Bel Glenn - childfocus

Glenn (15) stapte uit het leven nadat een naaktfoto online verspreid werd – nu fungeert zijn telefoonnummer als petitie voor een betere bescherming van jongeren

17/11/2023

Het moet de nachtmerrie zijn van elke ouder: In juni 2017 werd een naaktfoto van Glenn (15) op een fake Instagramaccount gedeeld, mét vermelding van zijn naam. Glenn had die foto ooit genomen met zijn telefoon en die was bestemd voor één persoon. Tot die op het internet belandde … Er volgde een stroom aan haatdragende comments en de foto kwam ook in de klas-chatgroep terecht. Het werd Glenn te veel, en de jongen stapte uit het leven. 

Op 18 november is het de Europese Dag voor de Bescherming van Kinderen tegen Seksuele Uitbuiting en Seksueel Misbruik. Naar aanleiding daarvan besloot Child Focus om het telefoonnummer van Glenn opnieuw te activeren, en deze in te zetten als middel tegen grensoverschrijdende sexting en exposing.

Bel naar Glenn en teken de petitie

Iedereen die naar het nummer van Glenn belt, tekent een petitie om jongeren beter te beschermen tegen online seksuele uitbuiting. Bel je zijn nummer - 0492/79.58.30 - dan krijg je de confronteerde boodschap te horen “Glenn – is nooit meer beschikbaar. Want Glenn stapte uit het leven, nadat zijn naaktfoto online werd verspreid. Hij was toen vijftien.” Slik …

Daarna kan je je naam inspreken om zo de petitie te tekenen. Op die manier vraagt Child Focus meer aandacht voor het thema, een aangepast wetgevend kader én meer middelen voor de preventie en begeleiding van slachtoffers. James Cooke, Sean Dhondt, Pommelien Thijs, Frances Lefebure, Elisabeth Lucie Baeten en Celine Van Ouytsel gaven alvast het goede voorbeeld en tekenden de petitie. 

Bel je liever niet? Je kan de petitie ook tekenen op de website https://www.belglenn.be. Daar kan je ook het verhaal van de mama van Glenn beluisteren. Om heel stil van te worden … 

Stijging aantal meldingen

Alleen al in 2022 opende Child Focus meer dan 150 dossiers van grensoverschrijdende texting, de uitwisseling onder druk of zonder toestemming van seksueel getinte berichten of beelden via digitale media. De organisatie merkt de laatste jaren een nieuw fenomeen, waarbij dergelijke beelden (vaak samen met de privégegevens van het slachtoffer) verspreid worden via sociale media zoals Snapchat, WhatsApp, TikTok, Instagram of Telegram. Vaak gebeurt dat binnen zogenaamde “expose-groepen”. De slachtoffers worden er vernederd, uitgescholden, bedreigd of zelfs gechanteerd. 

We zien het aantal dossiers stijgen. Achter elk dossier schuilt een jongere die dringend hulp nodig heeft. Plegers, maar ook de vele omstaanders die getuige zijn van online grensoverschrijdend gedrag, beseffen vaak onvoldoende wat de zware gevolgen zijn voor wat online gebeurt,” vertelt Heidi De Pauw, Algemeen Directeur bij Child Focus. 

Omdat Child Focus als hulplijn bevoorrechte contacten heeft met de meeste belangrijke sociale mediakanalen zoals Facebook/Instagram, Google/YouTube, X (het voormalige Twitter), TikTok, Discord en Snapchat, kan de organisatie als “trusted flagger” heel snel tussenkomen en er sneller voor zorgen dat bepaalde beelden offline worden gehaald. 

Sensibilisering 

Child Focus pleit voor een mentaliteitswijziging, zodat alle mogelijke omstaanders zich niet laten meeslepen in de groepsdynamiek van die expose-groepen en ze uit die groepen stapen. Ook bij grensoverschrijdende sexting kunnen omstaanders een cruciale rol spelen door het op te nemen voor het slachtoffer. 

Daders moeten meer gesensibiliseerd worden over de reële gevolgen van hun daden. Niet-consensuele verspreiding van naaktbeelden is áltijd strafbaar. En ook oproepen tot victim blaming, slutshaming en exposing zijn nooit onschuldig en hebben enorme gevolgen voor het slachtoffer. 


Slachtoffers van grensoverschrijdende sexting en exposing en hun naasten kunnen Child Focus contacteren via het gratis nummer 116 000, 24/7 beschikbaar.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.