tiener en mama

FAQ van moeders met grotere kinderen

14/02/2024

De kinderen zijn nu zo groot dat je geen 25kg aan luiertas, speelgoed, luiers, reisbed, kinderwagen en andere dingen moet meezeulen zo ongeveer élke keer dat je de deur uitgaat. Dus ja, het leven is echt heel wat eenvoudiger nu je kinderen wat ouder zijn geworden en in de prepuberteit / puberteit belanden … Stress, c’est quoi? Maar misschien zorgen die groter wordende kinderen er wel voor dat je jezelf een paar vragen stelt. Vandaar deze FAQ!  

1. Zal ik ooit innerlijke rust hebben?

Nee. Dat schip is gaan varen van zodra je er je kind(eren) hebt uitgeperst. Sorry om die zeepbel te doorprikken.

2. Komt er een moment waarop ‘het’ allemaal wat gemakkelijker wordt?

Nope. Sorry. Zie puntje 1. Vroeger, zo rond mijn twintigste, dacht ik dat ook dat het later, zo rond mijn veertigste, wel veel gemakkelijker ging worden. ‘Het’, daarmee bedoel ik het leven, weet je wel. Maar de realiteit is dat het niet zo is. Er is geen leeftijd waarop je ineens de sleutel tot het hele universum in handen krijgt en het grote waarom en hoe van dit alles te zien krijgt. Alle vragen zoals: ‘Is dit nu wel de topjob voor mij’ of ‘Is dit het’: dat blijft eigenlijk, of je nu twintig bent of vijftig … Leuk hè? Wat wél gemakkelijker wordt bij het ouder worden: nee zeggen. Jezelf leren zijn. 

3. Ben ik nog steeds een rockstar?

Ja. Misschien nog veel meer dan vroeger. Nu ben je er gewoon eentje die op tijd naar bed moet, omdat ze het drie dagen later nog voelt als ze eens een avondje te zwaar heeft gefeest.

Meer lezen?

Handleiding tot het perfecte moederschap

Moederschap is een fascinerend hindernissenparcours waaraan megaveel mensen willen deelnemen, maar waarbij de meesten onder ons een beetje verrast worden door de moeilijkheidsgraad. Ben je benieuwd naar de andere tips in deze handleiding? Meer informatie vind je hier