gezonde voeding omringd door sportgerief

Alles begint met een gezonde levensstijl

11/08/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Wat is een gezonde leefstijl? Vroeger zouden we dat meteen geassocieerd hebben met een mand verse groenten en een paar loopschoenen. Die kunnen zeker deel uitmaken van een gezonde leefstijl, maar te veel bewegen en te gefocust zijn op gezonde voeding is verre van gezond. Een gezonde leefstijl gaat verder op wat nodig is om gezond te groeien. An Vandeputte, auteur van 'Ben ik te dik, Mama?', vertelt wat gezond leven precies inhoudt.

Gezond leven is:

Schema gezond leven

Dat zijn de vijf ingrediënten van ALLES, het acroniem dat via ons kenniscentrum verspreid wordt. Waar gaat dat precies over?

A: Afwisselend eten

Tot voor kort werd vooral ingezoomd op ‘wat’ we eten (de geboden en de verboden producten) en op ‘hoeveel’ we eten. Maar het gaat over zo veel meer. Een te grote focus op wat of hoeveel je eet, kan leiden tot excessen en een krampachtige sfeer. Het beste wat je als ouder kunt doen, is je kinderen leren omgaan met eten en eetmomenten. Verleg de focus dus naar het helpen ontwikkelen van belangrijke eetvaardigheden: gestructureerd, gevarieerd, genoeg en genietend eten. 

L: Leuk bewegen

Elke stap telt. Op school zitten jongeren veel stil. Maar daar kan een tienerlichaam – dat in volle groei is – niet zo goed tegen. Het is belangrijk om je spieren en gewrichten regelmatig te laten werken. Niet alleen als je jong bent, trouwens. Move to improve! Zorg dat het leuk blijft en dat je je lichaam ook niet overbelast. Bewegen moet niet, bewegen hoort er gewoon bij omdat je je dan beter voelt, fysiek én mentaal.

L: Lief zijn voor jezelf 

Werk aan een goed contact met dat groeiende lichaam en aan een positief zelfbeeld. Elk lichaam is anders. Ons lichaam is er om ons overal naartoe te brengen en ons te helpen bij alles dat we willen doen. Daarom moeten we er goed voor zorgen en voor gezond gedrag kiezen. Focus op wat je doet, minder op hoe je eruitziet en wat het cijfer op de weegschaal zegt. Focus op je vooruitgang. Houd bij wat er allemaal goed gaat in je leven: je warme vriendschappen, leuke hobby(‘s)… Je bent meer dan genoeg, gewoon zoals je bent.

E: Emoties hanteren 

Happy, down, boos, verliefd, angstig … Emoties – álle emoties – vertellen je belangrijke zaken. En hoe je omgaat met dat spectrum aan emoties kies je zelf. Sla je met de deuren? Of trek je je terug onder een zachte fleece? Praat je erover met iemand die je vertrouwt? Zoek je afleiding in iets creatiefs? Help je kinderen om verschillende manieren te vinden om met moeilijke momenten om te gaan.

S: Slapen

Slaap is een bouwsteen van een gezonde leefstijl. Stimuleer je tieners om zichzelf ook voldoende slaap te gunnen. Als je te weinig slaapt, betaalt je lichaam daar een hoge prijs voor, nu of later. Een regelmatig slaapritme is echt belangrijk. Houd de slaapkamers donker, koel en vrij van elektronica. Het licht van beeldschermen kan je slaap verstoren.

Meer lezen?

Cover Ben ik te dik, mama?

In deze gids geeft psychologe en Eetexpert-oprichter An Vandeputte samen met het team van Eetexpert onderbouwde antwoorden op de meest gestelde vragen van ouders en gaat ze concreet in op veelvoorkomende twijfels en bezorgdheden.
Van de inhoud van de voorraadkast tot de openingszin van gesprekken over gezondheid en gewicht.

Meer info over het boek vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes