tiener met gsm

De Tieners In Huis Podcast

5/05/2023

Podcasts zijn vandaag de dag niet meer weg te denken. En na het succes van onze Mama Baas-podcast konden we met Tieners In Huis natuurlijk niet achterblijven. We zijn dan ook heel trots om nu ook onze eigen Tieners In Huis-podcast te mogen voorstellen! 

Ouders komen van Mars: De podcast die je moet beluisteren om je tiener te begrijpen

Geen tropenjaren meer, geen 'team no sleep' meer, geen peuterpuberteit of babysits meer... Heerlijk, een zelfstandig kind in huis dat je niet constant moet entertainen, met wie je interessante gesprekken kan voeren en volwassenere dingen mee kan doen ... Helaas! Krijg je gepresenteerd: een heerlijk kopje kakelverse hormonen. Met een werkelijk unieke blend: de TIENER.

Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft hen? Belangrijke vragen ... want dit blijkt allemaal geheel onduidelijk voor hun ouders. 

In elke aflevering gaat Evelien Kayaert, oprichtster van Tieners in Huis én auteur van het boek ‘Ouders komen van Mars’ op zoek naar antwoorden op onbegrijpelijke gedragingen of uitspraken van tieners. Daarvoor wordt ze bijgestaan door expert Anky De Frangh, klinisch psychologe, gedragstherapeute en gespecialiseerd in het helpen van ouders bij het omgaan met het gedrag en de emoties van hun kinderen. 

Ouders komen van Mars

Je leest het goed, naast de podcast is er dus ook het boek ‘Ouders komen van Mars, hét boek dat je moet gelezen hebben om je tiener te begrijpen. '

Alle info over dat boek vind je hier

Hoe luisteren? 

  • Heb je een iPhone of iPad, gebruik dan de Podcastapp.
  • Heb je een andere smartphone of tablet, gebruik dan de Spotify of Podcast Addict.
  • Via jouw computer kan je iTunes gebruiken of hieronder luisteren.

Abonneer je meteen, dan blijf je op de hoogte van nieuwe afleveringen!

 

 

Afleveringen

De elfde aflevering: Een tiener kost een appartementsgebouw 

De ene vriend heeft de nieuwste iPhone, een ander heeft peperdure Nikes, limited edition. Mijn tiener wil dat uiteraard allemaal ook. Maar euh, wat als mijn bankrekening dat niet aankan of aanwil (het is 'aankan', maar ik wil niet te zielig doen, haha)? Hoe komt het dat tieners zo duur zijn? En zijn ze de financiële kater waard? (Spoiler: jahaaa, uiteraard! Denk aan al die liefde (en vergeet de bergen was)). 

Waarom zijn tieners in godsnaam zo duur? Hoe leer ik mijn tiener goed omgaan met geld en kweek ik misschien goede gewoontes voor later? Wat met de kwestie 'zakgeld'? En wat als je het niet eens bent met de uitgaven van je tiener? Je krijgt een antwoord op al deze vragen in de elfde aflevering van de Tieners in Huis-podcast! 

Je kan deze podcast gratis beluisteren dankzij de steun van Beobank. Tieners in huis: geweldig! Maar ook ... geweldig uitdagend. Beobank helpt je om de juiste keuzes te maken voor jouw toekomst en dat van jouw gezin. Je bent goed omringd. Ga naar www.beobank.be voor meer info. 

De tiende aflevering: Pedro De Bruyckere (live op Boektopia)

Tine De Donder gaat in gesprek met jongerenexpert Pedro De Bruyckere. Pedro is pedagoog en onderzoeker aan de Arteveldehogeschool in Gent en de Universiteit Leiden. Hij is bekend om zijn werk over onderwijs, motivatie, en generatieverschillen. Hij is (mede)auteur van verschillende boeken, waaronder "Jongens zijn slimmer dan meisjes en andere mythes over leren en onderwijs".

