8236fi.jpg

Hoe geef je je student een extra boost tijdens de examens?

3/06/2022

Onze studenten hangen volop over hun boeken, de zenuwen staan strak gespannen. Mijn tiener heeft een strakke planning opgesteld, maar de vermoeidheid speelt toch af en toe echt op en het concentratievermogen is soms, euh, ver te zoeken. Hoe kun je als ouder dat extra zetje energie geven? Een paar tips!

 1. Geef ‘brainfood’.
  Zorg zoveel mogelijk voor gezonde en evenwichtige voeding dat het concentratievermogen bevordert (‘brainfood’). Vette vis, blauwe bessen, kurkuma, broccoli, pompoenzaden, zwarte chocolade, noten, appelsienen en eieren worden allemaal gelinkt aan het verbeteren van het geheugen en concentratievermogen. Studies tonen bijvoorbeeld aan dat het drinken van citrussap helpt om mentale prestaties te verbeteren, dus een glaasje appelsiensap voor je student is altijd een goed idee.
  En hij of zij zal zeker en vast geen nee zeggen tegen een stukje chocolade, toch? Mijn tiener is echt chocoladeverslaafd (getuige de half opgegeten chocoladereep die ik onlangs vond op haar kamer, zucht), maar blijkbaar is het allemaal zo erg niet, want de flavonoïden die erin zitten hebben een antioxidantwerking en zijn goed voor het concentratievermogen en het geheugen. Laat die chocolade maar komen, zou ik zeggen!
  Nog zo’n powervoeding voor de hersenen zijn noten. Een studie rond walnoten bij 64 middelbare schoolstudenten die gedurende acht weken extra walnoten aten, toonde aan dat hun vermogen om verbale informatie te verwerken met maar liefst 11 procent gestegen was. Noten zitten barstensvol nutriënten die goed zijn voor de gezondheid van de hersenen, zoals vitamine E en zink. Een potje nootjes als tussendoortje is dus ideaal als snack; je kind wordt er werkelijk slimmer van.
  Zoek gerust wat jouw student lekker vindt; hier thuis werkt de chocolade (iets te) goed, noten lust ze dan weer totaal niet. Gelukkig zijn ook eieren, bessen, avocado’s en groentes heel gezond voor de hersenen en mag dat hier dan wel op het menu staan. Een moeder kan niet alle gevechten winnen, weet je wel.
 2. Laat haar of hem bewegen: sporten is gezond.
  Het is misschien een cliché, maar het klopt als een bus. Als mijn dochter het even helemaal niet meer ziet zitten, gaat ze even naar buiten om wat te basketten of om een toertje te lopen rond de blok. Nadien heeft ze een veel frisser hoofd om er weer in te vliegen.
  Een onderzoek heeft ook echt aangetoond dat mensen die sporten een rustiger en gezonder zenuwstelsel hebben en beter de drukte van de dagelijkse rush aankunnen. Sporten is dus niet alleen een goed middel om frisser in het hoofd te worden, maar ook om stress beter te beheren. Komt er stoom uit mijn dochters oren, dan stuur ik haar dus even naar buiten en koelt ze bijvoorbeeld af op de trampoline.
  Sinds kort doet ze ook online wat yoga, wat haar (en mij) dan weer tot rust brengt. Het moet dus niet altijd intensief zijn, zolang het maar iets is waaraan jouw tiener op dat moment nood aan heeft.
 3. Geef extra vitamines
  Je kan jammer genoeg niet vermijden dat je tiener last heeft van stress en minder slaapt dan goed zou zijn. Het is door die combinatie dat de weerstand ook vaak zakt, wat kan leiden tot ziekte tijdens de examens, iets wat we absoluut willen vermijden natuurlijk. Daarom geef ik haar tijdens de examens MetaStudent®, een vitaminecomplex met een formule specifiek voor studenten, met vitamines en mineralen die zorgen voor genoeg energie dankzij de vitamines B en bijdragen tot een normale cognitieve functie (ijzer, zink, Camellia sinensis-extract) en tot een normaal leervermogen en geheugen (panax ginseng- en ginkgo biloba-extract).
 4. Zorg voor troost, rust en regelmaat
  Tieners in de examens, dat is zoals pasgeboren baby’s in de eerste weken; je moet ze een beetje helpen en begeleiden om het juiste te doen op het juiste moment: op tijd eten, op tijd getroost worden en op tijd in bed steken. Natuurlijk is dat laatste al een beetje lastig geworden in de praktijk, zeker tijdens examens, maar laat haar of hem desnoods een middagdutje doen als je merkt dat de vermoeidheid echt te groot is.
  Laat voelen dat je er bent, ook zonder woorden, met een kopje verse chocolademelk bijvoorbeeld of een lief en bemoedigend briefje. Want ook mentaal kan hij of zij wel een boost gebruiken natuurlijk. Toon je betrokken, vertel desnoods ter inspiratie over jouw schoolcarrière en laat voelen dat jij het ook soms lastig had en dat dat normaal is.
  O ja, en leg de lat voor je tiener niet te hoog. Gewoon goed is ook al goed genoeg, toch? Je wilt niet weten hoeveel jongeren aan overdreven perfectionisme en faalangst lijden, dus houd het realistisch en menselijk ;-).

MetaStudent® is zowel beschikbaar via online verkoopskanalen als in de apotheek. Nice to know: er loopt volop een actie met MetaStudent® in de apotheek waarbij je kans maakt om een geluidsdempende headphone t.w.v €299 te winnen!
Meer info over deze actie kan je op de website van MetaStudent® vinden.

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Metagenics. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99