tiener

Hoe lang duurt de puberteit gemiddeld? (Spoiler: lang!)

10/01/2025

De puberteit is een cruciale ontwikkelingsfase in het leven. Een fase die gekenmerkt wordt door een overload aan hormonen, fysieke veranderingen en humeurschommelingen – en vaak niet de favoriete fase in het leven van ouders. Maar hoe lang duurt die befaamde puberteit eigenlijk? Wel … behoorlijk lang! 

Afhankelijk van de bron, lopen de cijfers nogal uiteen. De ene bron heeft het over 2 jaar, terwijl de andere melding maakt van 11 jaar. Slik! Die verschillen zijn op zich niet verwonderlijk: de duur van de puberteit verschilt van persoon tot persoon en kan worden beïnvloed door genetische en omgevingsfactoren. Bij jongens begint de puberteit trouwens gemiddeld een jaar later dan bij meisjes. 

Maar gemiddeld genomen kunnen we zeggen dat de puberteit zo’n 6 jaar duurt. Best lang, toch? 

De puberteit kan worden ingedeeld in drie verschillende fases, elk met hun eigen kenmerken: 

1. De vroege puberteit of prepuberteit (10 – 14 jaar)

In deze fase van de puberteit begint het lichaam van een kind te veranderen. Bij meisjes beginnen de borsten te ontwikkelen, ze krijgen schaamhaar en krijgen hun eerste menstruatie. Jongens krijgen de baard in de keel, meer lichaamsbeharing en hun eerste natte droom. 

Ook de hersenen zijn volop aan het ontwikkelen. In deze fase worden kinderen impulsiever en reageren ze emotioneler. Ze gaan op zoek naar hun eigen identiteit en willen zelfstandiger worden. Dat kan zich bijvoorbeeld uiten in een uitgesproken kledingstijl, een specifieke voorkeur op het vlak van muziek en vrienden. 

2. De midden puberteit (14-16 jaar)

In deze fase gaan jongeren steeds meer op zoek naar hun eigen “ik”. Ze gaan onderzoeken wie ze zijn en doen dat onder andere door te experimenteren. Ze willen nieuwe ervaringen opdoen en zoeken daarbij de grenzen op. Ze kunnen de gevolgen van hun gedrag nog niet goed inschatten, en dat kan weleens voor spanningen zorgen. 

Op fysiek vlak zijn ze vaak onhandiger in hun bewegingen. Door een verhoogde talgproductie kunnen ze ook last krijgen van acne. 

3. De late puberteit (16-22 jaar) 

De pittigste periode is achter de rug: de grootste lichamelijke veranderingen hebben plaatsgevonden en jongeren beginnen echt volwassen te worden. Ze maken doordachtere keuzes, zijn zelfbewuster, minder egocentrisch en verantwoordelijker en socialer. Jongeren kunnen in deze fase stilaan wél de gevolgen op lange termijn inschatten van hun gedrag. Ze kunnen weerstand bieden tegen sociale druk. 

Jawel, er is licht op het einde van de tunnel! ;-)