De negende aflevering: Charline - Bijleshuis over faalangst (live op Boektopia

Tine De Donder gaat in gesprek met Charline, account manager bij Het Bijleshuis. Het Bijleshuis ontzorgt ouders en scholen met bijles, privéles, studie- en huiswerkbegeleiding. In deze aflevering hebben Tine en Charline het over faalangst bij jongeren.

De achtste aflevering: Charline - Bijleshuis over motivatie bij tieners (live op Boektopia)

Tine De Donder gaat in gesprek met Charline, account manager bij Het Bijleshuis. Het Bijleshuis ontzorgt ouders en scholen met bijles, privéles, studie- en huiswerkbegeleiding. In deze aflevering hebben Tine en Charline het over motivatie bij tieners. Of het gebrek eraan (soms :-)). 

De zevende aflevering: Motivatie om te studeren?

Hoeveel tieners zouden er bestaan die graag studeren? Ik ben ervan overtuigd dat er zulke exemplaren rondlopen, maar de kans is toch wel groter dat jouw tiener (net zoals de mijne) tot het tweede clubje behoort, dat van de onwillige studenten. Met als gevolg dat je als ouder vaak herleid wordt tot 'de zeurkous'. 

Hoe zit dat precies met die motivatie? Hoe zorg je ervoor dat je tiener dat schoolwerk toch ter harte neemt, zonder de zeurende ouder te zijn? En wat als je tiener, ondanks je motivatiestrategieën, toch weer met een onvoldoende thuiskomt? Je krijgt een antwoord op al deze vragen in de vijfde aflevering van de Tieners in Huis-podcast! 

Je kan deze podcast gratis beluisteren dankzij de steun van Beobank. Tieners in huis: geweldig! Maar ook ... geweldig uitdagend. Beobank helpt je om de juiste keuzes te maken voor jouw toekomst en dat van jouw gezin. Je bent goed omringd. Ga naar www.beobank.be voor meer info. 

De zesde aflevering: Ik ben lelijk

Dat tienerschap is echt geen walk in the park. Die zonen of dochters van ons voelen zich vaak zo onzeker. De ene zal dit wat gemakkelijker benoemen ('Papa, ik ben lelijk!'), de ander zal het alleen maar in stilte denken ... Hun achterwerk is te dik, hun armen te dun. Ze zijn te breed, te groot, te behaard, te vlekkerig ...

Het lijkt soms alsof die tieners in een spiegel kijken die hun lichaam volledig vervormt, want wij zien vaak iets compleet anders. Vreemd, maar toch ook weer herkenbaar. Ik heb al zo vaak gedacht: Hoe kon ik vroeger denken dat ik te dik was? Ik was zo slank! Ik zou tekenen voor dat lijntje van weleer.

Waar komt dat negatieve zelfbeeld in godsnaam vandaan? Hoe ga je daar als ouder het best mee om? En hoe zit het met complexen die je kunt fixen? Je krijgt een antwoord op al deze vragen in de zevende aflevering van de Tieners in Huis-podcast! 

Je kan deze podcast gratis beluisteren dankzij de steun van YUN. Regelmatig last van onzuiverheden, zwarte puntjes of puistjes ? ACN REPAIR Therapy van YUN bestrijdt actief puistjes en onzuiverheden met de kracht van levende bacteriën. Met de producten van Yun is jouw huid op een natuurlijke manier weer in balans. Ga naar www.yun.be voor meer info.

De vijfde aflevering: Mag ik privacy alstu?

Jaren geleden had je een schattige, vermoeiende, lieve, wilde kleuter die dolgraag de hele dag door aan je lijf plakte en waar je met de beste wil van de wereld niet aan kon ontsnappen, zelfs niet op het toilet. Nu heb je een tiener die het gros van de tijd niets met jou te maken wil hebben. De eigen kamer is het nieuwe walhalla. En jij? Jij blijft maar beter in de woonkamer, op een veilige afstand. (Behalve als de tiener geld nodig heeft. Of heel verdrietig is? Of geld nodig heeft. 1 van de 3.)

