meisje met buikpijn

Die eerste keer maandstonden …

9/06/2023

De spreekwoordelijke rode vlag hangt voor het eerst uit bij mijn 13- jarige dochter. En hoe! Het gebeurde onlangs op Pinksteren, blijkbaar ook de wereldmenstruatiedag. Ze weet haar moment te kiezen, dat is zeker. We hadden er wel al even over gepraat, al even geleden. We hadden zelfs even het Period Talk boek erbij genomen. Een gewaarschuwd vrouw is er twee waard, nietwaar? De maandverbanden gingen mee in de boekentas. 

Maar dus op Pinksterzondag gebeurde het. Zonder enige waarschuwing. In de namiddag was mijn dochter nog aan het repeteren voor een dansoptreden later die dag. Plots kreeg ik een berichtje: ‘Mama, ik denk dat ik mijn regels heb’. Euh? Wat? Ik belde haar en vroeg meteen hoe het met haar ging. Of ze pijn had? Of ze maandverband bij zich had? Ze had alles onder controle. Een vriendin had haar al maandverband gegeven. Ze had wel een beetje pijn. Ik heb vlug wat pijnstillers bij elkaar gezocht, een menstruatieslip en extra maandverband en ben mijn auto in gesprongen. Toen ik haar zag, was ze heel chill. Wat een opluchting! Ze was trots (en terecht) dat ze heel kalm gereageerd had én tegelijk ook blij want ze had haar maandstonden! Ze heeft die dag afgesloten met een prachtig optreden. 

Toen kwam Pinkstermaandag… Moeder Natuur kwam extra hevig die dag. Ocharme, mijn dochter wist niet waar gekropen van de krampen en pijn. Het bloedverlies was ook heel erg. Een dafalgan en een paar uur later, was de pijn al fel verminderd. Tegen de avond was de pijn bijna volledig weg. Het bloedverlies was wel nog intens. 

Toen ik mijn regels voor de eerste keer kreeg, herinner ik me dat mijn moeder direct de buurvrouw inlichtte. Dat vond ik best wel bizar. Maar eerlijk? Nu begrijp ik het. Het is toch een mijlpaal in het leven van mijn tienerdochter. 

Intussen is de voorraad maandverband aangevuld, de menstruatie-app is gedownload en het ‘period talk’ boek ligt ook weer op de salontafel. We zijn er klaar voor!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes