tiener acne

Acne, weg ermee!

14/02/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Op een dag staat je puber op en hopla, de eerste steenpuist staat op het puntje van zijn neus te blinken. Niet veel later ontdek je van die vieze zwarte mee-eters op zijn vroeger zo gave gezichtje. We gaan het niet hebben over ouders die graag puisten uitduwen versus ouders die vinden dat je ervan moet blijven (de laatste categorie heeft het uiteraard bij het rechte eind), maar wel over hoe je die vervelende acne kan vermijden en bestrijden. 

Wat is acne?

Acne is een ontsteking van de talgklieren waardoor er puistjes ontstaan. Die puistjes (mee-eters, rode pukkels, witte puistjes) kunnen voorkomen op het gezicht, maar ook op de rug, borst of schouders.  Acne komt vooral voor bij kinderen en jongeren tussen 10 en 25 jaar en verdwijnt meestal spontaan, al blijven sommige volwassenen er last van hebben. 

Acne is geen infectieziekte en dus niet besmettelijk. 

Doordat acne zo zichtbaar is, kunnen jongeren heel onzeker of ongelukkig worden. 

Hoe komt het dat dit vooral in de puberteit voorkomt?

Talg maakt je huid soepel en beschermt het tegen uitdroging. Het is een soort olie die door de talgklieren wordt gemaakt en door de huidporiën wordt afgescheiden.  In de puberteit verandert de huid onder invloed van hormonen. De talgklieren maken meer talg aan. De poriën raken verstopt omdat de talg zich ophoopt. Zo onstaan er puistjes. 

Bepaalde medicijnen kunnen acne verergeren. 

Erfelijkheid kan ook een rol spelen bij acne. 

Wat kan je eraan doen?

Je kunt wel degelijk iets doen om acne te verminderen. Bij een lichte vorm kan het helpen om je huid dagelijks te reinigen en te verzorgen met aangepaste producten die je bij de apotheek kan vinden. Bij een zware vorm van acne, ga je best eens langs bij je huisarts of dermatoloog. Zij kunnen een kuur van zwaardere medicatie voorschrijven die de productie van talg onderdrukt.

Feit of fabel?

Stop met chocolade eten!  Fabel! Acne heeft niets met voeding te maken. Het heeft dan ook absoluut geen zin om een streng dieet te volgen om minder puisten te krijgen. 

Puisten mag je niet uitknijpen of afkrabben.  Feit! Je moet absoluut vermijden dat je puisten worden uitgeduwd, want zo maak je wondjes in de huid en die kunnen littekens vormen.

Tieners hebben acne omdat ze zich niet goed wassen.  Fabel! Acne krijgen kan iedereen overkomen, het heeft niets te maken met een goede hygiëne.  Overmatig wassen met water en zeep heeft geen zin en kan zelfs schadelijk zijn voor de huid. 

De zon is een natuurlijk geneesmiddel tegen acne.  Fabel! In het begin dat je huid de zon ziet droogt je huid uit en kan je tijdelijk minder last hebben van acne. Maar nadien wordt de huid bruin waardoor ze meer pigment krijgt en gaan de talgklieren weer verstoppen. Dan krijg je net meer last van vervelende puisten.