Ouders komen van Mars: De podcast die je moet beluisteren om je tiener te begrijpen
Geen tropenjaren meer, geen 'team no sleep' meer, geen peuterpuberteit of babysits meer... Heerlijk, een zelfstandig kind in huis dat je niet constant moet entertainen, met wie je interessante gesprekken kan voeren en volwassenere dingen mee kan doen ... Helaas! Krijg je gepresenteerd: een heerlijk kopje kakelverse hormonen. Met een werkelijk unieke blend: de TIENER.
Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft hen? Belangrijke vragen ... want dit blijkt allemaal geheel onduidelijk voor hun ouders.
In elke aflevering gaat Evelien Kayaert, oprichtster van Tieners in Huis én auteur van het boek ‘Ouders komen van Mars’ op zoek naar antwoorden op onbegrijpelijke gedragingen of uitspraken van tieners. Daarvoor wordt ze bijgestaan door expert Anky De Frangh, klinisch psychologe, gedragstherapeute en gespecialiseerd in het helpen van ouders bij het omgaan met het gedrag en de emoties van hun kinderen.

Je leest het goed, naast de podcast is er dus ook het boek ‘Ouders komen van Mars, hét boek dat je moet gelezen hebben om je tiener te begrijpen. '
Alle info over dat boek vind je hier.
Hoe luisteren?
- Heb je een iPhone of iPad, gebruik dan de Podcastapp.
- Heb je een andere smartphone of tablet, gebruik dan de Spotify of Podcast Addict.
- Via jouw computer kan je iTunes gebruiken of hieronder luisteren.
Abonneer je meteen, dan blijf je op de hoogte van nieuwe afleveringen!
Afleveringen
De vijfde aflevering: Motivatie om te studeren?
Hoeveel tieners zouden er bestaan die graag studeren? Ik ben ervan overtuigd dat er zulke exemplaren rondlopen, maar de kans is toch wel groter dat jouw tiener (net zoals de mijne) tot het tweede clubje behoort, dat van de onwillige studenten. Met als gevolg dat je als ouder vaak herleid wordt tot 'de zeurkous'.
Hoe zit dat precies met die motivatie? Hoe zorg je ervoor dat je tiener dat schoolwerk toch ter harte neemt, zonder de zeurende ouder te zijn? En wat als je tiener, ondanks je motivatiestrategieën, toch weer met een onvoldoende thuiskomt? Je krijgt een antwoord op al deze vragen in de vijfde aflevering van de Tieners in Huis-podcast!
De vierde aflevering: Lui, luier, luist
Eigenlijk kunnen ze best veel, die tieners. Ze zouden bijvoorbeeld een fantastische hulp in het huishouden KUNNEN zijn. Met de nadruk op 'kunnen'. Want aangezien hun fijne motoriek al perfect ontwikkeld is, zou afwassen, schoonmaken, koken ... ik zeg maar wat ... allemaal al perfect moeten lukken.
Maar dat huishouden interesseert hen geen zier. Hotel mama for life. En zelfs leuke activiteiten doen, blijkt niet altijd aantrekkelijk. In actie schieten is moeilijk, ondanks hun voortdurende gezeur dat ze zich vervelen ... Die sloomheid, om gek van te worden!
Waar komt die luiheid in godsnaam vandaan? Hoe zorg je ervoor dat je tiener toch af en toe een handje toesteekt in het huis? En hoe ga je om met die verveling? Je krijgt een antwoord op al deze vragen in de vierde aflevering van de Tieners in Huis-podcast!
De derde aflevering: Jetlag. All day, every day
Tieners op tijd naar bed laten gaan, is vaak een onmogelijke opdracht. Ze op tijd uit bed krijgen, is zo mogelijk nog moeilijker. Want er is afleiding, veel afleiding. Er is de gsm bijvoorbeeld, met de honderden berichten en updates op Snapchat, TikTok, Sendit ... Er is ook twijfel. Welke kleren moet ik aan vandaag? Ligt mijn haar wel goed?
En daagt de tiener dan eindelijk op aan de ontbijttafel, dan is dat vaak met een knoert van een ochtendhumeur. Op een veilige afstand blijven is vaak de beste optie. Vooral nog niet beginnen te praten, laat staan discussiëren. De ochtendstond heeft geen goud in de mond. Zo blijkt.
Maar hoe komt het nu dat je tiener 's avonds niet wil gaan slapen en 's morgens niet wil opstaan? Hoeveel slaap heeft een puber eigenlijk nodig? En hoe zorg je ervoor dat je tiener die slaap ook krijgt? Het komt allemaal aan bod in de derde aflevering van de Tieners in Huis-podcast!
De tweede aflevering: Humeur - wisselvallig tot zwaarbewolkt
Het humeur van tieners, het grootste mysterie als ouder om te ontrafelen. Het ene moment zijn ze vrolijk, tot soms overgelukkig. Het andere moment, en dat kan werkelijk vijf minuten later zijn, zijn ze depressief en is hun leven, naar eigen zeggen, voorbij. Tieners, pubers … ze liggen duidelijk in de knoop met zichzelf en hun emoties. En wat blijkt? Surprise, surprise, jij als ouder bent het ideale slachtoffer om al die hoogtes en laagtes op bot te vieren. Want jij houdt van hen.
Hoe komt het nu dat die emoties zo intens kunnen wisselen? Wat te doen als er kwetsende woorden rondgesmeten worden? Wat zeg je het best wanneer je tiener, volgens zichzelf, het lelijke eendje met ontembaar haar, puisten en geen vrienden is? En seg euh, de prefrontale cortex, wat heeft die hiermee te maken? Het komt allemaal aan bod in de tweede aflevering van de Tieners in Huis-podcast!
De eerste aflevering: Tieners, pubers, adolescenten … Wat is wat? En wie is wie?
Is een tiener automatisch een puber? Of is het omgekeerd? Wat is dat precies, de puberteit? En van wanneer tot wanneer loopt deze helse periode? Verlopen de puberteit en de adolescentie bij meisjes en jongens op dezelfde manier? Is het tegenwoordig erger gesteld met de tieners dan vroeger? En hoe zit dat precies met die prefrontale cortex en de invloed op het gedrag van tieners?
Evelien en Anky beantwoorden deze en veel meer vragen in de eerste aflevering van de podcast!