tieners

7 dingen die tieners doen die nergens op slaan

17/08/2022

Je staat met je mond vol verbazing, je begrijpt totaal niet waarom je tiener dat doet of zo reageert. Heb je het al meegemaakt? Nou, je bent niet de enige! Veel ouders staan regelmatig versteld van hun tieners, omdat hun acties vaak gewoon nergens op lijken te slaan! Firstcry Parenting schreef een artikel over zeven dingen waarbij ouders soms hun wenkbrauwen fronsen. 

1. Expres te laat komen

Punctueel zijn is niet cool. Op tijd opstaan zodat hij of zij de bus niet mist. Nee dat gaat niet gebeuren. Jouw tiener laat alles op zich afkomen. Er zijn wel ergere dingen dan te laat komen. Maar weet wel dat wanneer jij je kind moet ophalen, je geen minuut te laat mag zijn. 

2. Een hekel aan sarcasme hebben (toch bij ouders)

Tieners houden niet van sarcastische opmerkingen van ouders. Het kan zelfs leiden tot ruzie in huis., dus pas maar op. Maar zelf sarcastische opmerkingen geven over ouders, broers en zussen, dat is dan weer iets anders. “Het is maar een mopje hè!”. 

3. The Fashion Police zijn

Hoe goed je ook gekleed bent, je zult zelden een compliment krijgen van je tiener. Jouw stijl is meestal ouderwets en niet cool. Alles wat je tieners en hun vrienden dragen, dat is pas stijl! Maakt niet uit hoe opvallend de kleren zijn. 

4. Alles weten (wat ouders niet weten)

Het is niet omdat je de beste van de klas was en je een universitair diploma hebt, dat je superslim bent. Nee, je tiener weet alles en is altijd een tikkeltje slimmer dan jij. We hebben je gewaarschuwd. 

5. Tv kijken of muziek luisteren tijdens het eten

Allemaal gezellig rond de tafel zitten en genieten van een lekkere maaltijd. Wat is er beter dan dat? Wel, je tiener denkt hier anders over. Ergens alleen zitten met een serie bij de hand en tegelijkertijd eten, is toch veel beter. Geen nood aan een gesprek of gesprekpartners

6. Opruimen als er vrienden op bezoek komen

Hoe hard je je tiener ook probeert te overtuigen om het huis en de slaapkamer schoon te houden, men geeft er geen gehoor aan. Tot er plots vrienden op bezoek komen… Ineens vliegen die vuile kleren in de was en is het tijd voor de grote schoonmaak

7. Ouders bekritiseren

Een wijze raad: probeer niet de ‘coole’ ouder te zijn. Wat je ook doet, er is altijd een excuus te vinden om te bewijzen dat je "zo niet cool" bent. Zo werkt het nu eenmaal bij tieners, dus vat het niet persoonlijk op ;-).

Omgaan met een tiener lijkt misschien een van de moeilijkste dingen om te doen. Maar onthoud dat het allemaal snel voorbij zal zijn! Je kind zal vanzelf de persoon worden die jij wilt dat hij of zij is. Tot die tijd moet je het hoofd koel houden en een rots zijn waar ze op kunnen bouwen.

Bron: Firstcry Parenting