tienerkamer

Je tiener en de tienerkamer (en het gebrek aan hygiëne)

9/02/2024

Persoonlijke hygiëne staat bij heel wat tieners op een laag pitje. En dan hebben we het nog niet over hun kamer gehad. Die is vaak te vergelijken met een inloopkast waar ergens een bureau en bed in staan. Hoe zorg je ervoor dat je tiener zorg draagt voor zijn spullen? 

Tip 1: Stel prioriteiten voor jezelf.

Heeft je tiener bijvoorbeeld eindelijk een bad of douche genomen? Dan heb je waarschijnlijk laarzen nodig om door de badkamer te waden. Of je vindt een hele stapel wasgoed op de grond. Het was immers makkelijker om alle kleding (net uit de kast gehaald) en de handdoeken (waarschijnlijk eenmaal gebruikt) op een hoop te dumpen dan te selecteren wat echt gewassen moest worden. Maak dan voor jezelf een keuze. Wat is het belangrijkst? Een schone badkamer, een lege wasmand of een gewassen tiener?

Tip 2: Maak heel concrete afspraken en kies ook hier voor het compromis. 

Bespreek samen met je tiener wat haalbaar is voor hem en noodzakelijk voor jou. Hoe concreter je jouw verwachtingen maakt, hoe makkelijker het zal zijn voor je kind om ze te begrijpen en te accepteren dat je hem hierop aanspreekt als afspraken niet worden nagekomen. 
Goede afspraken zouden bijvoorbeeld kunnen zijn: 

  • Vuile was hoort in de wasmand. Wat niet in de mand ligt, wordt niet gewassen.
  • De schoonmaakster komt. Als de vloer niet vrij is, wordt er niet gestofzuigd.
  • Borden, glazen, bestel … mogen mee naar de kamer, maar het is wel aan de tiener om ervoor te zorgen dat alles in de vaatwasmachine terecht komt. Graag binnen de 24 – of laat ons realistisch zijn – 48 uur. 

Sommige tieners hebben echt baat bij een opgeruimde kamer, of toch zeker een opgeruimd bureau. Ondervinden ze zelf positieve effecten hiervan, dan zullen ze gemotiveerd zijn om zelf, of samen met jou, naar makkelijke oplossingen te zoeken waardoor het niet altijd lang hoeft te duren om het bureau rommelvrij te maken. 

Tip 3: Relativeer.

Tieners brengen heel veel tijd door in hun kamer en ze voelen die aan als hun heiligdom. Aangezien je zelf niet in deze kamer hoeft te leven, is het misschien ook niet zo erg dat die ene kamer in huis (of meerdere, als je meerdere tieners hebt natuurlijk, haha) er niet (volledig) volgens jouw normen bij ligt? Uiteraard moet je zelf ook aanvoelen wat werkt voor jou en wat jij belangrijk vindt. 

Tip 4: Respecteer de privacy van je tiener.

Het zou best eens kunnen dat je veel belang hecht aan orde en netheid in huis. Het idee van de Pinterest-perfect tienerkamer heb je hopelijk al opgegeven, maar je wordt heel onrustig van de chaos. Zo onrustig dat je die kamer gewoon zelf opruimt. Vergeet dan niet dit vooraf met je kind te bespreken. Je tiener zal dit waarschijnlijk anders als een zware inbreuk op zijn of haar privacy ervaren. 

"Ik heb de deur van de kamer van mijn tiener gesloten. Mijn huis voelt meteen schoner." 

 

 

Meer lezen?

ouders komen van mars

Geen tropenjaren meer, geen 'team no sleep' meer, geen peuterpuberteit of babysits meer... Heerlijk, een zelfstandig kind in huis dat je niet constant moet entertainen, met wie je interessante gesprekken kan voeren en volwassenere dingen mee kan doen ... Helaas! Krijg je gepresenteerd: een heerlijk kopje kakelverse hormonen. Met een werkelijk unieke blend: de TIENER.

In het boek Ouders komen van Mars gaat Evelien Kayaert op zoek naar antwoorden op onbegrijpelijke gedragingen of uitspraken van tieners. Daarvoor wordt ze bijgestaan door expert Anky De Frangh, klinisch psychologe, gedragstherapeute en gespecialiseerd in het helpen van ouders bij het omgaan met het gedrag en de emoties van hun kinderen.

Meer info vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes