- Maak vooral goede afspraken en informeer je tiener. Praat heel open over alle mogelijke gevaren. En laat je zoon of dochter weten dat je altijd bereid bent om samen naar een bericht te kijken als hij of zij twijfelt of het wel oké is …
- Zorg ervoor dat je zelf ook wat op de hoogte bent over de werking van de apps die je tiener gebruikt. Want bijna alle apps zijn erop gericht om de gebruikers zo lang mogelijk geboeid te houden. Zo hebben ze allemaal een verslavend effect, de een wat meer dan de ander. Licht je kinderen hier ook over in.
- Je kinderen controleren? Dat is waarschijnlijk wishful thinking. De meeste van onze tieners zijn sterker in het omzeilen van controle-apps dan wij in het installeren en gebruiken ervan. Vroeger gingen kinderen gewoon buiten spelen en hadden we er ook geen idee van wat ze daar allemaal uitspookten. Maar nu zou je ze de hele tijd in de gaten kunnen houden. Vreselijk, toch? Wil je kind bijvoorbeeld niet dat je zijn profiel volgt op sociale media? Dan heeft het weinig zin om jezelf op te dringen. De kans is groot dat hij dan een fake en een echt account gaat maken. En voor alle duidelijkheid: jij bent bevriend met het fake account …
- Probeer ervoor te zorgen dat je kinderen jou vertrouwen zodat ze met twijfels bij jou terechtkunnen. Krijgen ze bijvoorbeeld een berichtje toegestuurd dat echt niet oké is? Of twijfelen ze of iets wel gepast is en weten ze niet wat ze ermee moeten doen? Dan wil je natuurlijk het liefst van al dat ze daarmee naar jou komen in plaats van zich er zorgen over te maken of zonder nadenken iets gaan ondernemen.
- Besef ook dat kinderen fouten gaan maken op het gebied van sociale media. Komen ze hiermee naar jou? Probeer dan begripvol te reageren en niet meteen te straffen of te veroordelen. Want dan kun je er echt wel prat op gaan dat ze je de volgende keer niet meer in vertrouwen zullen nemen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik ben heel blij dat je hiermee naar mij komt.’ ‘Wat goed dat je mij dit vertelt. Dat moet niet gemakkelijk voor jou geweest zijn.’ Zelfs al is het kwaad al geschied en komt je tiener opbiechten dat hij bijvoorbeeld een ongepaste foto van zichzelf of van iemand anders heeft doorgestuurd.
Meer lezen?
Geen tropenjaren meer, geen 'team no sleep' meer, geen peuterpuberteit of babysits meer... Heerlijk, een zelfstandig kind in huis dat je niet constant moet entertainen, met wie je interessante gesprekken kan voeren en volwassenere dingen mee kan doen ... Helaas! Krijg je gepresenteerd: een heerlijk kopje kakelverse hormonen. Met een werkelijk unieke blend: de TIENER.
In het boek Ouders komen van Mars gaat Evelien Kayaert op zoek naar antwoorden op onbegrijpelijke gedragingen of uitspraken van tieners. Daarvoor wordt ze bijgestaan door expert Anky De Frangh, klinisch psychologe, gedragstherapeute en gespecialiseerd in het helpen van ouders bij het omgaan met het gedrag en de emoties van hun kinderen.
Meer info vind je hier.