Tienermeisje studeert

Dipje tijdens het studeren: zo krijg je weer energie

6/06/2023

Studeren, studeren, studeren. Examen afleggen. En weer studeren. Tijdens de examenperiode zit je tiener constant met de neus in de boeken of papieren. En dan kan een energiedipje al eens toeslaan. Enkele tips om lijf en geest te boosten en er weer tegenaan te gaan.

1. Eet voldoende en goed

Genoeg, maar ook gezond en evenwichtig eten is belangrijker dan je tiener denkt om zich een lange tijd te kunnen concentreren. Jep, hun hersenen hebben elke dag een stevig portie energie nodig om goed te kunnen werken.

Te weinig eten kan zorgen voor een (tijdelijk) mineralen- en vitaminetekort. Gevolg: bye bye concentratie! Hallo vermoeidheid. En dan wordt het pas echt moeilijk om leerstof te verwerken.

Enkele belangrijke eettips:

  • Zorg voor drie maaltijden per dag. Van een te volle maag word je loom, dus prop ze zeker niet vol. Spreid de maaltijden goed over de dag.
  • Niet ontbijten? Geen goed idee. Niet eten na de nachtrust zorgt ervoor dat de glucosereserve in je lichaam daalt. En daardoor daalt ook het concentratievermogen. Waak er mee over dat je tiener dus altijd de dag start met een goed ontbijt.
  • Een tweetal lichte (en gezonde) tussendoortjes per dag zijn ideaal om dipjes voor te zijn.
  • Aanraders zijn energierijke producten, zoals volkorenbrood, aardappelen, rijst, havermout, noten … Af en toe een kleine beloning met een suikerrijke lekkernij mag, maar met mate!

2. Drink voldoende

Te weinig drinken leidt tot uitdroging. En daar leidt concentratie enorm onder. Je krijgt snel een fysiek dipje, hoofdpijn … maar ook een mentaal tikje. Een groot glas of drinkfles gevuld met water mag standaard op het bureau staan.

Zoete dranken, zoals frisdrank, laat je tiener beter staan. Die zorgen voor een suikerpiek, die eerder een gevoel van onrust zal geven. Niet bevorderlijk tijdens het studeren.

Energiedranken zijn ook een absolute no go! Die zorgen er zeker voor dat je tiener overgeagiteerd en rusteloos wordt. En slapeloosheid of hartkloppingen zijn ook mogelijk. Bovendien kunnen ze verslavend werken. Kortom: ze zijn gewoon ongezond en te vermijden.

3. Een extra boost

Stress, wat minder (goede) slaap, vermoeidheid … het is een combinatie die niet ongewoon is tijdens de examens. Het is ook die combinatie die de weerstand doet zakken. Maar wat je tijdens de examenperiode absoluut niet wil is ziek worden, door een lagere weerstand.

MetaStudent® kan daarvoor een prima bondgenoot zijn. Het is een vitaminecomplex met een formule specifiek voor studenten, met vitamines en mineralen die ondersteunend zijn voor meer energie, het geheugen, de weerstand en tijdens stressmomenten. Een perfecte aanvulling op dat gezonde menu dat jij je tiener – al dan niet geforceerd ;-) – voorschotelt.

MetaStudent® is beschikbaar in de (online) apotheek. Nice to know: er loopt volop een actie met MetaStudent® in de apotheek waarbij je student kans maakt om een geluidsdempende JBL headphone t.w.v €299 te winnen! Meer info over deze actie kan je op de website van MetaStudent® vinden.

4. Bewegen, bewegen

Gooi die spieren af en toe los. Uren aan een stuk blijven zitten aan een bureau houdt niemand vol. Beweging is bevorderlijk voor de mentale rust en concentratie. Een kleine wandeling (met de hond), een toertje lopen, een balletje slaan of trappen tegen de muur …

Beweeg bij voorkeur buiten. Je zal je niet alleen beter kunnen concentreren achteraf, ook zorgt het voor een betere nachtrust. En die kan je tiener extra goed gebruiken tijdens de examens.

Pauze plannen

Pauzeren is een deel van het studeren. Laat je blokkende tiener ook ook pauzes inplannen, maar motiveer ze om even naar buiten te gaan voor een frisse neus in plaats van dat eindeloos scrollen op die telefoon.

examenplanner juni 2023 maand

 

5. Powernap to the rescue

Vallen de ogen echt toe? Vooral in de namiddag kan dat al eens voorvallen. De beste manier om van een zwaar namiddagdipje af te geraken, is een dutje doen. Geef dus maar even toe aan de vermoeidheid.

Met de nadruk op EVEN. Want een powernap is pas krachtig en efficiënt als je maximaal 20 minuten dut. Zet dus zeker een wekker!

6. Studeer samen

Hebben ze een klasgenoot of vriend(in) die studeren en vooral geconcentreerd blijven moeilijk vindt? Misschien is het een idee om dan samen te studeren. Het kan motiverend zijn en bij vragen kunnen ze elkaar helpen.

Maar het is dus samen STUDEREN hé. Capiche? ;-) Samen ontspannen is voor tijdens die twee maanden vakantie.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Metagenics. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes