studerende tiener

5 tips die ik als 18-jarige had willen krijgen bij een studiekeuze

29/05/2024

Zesdejaars beginnen er wellicht stilaan over na te denken: wil ik na dit jaar verder studeren, en welke richting wil ik dan uit? Die studiekeuze is niet evident, want hoe weet je op je achttiende wat je de rest van je leven wil doen? Een paar tips bij het maken van die moeilijke keuze! 

 1. Maak geen studiekeuzes omwille van je vrienden (want: we willen samen op kot, we willen naar dezelfde universiteit …). Deze keuzes zijn niet duurzaam, omdat ze niets te maken hebben met jouw talenten, met datgene dat past bij jouw persoonlijkheid.
 2. Besef dat de “ideale, perfecte” studiekeuze niet bestaat. In de richting die je kiest zullen altijd leuke en minder leuke vakken zitten. Denk erover na: welke vakken vind je energie-vretend en welke vakken vind je energie-gevend? Zoek een richting waarin de balans energiegevend/energievretend positief is.
  Een studiekeuze is geen definitieve beslissing voor je beroepsleven, je studie is slechts één stap in je hele loopbaan en deze keuze kan nog vaak bijgestuurd worden (door een andere master, een bijscholing, via een schakeljaar, een training on the job …).
 3. Van de buitenwereld zul je veel (goed bedoeld) advies krijgen. Dat is mooi meegenomen maar het is nog veel belangrijker om je af te stemmen op jouw binnenwereld
  Ook al heeft je omgeving (meestal je ouders) bepaalde verwachtingen, uiteindelijk willen ze vooral dat je gelukkig bent en dat je keuzes maakt die helemaal bij jou passen, zodat jij gemotiveerd bent en kan stralen. Hier is zelfkennis voor nodig.
  Waar krijg jij energie van? Wat wil je écht? Naar wie kijk je op en waarom?
  Duurzame keuzes worden gemaakt vanuit authenticiteit (= je eigenheid). Als je je talenten gebruikt, ben je helemaal je authentieke zelf omdat je talenten je natuurlijke energiebronnen zijn.
  Iedereen is geboren met talenten, het is alleen niet makkelijk om ze bij jezelf te zien en te benoemen omdat ze voor jou vanzelfsprekend zijn. Laat je hierin begeleiden, het is een investering in de toekomst.
 4. Iets goed kunnen (een competentie) mag niet de belangrijkste reden zijn om daar verder in te gaan. Het gaat erom dat je iets graag doet (= een talent). Als je iets graag doet, ga je interesse vertonen, ga je makkelijk verder ontwikkelen en krijg je er nog energie van ook. En als gevolg hiervan word je er automatisch goed in.
  In de bedrijfswereld werden mensen vroeger louter geselecteerd op basis van hun competenties (datgene dat ze goed kunnen). Vaak kwamen zij terecht in een burn-out. 
  Het is niet omdat je iets goed kan, dat je het daarom ook graag doet! Vandaar de verschuiving in bedrijven naar selectie op basis van competenties naar selectie op basis van talenten.
 5. Het is normaal dat je een beetje keuzestress hebt, er zijn ook oneindig veel keuzes op gebied van studierichtingen …
  Het goede nieuws is dat ook jij een innerlijk kompas hebt meegekregen, een wegwijzer! 
  Je gevoel is je wegwijzer. Je gevoelens hebben als functie jouw behoeften aan te geven. Word je steeds blij en krijg je energie bij bepaalde activiteiten of heb je een grote passie? Dan moet je hier meer van doen! Steek hier meer tijd in, zodat je energiebalans positief wordt, waardoor je energie over hebt. Deze extra energie kan je gebruiken voor sommige noodzakelijke lastige activiteiten (moeilijke vakken bijvoorbeeld).

 

Meer info? Kijk op Talentenfluisteraar.
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes