tiener studeert

Heeft je tieners last van examenstress? Misschien kunnen Bach Bloesems helpen

17/05/2023

Wat gezonde spanning voor de examens ervaren is op zich niet zo erg. Die spanning helpt je om alert te zijn, en dat helpt dan weer om beter te presteren. Maar wat als die gezonde spanning omslaat in pure stress tot bijna blinde paniek? 

Examenstress 

De examens komen er binnenkort weer aan. Voor sommige tieners kan dat heel wat druk met zich meebrengen. De gedachte aan de examens alleen al is voor hen genoeg om in paniek te slaan, en angst neemt de overhand. Hun hartslag versnelt, ze hebben last van trillende of zwetende handen en hebben enorm veel schrik dat het examen fout zal gaan. 

Maar net door die spanningen, presteren ze misschien onder hun niveau. De dagen vóór de examens zijn rampzalig: hoofdpijn, buikpijn, slecht slapen, oververmoeid, een kort lontje … 

Tips voor je tiener om met examenstress om te gaan

 1. Spanning om aan een examen te beginnen is normaal. Probeer echter naar het examen te vertrekken met het vertrouwen dat je goed geleerd hebt. Meer dan goed studeren kan je immers niet doen! Ben je geneigd nog snel iets op te zoeken voordat je binnengaat? Probeer dat niet te doen: door dergelijk gedrag zal de onrust alleen maar toenemen.
 2. Zit je tijdens de voorbereidingen de hele tijd met je neus in de boeken en kan je nergens anders meer aan denken? Om de examenstress te verminderen is het heel gezond om studiemomenten af te wisselen met ontspanning. Doe dingen waar jij rustig van wordt. Misschien kan je tekenen, een wandeling maken of even mediteren? Op die manier kan je je hoofd even vrijmaken en kan je daarna gemakkelijker nieuwe leerstof opnemen. 
 3. Leg je telefoon opzij. Die telefoon is de allergrootste afleider en haalt je uit je concentratie. Ook tijdens een pauze kan je beter iets anders doen: een spelletje op je telefoon of scrollen door sociale media zullen je niet de rust geven die je op dat moment zoekt. Sterker nog, die geven alleen maar extra stress.
 4. Probeer eens ademhalingsoefeningen. Het lijkt misschien gek de eerste keer dat je het doet, maar ademhalingsoefeningen kunnen enorm helpen om tot rust te komen en de examenstress te verminderen. Als je zenuwachtig bent, ga je vaak hoog en snel ademen, waardoor je alleen maar meer spanning opbouwt. Het kan fijn zijn om bewust vanuit je buik te ademen. Je kan bijvoorbeeld vijf tellen inademen door je neus, een paar seconden je adem inhouden en daarna vijf telen uitademen door je mond. Door dit een paar keer te herhalen, zal je ervaren dat je rustiger wordt. Je kan deze oefening toepassen net voordat het examen begint, of tijdens het studeren als je merkt dat de stress de overhand krijgt. 
 5. Beweeg. Een lichaam maakt adrenaline aan bij het voorbereiden op examens, wat een onrustig of gejaagd gevoel kan geven. Door te bewegen maak je op een gezonde manier gebruik van die adrenaline. Meestal is een halfuurtje bewegen voldoende om de stress van je af te schudden.
 6. Ben je bezig aan een examen en sla je in paniek omdat je een black-out krijgt? Laat je niet overweldigen. In de plaats van te blijven steken bij een moeilijke vraag, kan je beter even doorgaan naar de volgende vraag of die erna. Of bedenk zelf een gemakkelijke vraag over de leerstof, waardoor je weer het gevoel krijgt dat je die kent. Zo groeit je zelfvertrouwen en je kan daarna terugkeren naar de moeilijkere vragen. 
 7. Ben je een echte stresskip, ben je onzeker of heb je snel last van faalangst? Ben je snel afgeleid en heb je een korte concentratieboog? Of sla je al in paniek als je alleen nog maar denkt aan de examens? Dan kunnen Bach Bloesems misschien helpen. 


Bach Bloesems 

Bach Bloesems zijn plantaardige extracten van bomen en planten. In de jaren ’30 ontwikkelde de Engelste arts Dr. Bach de Bachbloesemtherapie. Hij ontdekte en ontwikkelde 38 bloesemremedies om alle mogelijke gemoedsgesteldheden positief te beïnvloeden. Bachbloesems zijn veilig in gebruik en mogen al gebruikt worden vanaf de geboorte; er zijn geen bijwerkingen van bekend.

Bij Bach Bloesem Mix van Greetje worden Bachbloesems op maat gemaakt. Dat zijn natuurlijke voedingssupplementen die bestaan uit een mengeling van de originele Bach bloesemremedies. Je kiest eerst de Bach Bloesem Mix die het meest van toepassing is – heb je bijvoorbeeld een tiener die last heeft van examenstress, dan ga je voor Bach Bloesem Mix Examenstress.  

De Bach Bloesem Mix Examenstress is ideaal voor tieners die:

 • Veel last hebben van stress en spanningen
 • Last hebben van faalangst, bang zijn dat een examen fout loopt
 • Fysieke klachten hebben zoals hoofd- of buikpijn
 • Zich misselijk voelen of last hebben van hun darmen
 • Last hebben van hartkloppingen
 • Last hebben van trillende of zwetende handen
 • Slechter slapen
 • Zich moeilijk kunnen concentreren, vergeetachtig zijn, soms black-outs hebben
 • In paniek zijn, veel stress ervaren
 • Minder of net veel meer eten
 • Zich slecht kunnen ontspannen

Vervolgens krijg je een vragenlijst toegestuurd die je kan invullen, zodat Greetje een duidelijk beeld heeft en de mix precies kan afstemmen op jullie nood.

Zodra je de Bach Bloesem Mix thuis krijgt, start je met de druppeltjes. Die moet je vier keer per dag innemen, vier druppeltjes per keer. De Bachbloesems hebben inwerktijd nodig: gemiddeld merk je na zeven à tien dagen de eerste kleine veranderingen  op. Naarmate de druppeltjes langer worden ingenomen, worden de veranderingen groter.

Het is belangrijk dat de druppels elke dag worden ingenomen.  Blijf de druppeltjes innemen tot de bodem van het flesje in zicht is, daarna kan je stoppen. Blijft het goed gaan, dan heb je de druppeltjes niet langer nodig. Heb je toch nog een ruggensteuntje nodig, dan kan je opnieuw een flesje bestellen.

Korting

Momenteel krijg je 10% korting bij aankoop van de Bach Bloesem Mix Examenstress met kortingscode examen23, geldig tot 15 juni 2023. 

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Bach Bloesem Mix van Greetje. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.