tieners

5 signalen waardoor je weet dat je tiener een puber aan het worden is …

1/12/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Het is vandattum. Dat is me sinds dit weekend nogal redelijk duidelijk geworden. Mijn tiener zit tjokvol hormonen en die puberteit staat nu echt voor de deur. Een paar tekenen aan de wand.

1. Ze schamen zich ‘rot’ voor jou.

Doe je een kleedje aan dat in de ogen van je kind niet fashionproof is? ‘Mama, ik schaam me echt rot.’ Kom je in de buurt van de schoolpoort en zing je net luidkeels mee met Adele (terwijl je niet kan zingen, maar who cares)? ‘Mama, zet die muziek stiller. En stop met zingen.’

 

2. Ze leven in hun eigen, parallelle wereldje.

Vroeger werd je eerlijk gezegd lichtjes zot van de gedetailleerde verslaggeving van de schooldag. Nu mag je al blij zijn als hij/zij überhaupt een woord zegt tijdens de autorit naar huis. Vraag je "Hoe was het op school?", dan zal de reactie waarschijnlijk deze zijn: "Mamaaaaa, ik wil nu rust". Ok. Check. Will do. Argh.

 

3. Knuffelen is zo passé.

Terwijl ze vroeger niet genoeg konden krijgen van knuffeltjes en kusjes, is die fysieke aandacht nu totaal ongewenst. Snif. Slik. Met een beetje geluk heb je nog een jonger exemplaar rondlopen, die je nu met al jouw liefde kan versmachten :-).

 

4. Ze krijgen lichtjes egoïstische en narcistische trekjes. Maar ik ben er zeker van dat ze daar binnen een paar jaar tot een decennium uit zullen groeien, hoor.

"Hoe zie ik eruit met deze kleren?" Meestal gevolgd door: "Ik heb echt niets om aan te doen". En: "Alle andere kinderen hebben superveel kledij en ik heb NIKS". "Waarom moet ik nu helpen met de tafel te dekken? Jij wou eten, ik toch niet?"

 

5. Hun kamer is hun heiligdom. Jij hebt daar niets te zoeken.

Die instagramproof kinderkamer is voltooid verleden tijd. Enter: de ‘poster’, muren vol rommelige foto’s, kledij overal … Je bent eigenlijk nog alleen maar welkom om te helpen opruimen. (En laat dat nu net mijn favoriete bezigheid zijn – kuch)

 

Als ik het zo allemaal op een rijtje zet, klinkt het behoorlijk heftig. Maar ik bekijk altijd alles van de positieve kant. Ik ben er namelijk zeker van dat dit nog maar het begin is. Dus ik koester deze rustige dagen. En ik weet: dit gaat wel over. Binnen een paar jaar vindt ze mij waarschijnlijk wel weer tof. En dan gaan we hier eens goed mee lachen. Terwijl we samen haar kamer opruimen.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes