tienermeisje ligt in he gras met smartphone

Goed nieuws: tool helpt minderjarigen naaktbeelden van het internet te verwijderen

3/03/2023

Wat een fantastisch initiatief! Het Amerikaans Nationaal Centrum voor Vermiste en Misbruikte kinderen (NCMEC) ontwikkelde een nieuwe applicatie, “Take It Down”, waardoor jongeren naaktbeelden van zichzelf kunnen verwijderen als die online rondgaan. De app kan anoniem gebruikt worden door jongeren over de hele wereld en is gratis. 

Het is de nachtmerrie van elke tiener – en van zijn / haar ouders: naaktbeelden die circuleren op het internet. Jongeren zijn extra kwetsbaar om, al dan niet onder druk, intieme beelden van zichzelf te delen met anderen. ‘Terugkeren in de tijd en je naaktfoto’s “ontsturen” kunnen we niet, maar we kunnen je wel helpen,’ zo belooft de tool. 

Gavin Portnoy, woordvoerder van het NCMEC: ‘Take It Down is speciaal gemaakt voor jongeren die vermoeden of zeker zijn dat er een foto of video van zichzelf op het internet circuleert. Dat kan bijvoorbeeld omdat ze een foto hebben gedeeld met hun lief, of omdat ze werden afgeperst en bedreigd om beelden te maken.’ 

‘Via de webapplicatie kunnen jongeren overal ter wereld anoniem én gratis die beelden laten verwijderen. De drempel om naar een onlinetool te surfen is nu eenmaal minder groot dan naar de politie te stappen.’

Ook volwassenen die beelden van toen ze minderjarig waren willen laten verwijderen, kunnen gebruik maken van de applicatie. 

Digitale vingerafdruk 

Via een online formulier in de applicatie kan je vragen om een specifiek beeld te laten verwijderen. Die beelden worden niet opgeslagen online, ze verlaten je computer of telefoon niet. Er wordt wel een “hash” aangemaakt, een unieke combinatie van cijfers, oftewel een digitale vingerafdruk, waarmee dat specifieke beeld online kan teruggevonden worden. 

Zo’n hash of digitale vingerafdruk werkt alleen voor de originele afbeelding. Als de afbeelding bewerkt werd, dan wordt die als een aparte afbeelding gezien en moet je daarvoor een bijkomende aanvraag indienen, zodat die een eigen digitale vingerafdruk krijgt. 

Die digitale vingerafdrukken gaan vervolgens naar de database van NCMEC, en naar de technologiebedrijven die deelnemen aan het project. Dat zijn momenteel Facebook, Instagram, Yubu, OnlyFans en PornHub. Het project wordt overigens deels gefinancierd door Meta Platform, eigenaar van Facebook en Instagram. 

Voorlopig kunnen beelden op andere platforms, zoals Twitter en TikTok, nog niet worden weggehaald met de tool. Ook beelden die circuleren op WhatsApp kunnen voorlopig niet verwijderd worden, omdat het een versleuteld platform is en er dus geen toegang is tot gedeelde beelden. 

Child Focus 

Child Focus juicht het initiatief toe. Child Focus-voorzitster Heidi De Pauw: ‘Dit is een grote stap in de goede richting. Seksueel misbruik op zich is al erg traumatiserend, maar weten dat je foto’s dan nog eens blijven circuleren is voor veel slachtoffers minstens even erg.’ 

Child Focus heeft zelf ook plannen voor een gelijkaardige tool, op basis van artificiële intelligentie. ‘We botsen echter vaak op het privacy-argument, maar dat weegt volgens ons veel lichter dan het seksueel misbruik van kinderen. We zijn dus al langer vragende partij dat de industrie haar verantwoordelijkheid opneemt en dat verschillende platformen de handen in elkaar slaan.’ 

Maandag staat er alvast een overleg op de planning tussen NCMEC en Child Focus, naar aanleiding van de lancering van de applicatie. ‘Dan zullen we bekijken wat de mogelijkheden zijn binnen België. Als het financieel haalbaar is, mogen we niet twijfelen om hierin mee te gaan. Daarvoor is een samenwerking nodig tussen politie, justitie en de industrie,’ aldus De Pauw. 

 

Bronnen: vrt nws, De Morgen, HLN 
 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes