tiener moe vermoeid

Het zomeruur is echt vermoeiend voor tieners

8/03/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Als je pubers dit weekend vanuit hun luie zetel klagen dat het leven zo verschrikkelijk vermoeiend is, laat ze dan voor één keertje liggen. Waarschijnlijk hebben ze last van het zomeruur en dat is volkomen normaal!

Het zomeruur heeft een grotere impact op ons dan we vermoeden. Volgens onderzoek hebben vooral tieners en oudere mensen er het meest last van.  Misschien denk je dat je ervan af bent na een nachtje goed slapen, maar niets is minder waar. We slepen de gevolgen van het zomeruur ongeveer 8 dagen met ons mee. 

Wist je dat tieners minder goed presteren op school na het terugdraaien van de klok? De paasvakantie komt dus op het perfecte moment; tijd om even te bekomen! 

Hoe komt dat nu eigenlijk?

Je lichaam heeft tijd nodig om van deze kunstmatige tijdswisseling te bekomen. Er zitten duizenden inwendige klokken in ons lijf verstopt die ons aangeven wanneer het tijd is om wakker te worden, koffie te drinken, te sporten, naar school te gaan, te eten,… Die klokken worden aangestuurd door één grote klok die in een deel van je hersenen zit. Deze wekker in onze hypothamalus stuurt je lichaam aan en wordt gestuurd door prikkels die je krijgt, bijv. het daglicht. 

Als het donker wordt, maakt je lichaam melatonine aan, een hormoon dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Door het zomeruur blijft het langer klaar en maakt je lichaam later melatonine aan. Daardoor denkt je lichaam dat het nog geen tijd is om te gaan slapen. Ook de aanmaak van cortisol en adrenaline, de hormonen die je wakker en allert maken, is ontregeld omdat het later op de ochtend licht wordt. 

Daar komt nog eens bij dat je door het zomeruur die nacht één uur minder slaapt. Dat alles samen maakt dat onze biologische klok helemaal in de war is met de gekende gevolgen: slaapproblemen, vermoeidheid en soms emotionele labiliteit. 

De ene mens heeft er meer last van dan de andere. En uiteindelijk komt het allemaal goed. Geef jezelf (en je tiener) een paar dagen tijd om die biologische klok terug op orde te krijgen. 

Weetje

Wist je dat het risico op een hartaanval 17 procent hoger ligt in de eerste week van het zomeruur dan in een ‘normale’ week? Dat blijkt uit statisiteken van het William Beaumont Hospital in Michigan. De eerste dag na de uursverandering ligt het aantal zelfs 71 procent hoger dan op andere zondagen. Onderzoekers beschreven in het Amerikaanse tijdschrift voor cardiologie dat door de uursverandering in de lente de hormonen wijzigen en de bloeddruk stijgt. Dat verklaart het verhoogde risico op een hartaanval. Opvallend is dat aan de invoering van het winteruur in de herfst helemaal geen hartrisico's verbonden zijn. (ah nee, want dan mogen we een uur langer slapen!) 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes