puber zit op gsm

Byebye me-time ’s avonds

21/02/2024

Laten we het even over een heikel onderwerp hebben. Hoe zit dat in godsnaam met me-time ’s avonds als ouder van een tiener? Waarom had niemand me gewaarschuwd dat die plots, zonder boe of ba, zou wegvallen? Ben ik de enige die het daar toch een beetje lastig mee heeft? Ben ik de enige die daardoor veel te lang opblijft ’s avonds om wanhopig tóch wat tijd voor mezelf te hebben? Zoveel vragen … 

Er was een tijd waarin ik het hele jaar door Halloween vierde. Ik rockte de Zombie-look zonder daar ook maar enige moeite voor te moeten doen. Slaapgebrek met kleintjes in huis, vermoeiende dagen,  je kent het wel. Ik durf gerust te zeggen dat ik (nogal vaak) opluchting voelde als ik zag dat het 19u was. Kindertjes in bed, moeder die in de zetel plofte en even tijd had om tot zichzelf te komen (of om op te ruimen etc, maar we focussen ons op het zetelploffen). Hoera, eventjes ademhalen! 

Nooit had ik er bij stilgestaan dat het op een bepaald moment zou gedaan zijn met die adempauze ’s avonds. Naïef? Wellicht … 

Ik weet het wel, die Zombie-look heb ik ondertussen al eventjes van me kunnen afschudden (en ingeruild kraaienpootjes en lachrimpeltjes). Want ik kan quasi altijd doorslapen, ik hoef geen nachtvoedingen meer te geven en er staat niemand om 5u aan mijn bed te kraaien dat-ie wakker is en naar Bumba wil kijken. Maar niemand had me gewaarschuwd dat die betere nachten met een prijs kwamen: het inleveren van mijn avondlijke adempauzes. En ik had daar dus zelf niet bij stil gestaan – I blame mom brain. 

Want ondertussen wordt de woonkamer ingepalmd door het jonge volkje tot minstens 21u (en ik besef dat het de komende jaren nog later zal worden). Niet dat dat nu zo erg is, absoluut niet. Ik geniet er bijvoorbeeld heus wel van om gezellig samen in de zetel naar televisie te kijken. 

Maar ik geniet er al iets minder van als er gegamed wordt, met de nodige frustraties die ondertussen geuit worden. Ik vind het net iets minder fijn als ik rond me de mottigste YouTube-stemmetjes hoor weergalmen op de tablet. Ik geniet minder van de ziljoen vragen die op me afgevuurd worden (bij voorkeur als ik net geconcentreerd naar een serie probeer te kijken).  Ik zit soms te wachten tot ik uitgebreid met de wederhelft kan babbelen – zonder dat er altijd wel één zit mee te luisteren en zich nieuwsgierig in het gesprek wil mengen. 

Ik word onrustig van het rondgedribbel en het gestuiter. ‘Oh nee, ik ben dat huiswerk nog vergeten!’ ‘Oei, ik moet morgen mijn buspas meenemen maar school, maar waar ligt die nu ook alweer?’ Echt 100% ontspannen, neen, dat zit er eigenlijk niet in als ik heel eerlijk ben. Want zolang de kinderen wakker zijn en vanalles van me vragen, heb ik het gevoel dat ik nog altijd moet ‘aan staan’. 

En dan zijn er nog de avonden waarop de kids pas laat thuiskomen van hun hobby’s. Dan mag Taxi Mama nog even van stal. En dan moeten ze om 20u nog beginnen te eten. Natuurlijk hou ik hen dan graag gezelschap en ik hoor ik graag wat ze allemaal te vertellen hebben over hun dag. Maar tegelijk zie ik de klok genadeloos verder tikken en vraag ik me stiekem af of er nog ergens een momentje tijd voor mezelf in zit of dat ik dat weer op mijn buik mag schrijven. 

Vooral op momenten waarop ik zelf al moe rondloop, kan ik echt even snakken naar een rustige avond zonder 100x gestoord te worden. En dan kan ik toch even nostalgisch terugdenken aan die heerlijke stilte en rust ‘s avonds een paar jaar terug (waarbij ik uiteraard strategisch vergeet hoe vermoeiend de dagen én de nachten toen konden zijn). 

Het resultaat? Als de kinderen naar bed zijn en het stil wordt in huis, geniet ik zo hard van dat momentje voor mezelf dat ik gegarandeerd weer te laat in mijn bed kruip. Oeps …

Ach ja, het is wellicht een kwestie van wennen en die momentjes op een andere manier invullen. Maar het is toch iets waar ik als jonge pubermoeder over struikel en waar ik mijn weg nog moet in zoeken. En iets zegt me dat ik daarin niet de enige ben … 
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes