tienerjongens met smartphones

Goed idee: een contract met je tiener over de smartphone

22/03/2024

De kans is groot dat je tiener een smartphone heeft, of dat hij er wel al eens om gevraagd heeft. Onlangs bleek de gemiddelde leeftijd waarop kinderen hun eerste smartphone krijgen op 8 jaar en 4 maanden te liggen. Anderzijds zijn er ook veel ouders die een plechtige communie of lentefeest en de overgang naar het middelbaar het ideale moment vinden om een smartphone aan te schaffen. Die eerste smartphone is voor velen dan ook een soort mijlpaal tijdens het opgroeien. 

We kunnen niet ontkennen dat er heel wat voordelen zijn aan een smartphone – ook voor ons als ouders. Zo kan je je tiener op die manier gemakkelijk contacteren en weet je waar hij uithangt. Handig, als je kind zich niet meer altijd onder moeders vleugels bevindt.  Bovendien is het fijn te weten dat hij/zij iemand kan bellen in nood. 

Anderzijds zijn er ook nadelen aan verbonden. Zo wordt de kans groter dat je kind verslaafd raakt aan dat schermpje of dat jullie daar (nog meer) discussies over krijgen, met alle ergernissen van dien. En dan hebben we het nog niet over de risico’s op cyberpesten en dergelijke. 

Een ouder – kind smartphone contract kan daarom een ideale tool zijn om de risico’s zoveel mogelijk te beperken en tegelijk toch te kunnen genieten van de voordelen van een smartphone.  

Wat is zo’n contract? 

Het gaat om een contract op papier, waarin jullie de details opnemen van hoe beide partijen omgaan met die smartphone. Zo staan de privileges van je kind erin, maar ook je eigen engagement om de veiligheid en privacy van je kind te beschermen en een plan voor als er iets fout gaat. 

Het is aan te raden om eens samen te zitten en de details samen te bespreken. Als je tiener zijn zegje kan doen over het gebruik en de beperkingen, is de kans groter dat hij die regels zal volgen. Bovendien kan hij niet beweren dat hij niet op de hoogte was of de regels niet snapte als jullie die samen hebben vastgelegd. 

Vergeet jullie afspraken ook niet neer te schrijven. Mensen vergeten al snel wat er ook weer precies gezegd werd in een conversatie, en door de afspraken te noteren elimineer je onduidelijkheden. 

Inhoud 

  1. Partijen
    In dit gedeelte van het contract noteer je wie er allemaal deel van uit maakt. Het gaat dan om jezelf, je kind, je partner, ouders die ergens anders wonen, grootouders bij wie je kind soms verblijft, … 
  2. Jouw engagement
    Werk mee met je tiener, zodat die weet dat je engagement verder gaat dan hem gewoon een toestel te geven. Bijvoorbeeld: als je kind zijn smartphone ’s avonds op een bepaald uur op een vaste plek legt, dan beloof je dat hij die de volgende ochtend op een bepaald uur opnieuw ter beschikking krijgt. Je kan zoveel afspraken maken als je wil. Een paar voorbeelden:
    •    Jij betaalt voor het toestel en het abonnement, wat jou autoriteit geeft over het toestel. 
    •    Spreek een SOS-signaal af, waarbij jij belooft dat je je kind gaat halen als je een specifieke afgesproken code doorgestuurd krijgt, zonder dat je kwaad wordt en zonder dat er ‘Zie je nu wel!’ wordt geroepen.
    •    Je kan afspraken maken over het gebruik van foto's op sociale media en het al dan niet taggen van je tiener. 
  3. Beperkingen
    Elk gezin heeft zijn eigen gewoontes en noden, maar beperkingen kunnen bijvoorbeeld de volgende zijn:
    •    Schermverbod op bepaalde momenten of in bepaalde ruimtes. Bijvoorbeeld aan tafel, of na 21u ’s avonds. 
    •    Afspraken rond sexting. Zo kan je afspreken geen suggestieve foto’s, naaktfoto’s of boodschappen te sturen óf te vragen. 
    •    Als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt of als het gedrag van je tiener niet oké is, mag je een kijkje nemen in zijn smartphone. 
  4. Consequenties 
    Maak alvast afspraken over de mogelijke gevolgen als iemand zich niet aan het contract houdt. Probeer creatief te zijn en betrek ook hier je tiener in het gesprek. Als standaard straf ‘je toestel afgeven’ gebruiken is niet zo’n goed idee: dat zorgt er eerder voor dat je kind stiekem begint te doen dan dat het je kind stimuleert de regels te volgen. Extra klusjes of een boete werken beter. 
    Leg ook consequenties voor jezelf vast en volg die, maar maak er leuke dingen van. Bijvoorbeeld: je tiener mag de muziek kiezen tijdens een lange autorit. 
  5. Aanpassingen
    Bespreek hoe jullie het contract kunnen aanpassen als de situatie verandert. Zo kan je al afspreken op welk moment jullie heronderhandelingen zullen voeren. Want een contract dat goed is voor een 12-jarige, zal misschien niet geschikt zijn voor een 17-jarige.  

 

Bron: Your Teen Mag