tiener en mama

Waar komen die grote emoties vandaan?

19/09/2024

Het humeur van je tiener, het grootste mysterie als ouder om te ontrafelen. Het ene moment zijn ze vrolijk, tot soms overgelukkig. Het andere moment, en dat kan werkelijk vijf minuten later zijn, zijn ze depressief en is hun leven, naar eigen zeggen, voorbij. 

Tieners, pubers … ze liggen duidelijk in de knoop met zichzelf en hun emoties. En wat blijkt? Surprise, surprise, jij als ouder bent het ideale slachtoffer om al die hoogtes en laagtes op bot te vieren. Want jij houdt van hen. Dat is wel waar, natuurlijk.

Hoe komt het nu dat die emoties zo intens kunnen wisselen? Wat te doen als er kwetsende woorden rondgesmeten worden? Wat zeg je het best wanneer je tiener, volgens zichzelf, het lelijke eendje met ontembaar haar, puisten en geen vrienden is? En seg euh, de prefrontale cortex, wat heeft die hiermee te maken?

Het komt allemaal aan bod in deze aflevering van de Tieners in Huis-podcast. Beluister de podcast hier: 

Een overzicht van alle afleveringen van onze podcast kan je hier terugvinden. 

Meer lezen

Naast de podcast is er ook het boek ‘Ouders komen van Mars, hét boek dat je moet gelezen hebben om je tiener te begrijpen'. 

ouders komen van mars

Geen tropenjaren meer, geen 'team no sleep' meer, geen peuterpuberteit of babysits meer... Heerlijk, een zelfstandig kind in huis dat je niet constant moet entertainen, met wie je interessante gesprekken kan voeren en volwassenere dingen mee kan doen ... Helaas! Krijg je gepresenteerd: een heerlijk kopje kakelverse hormonen. Met een werkelijk unieke blend: de TIENER.

In het boek Ouders komen van Mars gaat Evelien Kayaert op zoek naar antwoorden op onbegrijpelijke gedragingen of uitspraken van tieners. Daarvoor wordt ze bijgestaan door expert Anky De Frangh, klinisch psychologe, gedragstherapeute en gespecialiseerd in het helpen van ouders bij het omgaan met het gedrag en de emoties van hun kinderen.

BESTEL | MEER INFO

Deze podcast beluisteren jullie gratis dankzij onze partner ziekenfonds Solidaris. Het humeur van je tiener? Dat is het ene moment vrolijk tot overgelukkig, het andere moment depressief tot mijn-leven-is-een-hel. Een tsunami aan hormonen maakt dat tieners al eens in de knoop liggen met zichzelf. Een gesprek met een psycholoog kan een dankbaar duwtje in de rug zijn. En Solidaris betaalt je (tiener) daarvoor een deel van de kosten terug. Zo wil het ziekenfonds mee waken over het psychisch welzijn van onze tieners en ze mentaal sterker in hun schoenen laten staan. Meer info vind je hier