8091fi.jpg

De eeuwige scherm-strijd met de tieners

21/06/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Mama Liesje heeft 3 kinderen, waarvan er twee aan het puberen zijn. Om het voor haarzelf en haar gezin leefbaar te houden stelde ze 5 basisregels op om kalm te blijven tijdens de eeuwig durende scherm-strijd. 

1. Laat het los

 Ik weet als geen ander dat die gasten soms veel te lang naar een scherm zitten te staren. De trucjes van ‘je krijgt er vierkante ogen van en misvormde duimen’, werken hier al lang niet meer. Dus soms, laat ik het los. De ene dag hebben ze meer huiswerk, hobby’s of spelen ze wonder boven wonder nog eens buiten. De andere dag zitten er twee zombies in mijn huis (of tel ik de dochter beter ook mee, want wat kan je in godsnaam uren op een kamer zitten doen van een paar vierkante meter?)

2. Goede afspraken maken goede vrienden

Maak afspraken waar ze naar willen luisteren. Hier zijn dat geen gsm aan tafel (uiteraard ook geen playstation) en voorlopig nog, geen gsm mee naar boven als ze gaan slapen. Pakt dat dat ook de enige afspraken zijn waar ik mezelf aan kan houden als ‘grote voorbeeld’. Om mijn zenuwen onder controle te houden en niet para te worden (woorden van mijn tieners), moet het geluid hier trouwens af, heel stil of door een hoofdtelefoon. 

Anders had ik volgens mij al heel wat youtubers een kopje kleiner gemaakt.

3. Voor wat hoort wat

Als ze komen vragen of ze op een scherm mogen, durf ik ze eerst al eens een taakje te geven. Maak eerst je boekentas, ruim je voetbalzak op, neem je schoenen weg van het midden in de woonkamer. Plots lukt dat allemaal vanzelf en het zijn de kleintjes die (een moeder) helpen zullen we maar denken.

4. Geniet maar vergeet niet

Probeer soms gewoon te genieten van de rust. Geen gezeur, geen lawaai, het kan soms even deugd doen tussen al dat gemoeder door. Maar vergeet niet dat ze er zijn. De tijd gaat snel en voor je het weet zit je kind nog in pyjama te gamen en is de zon alweer onder. Dus voor je je neerploft in je luie zetel (lees: daar hebben wij uiteraard geen tijd voor), zet een alarm om je tieners van hun scherm te halen voor ze cornflakes willen om acht uur ’s avonds.

5. Zie de voordelen

KDe jongste zoon spreekt vloeiend Engels, ze kunnen dansen als de beste, ook al is dat op rare Fortnite-muziek, ze bewegen! Mijn oudste zoon is heel sociaal, altijd aan het praten met zijn vrienden (dat dat door een headset is, vergeten we even). Je weet altijd wat geven als ze jarig zijn of met Kerst, want hoe meer battle passes en V-bucks hoe beter. En zie dan meteen dat laatste ook maar als een voordeel. Je wordt er zelf ook slimmer van, het is maar hoe je het bekijkt!

Mama Liesje, 40 jaar, getrouwd en mama van drie geweldige kinderen: een dochter van 15 jaar en twee zonen van 13 en 8.  

Volg Liesje op Instagram via Liesjeribbens.