienden. Een schouderklopje, een welgemeende high five … het maakt je blij om lichamelijk verbonden te zijn met anderen. 

4. Cadeaus krijgen

Een boeketje bloemen krijgen, een verrassing in je boordtrommel of een lief briefje op je kussen: jij  houdt ervan om een cadeau te krijgen van iemand anders en voelt je dan supergeliefd. 

5. Dienstbaarheid 

Is je liefdestaal dienstbaarheid, dan hou je ervan dat er voor je gezorgd wordt. Dat iemand eens iets voor jou doet. Dat hoeven geen grote dingen te zijn, gewoon eens stofzuigen of de planten water geven, een verslag maken van een vergadering of een kop koffie voor je maken is voor jou al voldoende. 

Wat is jouw liefdestaal? 

Ga eens na bij jezelf welke liefdestaal jouw ‘moedertaal’ is. Wat doet het met je als je een cadeau krijgt? En hoe voel je je als iemand je een schouderklopje geeft? Word je er warm van als iemand iets voor je doet? Dan is dat jouw eerste liefdestaal. 

Bedenk ook dat je partner, je kinderen, vrienden en collega’s natuurlijk allemaal een eigen liefdestaal hebben. Daar kun je zelf ook rekening mee houden als je passend wilt geven. Houdt je partner ervan om te knuffelen? Pak hem of haar dan eens goed vast. Is je collega iemand die opfleurt bij een welgemeend compliment? Zeg dan hoe goed die presentatie was. 

Dit geldt natuurlijk ook omgekeerd: als je jouw liefdestaal herkent, kun je daar ook met anderen over praten. Wil jij liever niet geknuffeld worden, maar word je wel heel erg blij van een fijn gesprek met iemand die naar je luistert? Vertel dat dan. 

Je spreekt zelf het best de taal die jij begrijpt. Dat kan zeker bij passend geven af en toe lastig zijn. Door aan de ander iets te geven in jouw liefdestaal, loop je de kans dat hij of zij niet begrijp wat voor een geweldig cadeau je gegevens hebt. Door erover te praten, kun je dus veel frustraties voorkomen. 

Hoe weet je dat ik van jou houd? 
Stel deze vraag eens aan je partner of kinderen, of aan iemand anders met wie je en goede relatie hebt. Dikke kans dat het antwoord je toont welke liefdestaal iemand spreekt. 

Zelfzorg is het begin van alles

Meer lezen?

Zelfzorg is het begin van alles. Van beter luisteren naar de signalen van je lijf. Van stilstaan bij wat je voelt en wat je nodig hebt. Van meer veerkracht en rust.

Nina Mouton neemt je in dit boek mee op weg naar meer en diepere zelfzorg. Ze toont hoe je blauwe plekken uit het verleden kunt detecteren, vastgeroeste patronen kunt doorbreken en je grenzen kunt bewaken. Onderweg legt ze uit waarom zelfzorg juist geen egoïstische keuze is. Integendeel: door beter te zorgen voor jezelf, zul je ook beter zorg kunnen dragen voor de mensen om je heen.

Ben jij klaar om radicaal voor jezelf te kiezen?
Dan is dit inspirerende boek de eerste stap!

Meer info vind je hier

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes