tiener met eetstoornis

6 tips om je kind met een eetstoornis te helpen aan tafel

21/06/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Als ouder heb je waarschijnlijk altijd goed geweten wat en hoeveel je kind moest eten. Maar nu er officieel sprake is van een eetstoornis, is het allemaal een pak ingewikkelder en ligt het gevoeliger. Toch zijn er dingen die je kunt doen om te helpen. An Vandeputte, psychologe en Eetexpert-oprichter, geeft een aantal tips. 

 1. Onderwerp je niet aan de regels van de eetstoornis
  Natuurlijk wil je de pijn doen ophouden, en daar heb je heel veel voor over. Sommige ouders gaan zich ongemerkt aan de eetstoornis onderwerpen door naar de winkel te hollen op zoek naar een specifieke soort yoghurt, door ’s avonds de keuken uit te gaan zodat hun kind rustig alleen kan eten, of door mee te doen met dat sportuurtje direct na het eten. Maar dat zorgt er helaas alleen voor dat de eetstoornis nog meer armslag krijgt.
 2. Breng structuur en ritme in het leven van je kind
  Structuur in de maaltijden is essentieel. Plan drie hoofdmaaltijden en twee of drie tussenmaaltijden. Zorg voor een voorspelbaar ritme. Werk eventueel met een zichtbaar weekmenu. Vermijd verrassingen en onverwachte veranderingen en houd nieuwe stappen even aan vooraleer weer te veranderen.
 3. Stel haalbare doelen
  Proberen en beginnen is belangrijker dan de finishlijn bereiken. Als iets de eerste keer niet lukt, lukt het misschien wel de vijfde of zesde keer. Help je kind in te schatten wat haalbaar is. Te moeilijke uitdagingen dreigen te mislukken. Zo kan een restaurantbezoek, een buffetformule op reis, een tapasavond of BBQ in het begin van de herstelperiode nog veel te moeilijk zijn. Deze momenten zorgen voor te weinig controle en overzicht op wat gegeten kan worden. Bespreek met je kind wat lukt en bedenk samen alternatieven om dat soort momenten op te vangen.
 4. Zorg voor duidelijke grenzen, die bij voorkeur op voorhand zijn afgesproken
  Zet ze rustig in werking: ‘Dit hebben we afgesproken, we kunnen het er later nog eens over hebben, maar niet nu. Dit moet je echt opeten, ik kom bij je zitten en zal je helpen.’ Ga discussies over eten uit de weg. Blijf kalm, consequent en vriendelijk. Hoe moeilijk het ook is om toe te kijken, voor je kind is het verslaan van de eetstoornis als het voeren van een oorlog. Stel voeding voor als een levensreddend medicijn.
 5. Zorg voor een rustige sfeer tijdens de maaltijden
  Praat op een rustige, zachte toon. Zet eventueel de radio aan voor wat achtergrondgeluid. Vergeet niet dat de eetstoornis op de schouder van je kind zit en voortdurend kritische opmerkingen geeft. Geef dus zelf geen kritiek, maar moedig je kind rustig aan zonder hem of haar te betuttelen. Ga niet in discussie over het eten, maar verwijs rustig naar wat afgesproken is.
 6. Probeer je kind zoveel mogelijk met iemand samen te laten eten
  Soms is samen eten met het hele gezin niet haalbaar en te overweldigend, te druk of te gespannen. Je kunt afspreken dat je kind gedurende een beperkte periode apart eet, maar probeer dan zelf samen met je kind te eten of vraag dit aan iemand anders. Laat je kind niet alleen. Ook in een latere fase kun je je zoon of dochter blijven steunen van een afstand. Je kunt zorgen voor afleiding door aan de telefoon te praten met je kind of door te zorgen voor een lief briefje bij een moeilijke lunch of snack.

Meer lezen?

Cover Ben ik te dik, mama?

Ouders spelen een belangrijke rol als het op gezonde eetgewoontes en een positief lichaamsbeeld komt, maar hoe doe je dat precies? Waaraan herken je of je kind of tiener een ongezonde relatie met gewicht en voeding heeft? Wanneer ga je het gesprek aan? Wat zet je op tafel? En hoe kun je er op een milde manier voor zorgen dat je kinderen een positieve relatie met hun eigen lichaam kunnen aangaan?

In het boek Ben ik te dik, Mama? geeft psychologe en Eetexpert-oprichter An Vandeputte samen met het team van Eetexpert onderbouwde antwoorden op de meest gestelde vragen van ouders en gaat ze concreet in op veelvoorkomende twijfels en bezorgdheden. Van de inhoud van de voorraadkast tot de openingszin van gesprekken over gezondheid en gewicht.

BESTEL | MEER INFO

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes