beha tiener meisje

Hoe groeien de borsten van een tiener en hoe veranderen ze tijdens de cyclus?

14/03/2025

In het begin van je puberteit kunnen je borsten lichtjes vooruit gaan steken en ‘knopjes’ vormen, maar het kan goed zijn dat dat nog wat op zich laat wachten en je borsten er pas later zin in krijgen om in actie te komen. In het boek Period Talk vertelt Sofie Vanherpe je er alles over. 

Algemeen kun je stellen dat je borsten in vijf fasen groeien:

  1. De prepuberteit. Alleen de tepel is wat vergroot.
  2. Je krijgt een borstknopje; je borst en tepel steken vooruit. De donkere cirkel rond de tepel, de tepelhof of de areola, wordt groter.
  3. Je borsten worden een beetje groter, je krijgt klierweefsel in je borsten.
  4. De tepelhof en de tepel gaan vooruitsteken, en vormen een extra heuveltje boven op de borst.
  5. De borsten groeien tot ze volgroeid zijn. De borsten worden ronder en alleen de tepel steekt vooruit.

Wat is een borst?

Elke borst bestaat uit melkklieren, vetweefsel en bindweefsel. Als je borsten starten met groeien onder invloed van oestrogeen, beginnen ze vet te verzamelen, wat maakt dat ze groter worden. Borsten worden volwassen als ze melkklieren aan het einde van de melkgangen krijgen. Dat hele systeem van melkgangen blijft groeien, en in dat netwerk ontstaan er lobben of melkklieren, een verzameling van een aantal blaasjes waar cellen in zitten die melk kunnen produceren. Elke klier heeft zijn eigen melkkanaal of melkgang die uitmondt in de tepel. Gemiddeld heeft een vrouw 10 tot 25 melkklieren.

Je borsten tijdens de cyclus

Tijdens je cyclus veranderen je borsten en je kunt soms bolletjes voelen in je borst. Dat komt omdat de klieren in de borst groter worden om zich klaar te maken voor een mogelijke zwangerschap. Als er geen zwangerschap is, krijgen de borsten weer hun normale grootte. Vooral naar het einde toe, na de eisprong, kunnen je borsten meer gezwollen zijn, soms gevoeliger aanvoelen en pijn doen. Dat komt omdat progesteron de vorming van melkklieren stimuleert.

Zes weetjes over je boobies

  1. Wist je dat borsten zich al in de buik beginnen te ontwikkelen? Juist, toen jij nog als baby in de buik zat, begonnen je borsten zich al te vormen. De borst wordt dikker ter hoogte van de zogenaamde melklijn. Als een meisje wordt geboren, heeft ze naast tepels ook al een begin van het systeem gevormd dat de melk vervoert om ooit borstvoeding te kunnen geven.
  2. Gemiddeld beginnen de borsten tussen het negende en het zeventiende jaar te groeien, en bij het grootste deel van de meisjes is dat op elf of twaalf jaar.
  3. Je borsten zijn er niet van de ene dag op de andere; ze hebben tijd nodig om te groeien. Je tepels worden groter en een beetje donkerder.
  4. Het kan goed zijn dat de ene borst groter is dan de andere. De ene borst kan bijvoorbeeld sneller groeien dan de andere. Het is zelden zo dat een vrouw twee dezelfde borsten heeft.
  5. Hoe groot je borsten worden, is voor de helft erfelijk bepaald. Je borsten worden ook groter als je lichaamsgewicht hoger is.
  6. Het Latijnse woord voor borst is… mamma.

ONDERZOEK REGELMATIG JE EIGEN BORSTEN!
Het is zeker en vast geen slecht idee om al van jongs af aan je borsten één keer per maand te checken:
- Neem een vast moment in de maand, zodat je een beter vergelijkingspunt hebt. Tijdens je cyclus zwellen en ontzwellen immers de kliertjes in je borst, wat maakt dat je beter telkens op hetzelfde moment onderzoekt.
- Check op uiterlijke veranderingen in je borsten: is er een zwelling of is er een stukje huid dat ineens invalt? Is er een verkleuring van je huid, is er vochtafscheiding uit een tepel of zie je een verandering aan de vorm van je borst of tepel?
- Betast je borsten door met je vingers in een soort van draaibewegingen te voelen over heel je borsten. Merk je nieuwe kliertjes/bolletjes op? Normale borstklieren zijn relatief zachte bolletjes die je zacht heen en weer kunt bewegen ten opzichte van de huid.
Door regelmatig je borsten te checken leer je de kliertjes kennen en zul je het sneller kunnen opmerken als er iets verandert. Maak je echter niet te snel zorgen, want de meeste knobbeltjes zijn goedaardig. Toch is het beter om er vroeg bij te zijn voor het geval dat niet zo zou zijn. Meer info vind je op www.pinkribbon.nl.
 

Meer lezen: Period Talk

Period Talk boekcover

Voor iedereen die meer wil weten over dat maandelijks fenomeen!

In Period Talk beantwoordt Sofie Vanherpe alle veel gestelde vragen rond menstruatie. Ze richt zich voornamelijk op jongeren, maar eigenlijk kan iedere vrouw wat bijleren dankzij dit boek! Alle informatie is wetenschappelijk onderbouwd en wordt afgewisseld met boeiende en leuke weetjes!

Wat is menstruatie eigenlijk? Wordt je lichaam gezuiverd tijdens je menstruatie? Hoe krijg je meer vat op je cyclus? En hoe haal je het beste eruit? Het zijn maar enkele van de vele vragen die beantwoord worden.