Vanwaar komt die plotse drang naar privacy? Hoe ga je daarmee om? En kan je je tiener loslaten op het internet en sociale media, of houd je toch beter een vinger aan de pols? Je krijgt een antwoord op al deze vragen in de zesde aflevering van de Tieners in Huis-podcast! 

De vierde aflevering: Lui, luier, luist 

Eigenlijk kunnen ze best veel, die tieners. Ze zouden bijvoorbeeld een fantastische hulp in het huishouden KUNNEN zijn. Met de nadruk op 'kunnen'. Want aangezien hun fijne motoriek al perfect ontwikkeld is, zou afwassen, schoonmaken, koken ... ik zeg maar wat ... allemaal al perfect moeten lukken. 

Maar dat huishouden interesseert hen geen zier. Hotel mama for life. En zelfs leuke activiteiten doen, blijkt niet altijd aantrekkelijk. In actie schieten is moeilijk, ondanks hun voortdurende gezeur dat ze zich vervelen ... Die sloomheid, om gek van te worden! 

Waar komt die luiheid in godsnaam vandaan? Hoe zorg je ervoor dat je tiener toch af en toe een handje toesteekt in het huis? En hoe ga je om met die verveling? Je krijgt een antwoord op al deze vragen in de vierde aflevering van de Tieners in Huis-podcast! 

De derde aflevering: Jetlag. All day, every day

Tieners op tijd naar bed laten gaan, is vaak een onmogelijke opdracht. Ze op tijd uit bed krijgen, is zo mogelijk nog moeilijker. Want er is afleiding, veel afleiding. Er is de gsm bijvoorbeeld, met de honderden berichten en updates op Snapchat, TikTok, Sendit ... Er is ook twijfel. Welke kleren moet ik aan vandaag? Ligt mijn haar wel goed? 

En daagt de tiener dan eindelijk op aan de ontbijttafel, dan is dat vaak met een knoert van een ochtendhumeur. Op een veilige afstand blijven is vaak de beste optie. Vooral nog niet beginnen te praten, laat staan discussiëren. De ochtendstond heeft geen goud in de mond. Zo blijkt. 

Maar hoe komt het nu dat je tiener 's avonds niet wil gaan slapen en 's morgens niet wil opstaan? Hoeveel slaap heeft een puber eigenlijk nodig? En hoe zorg je ervoor dat je tiener die slaap ook krijgt? Het komt allemaal aan bod in de derde aflevering van de Tieners in Huis-podcast! 

De tweede aflevering: Humeur - wisselvallig tot zwaarbewolkt

Het humeur van tieners, het grootste mysterie als ouder om te ontrafelen. Het ene moment zijn ze vrolijk, tot soms overgelukkig. Het andere moment, en dat kan werkelijk vijf minuten later zijn, zijn ze depressief en is hun leven, naar eigen zeggen, voorbij. Tieners, pubers … ze liggen duidelijk in de knoop met zichzelf en hun emoties. En wat blijkt? Surprise, surprise, jij als ouder bent het ideale slachtoffer om al die hoogtes en laagtes op bot te vieren. Want jij houdt van hen. 

Hoe komt het nu dat die emoties zo intens kunnen wisselen? Wat te doen als er kwetsende woorden rondgesmeten worden? Wat zeg je het best wanneer je tiener, volgens zichzelf, het lelijke eendje met ontembaar haar, puisten en geen vrienden is? En seg euh, de prefrontale cortex, wat heeft die hiermee te maken? Het komt allemaal aan bod in de tweede aflevering van de Tieners in Huis-podcast!

De eerste aflevering: Tieners, pubers, adolescenten … Wat is wat? En wie is wie? 

Is een tiener automatisch een puber? Of is het omgekeerd? Wat is dat precies, de puberteit? En van wanneer tot wanneer loopt deze helse periode? Verlopen de puberteit en de adolescentie bij meisjes en jongens op dezelfde manier? Is het tegenwoordig erger gesteld met de tieners dan vroeger? En hoe zit dat precies met die prefrontale cortex en de invloed op het gedrag van tieners? 

Evelien en Anky beantwoorden deze en veel meer vragen in de eerste aflevering van de podcast! 
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes