tieners op telefoon

DOE DE TEST: is jouw tiener (al) een puber?

21/08/2023

Is een tiener automatisch een puber? Of is het omgekeerd? En wat is dat precies, de puberteit? En van wanneer tot wanneer loopt die helse periode? Doe even de test en kom het weten!

Tijd voor de test: puber in huis?

Is jouw tiener nog maar net op weg naar de puberteit? Of heb je een volbloed puber in huis? Na enkele vragen weet je precies waar jullie staan. 

Puberteit, ingrijpende periode

De puberteit is een afgebakende periode, tussen ca. 9 en 16 jaar. Het is de start van de adolescentie en de periode waarin de geslachtsrijping plaatsvindt en kinderen grote lichamelijke en hormonale veranderingen doorlopen. De puberteit begint ergens tussen 9 en 12 jaar, bij meisjes gemiddeld wat vroeger dan bij jongens.

tienermeisje met tye dye t-shirt

De puberteit is ingrijpend. Er verandert enorm veel in een tienerlichaam.

De zichtbare veranderingen zijn duidelijk en soms makkelijker te vatten: jongens worden doorgaans sterker en atletischer, meisjes wat breder en voller.

De hormonale huishouding komt goed op gang en zorgt voor allerlei kleine en grote veranderingen. Menstruatie, borstontwikkeling, haar- of baardgroei …

Het lichaam van pubers verandert, maar ook hun zelfbeeld. En dat kan best heftig zijn.

Daarbovenop gebeurt er ook, niet zichtbaar voor het blote oog, van alles in de hersenen van onze kinderen. Die moeten nog flink groeien en heel wat structuren moeten afgewerkt worden. We zien hem niet, maar hij is er wel, die prefrontale cortex in de hersenen die nog volop in ontwikkeling is. Wat we wel vaak zien, horen en voelen, is het gedrag van onze tieners dat hieruit voortvloeit. Want doordat hun hersenen in volle ontwikkeling zijn, zijn sommige functies juist heel actief en andere opeens minder. Daardoor zijn bepaalde zaken niet altijd even makkelijk voor onze tiener. Onder andere: 

  • Impulscontrole (yep)
  • Planning en langetermijndenken (rings a bell)
  • Omgaan met emoties (check)
  • Rekening houden met anderen

 

Ouders komen van Mars

Ouders komen van Mars

Evelien, zelf mama van twee tieners, gaat op zoek naar concrete tips en antwoorden.

Enter: psychologe Anky. Zij weet, gelukkig maar, meer.

In het boek Ouders komen van Mars bundelen ze voorbeelden, tips & tricks om zo vlot mogelijk de woeste zee van de puberteit te bevaren!

Aan de hand van een 20-tal typische doch onbegrijpelijke gedragingen / uitspraken van tieners gaan ze op zoek naar antwoorden, met behulp van experts. 

Meer info over het boek vind je hier.

 

 

 

 

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes