Tiener speelt op Switch

Goed nieuws voor gamers: gamen zou gunstig effect kunnen hebben op de hersenen van jongeren

17/11/2023

De meeste ouders maken zich toch een beetje zorgen als ze zien dat hun kinderen bijna vastgelijmd zitten aan hun computer, Switch of PlayStation terwijl ze urenlang aan het gamen zijn. Toch valt het niet te negeren dat gamen deel uitmaakt van de leefwereld van de jongeren van vandaag: uit een onderzoek in de VS blijkt bijvoorbeeld dat 71% van de kinderen tussen 2 en 17 jaar gamet, een stijging van 4% in vergelijking met 2018. 

Er bestaat heel wat stigma rond schermtijd in het algemeen, om nog maar te zwijgen van de “gevolgen” van bepaalde games voor onze kinderen. Maar hoewel die bekommernissen gegrond zijn, zou er nu ook goed nieuws kunnen zijn voor ouders van gamende kinderen. 

Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat gamen een positieve invloed zou kunnen hebben, zowel op cognitief vlak als op impulsbeheersing. Bij die studie bleken kinderen die drie uur of langer per dag gamen, beter te presteren bij taken die verband houden met het geheugen en impulsbeheersing dan kinderen die helemaal nooit gamen. De jonge gamers vertoonden ook meer hersenactiviteit in de delen van de hersenen die verband houden met aandacht en werkgeheugen.

Bij het onderzoek werden er gegevens verzameld van meer dan 2.000 negen- en tienjarigen die deelnamen aan een grootschalig onderzoek rond hersenontwikkeling en de gezondheid van kinderen. Bij dit specifiek onderzoek werden de kinderen opgedeeld in twee groepen: zij die minstens drie uur per dag gamen, en zij die nooit gamen. Beide groepen voerden twee tests uit waarbij hun impulsbeheersing en kortetermijngeheugen werd gemeten, terwijl ondertussen hun hersenactiviteit werd gemonitord. De wetenschappers hielden rekening met factoren als geslacht, leeftijd en socio-economische status. 

Wat bleek? De gamers haalden betere resultaten op beide tests én vertoonden meer hersenactiviteit in delen van de hersenen die gelinkt worden aan aandacht en werkgeheugen. 

Bij de studie wordt er niet in detail benoemd welke games er precies gespeeld werden, maar de meeste kinderen speelden eerder snelle schiet- en avonturengames dan tragere, logica-spelletjes.

Vooraleer te hard van stapel te lopen, dient er wel opgemerkt te worden dat de resultaten van dit onderzoek niet bewijzen dat je kind slimmer wordt van gamen. Het zou ook kunnen zijn dat kinderen die uitblinken in die specifieke cognitieve vaardigheden gewoon graag gamen. 

“We tonen geen oorzakelijk verband aan in deze studie,” zegt Bader Chaarani, de hoofdauteur van deze studie en assistent Professor aan de afdeling Psychiatrie van de Universiteit van Vermont. Toch wijst hij erop dat dit één van de eerste studies is die de positieve effecten bekijkt van excessief gamen. “Ons onderzoek toont aan dat gamen op zijn minst niet slechter is dan andere schermtijd, en dat er zelfs voordelen aan verbonden zouden kunnen zijn.” 

Hoewel het nog te vroeg is om voorbarige conclusies te trekken, kan dit onderzoek ouders die bang zijn voor het effect van gamen op de hersenen van hun kinderen misschien wat geruststellen. 

 

Bron: Scary Mommy 
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes