tiener studeert

Wilskracht versus talentenkracht

2/09/2022

Of het nu gaat over studeren of over inzet in de sportclub, tieners hebben daar energie, kracht voor nodig. Dat kan pure wilskracht zijn of talentenkracht. Of een mix van beide. Het grootste verschil: wilskracht is een energiebron die niet onuitputtelijk is en op termijn stress geeft. Talentenkracht is onuitputtelijk, het is een duurzame bron van energie.

Arno werkt vanuit wilskracht, Marie vanuit talentenkracht

Twee (extreme) voorbeelden ter illustratie:

Arno is een doorzetter, een harde werker. Hij heeft geen benul van zijn natuurlijke aanleg, dus van zijn talenten. Daardoor weet hij niet waarvan hij nu eigenlijk energie krijgt. Hij behaalde zijn einddiploma puur vanuit wilskracht, hij zet zijn vermogen in om door te zetten en zijn aandacht te beheersen. 

Het is hem aangeleerd dat je alleen maar iets kan bereiken door hard te werken. Arno zoekt naar erkenning van de buitenwereld door altijd maar hard te werken. Maar zijn lichaam geeft uitputtingsverschijnselen en hij heeft constant een gejaagd, angstig gevoel. Arno weet niet hoe hij terug energie kan krijgen.

Marie is een vrolijke, spontane meid. Ze heeft zicht op haar natuurlijke aanleg, op haar talenten dus. Hierdoor weet ze waar ze energie van krijgt. En dat is: haar creativiteit, haar optimisme en haar beweeglijkheid. 

Zelfs tijdens de examenperiode maakte ze bewust tijd om elke dag een half uurtje te lopen. Tijdens het schooljaar giet ze de moeilijke formules van wiskunde in een kleurige tekening en maakt ze van de lastigste Franse woorden een liedje (talent creativiteit). Haar optimisme gebruikt ze om haar vriendin moed in te spreken tijdens de examens: ook dat geeft haar energie. Deze vriendin helpt haar dan ook als ze vragen heeft over fysica.

Uiteraard heeft Marie ook wilskracht nodig om door te zetten, maar doordat ze bewust haar talenten (=haar natuurlijke energiebronnen) blijft inzetten, ook in stressperiodes, kan ze volhouden zonder uitputting. Marie krijgt erkenning voor wie ze in werkelijkheid is.

Duurzame energiebronnen in jouw tiener

Ook jouw tiener heeft talenten. Vertrouw erop dat alles wat hij nodig heeft al in hem zit, hij moet zich er alleen nog bewust van worden! Eens hij bewust is van deze unieke gaven, kan hij deze ook meer inzetten, begrijpt hij waarvan hij kan “opladen”, kan hij juistere keuzes maken, keuzes die passen bij zijn essentie, zijn authenticiteit. Alles gaat meer moeiteloos.

Bij talenten gaat het dus om unieke energiebronnen, waaruit je onbeperkt kan putten. Als iemand doet wat hij graag doet en goed kan, dan krijgt hij mentale energie.

Als hij zich echter niet bewust is van zijn mooie talenten, de gaven die de natuur hem meegegeven heeft, dan zal hij louter moeten werken vanuit wilskracht. Dat is vermoeiend en geeft stress.

 

Meer info? Kijk op Talentenfluisteraar.
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes