humeurige tiener

Hoe je een gezinsvakantie met een humeurige tiener overleeft in 5 eenvoudige stappen

4/08/2023

Laten we eerst even beginnen met het simpele feit dat een gezinsvakantie sowieso al niet evident is en altijd wel voor wat strubbelingen zorgt - zelfs wanneer alle gezinsleden gewoon blij zijn. Maar als je dan ook nog een chagrijnige tiener aan het gezelschap toevoegt, kan je je maar beter schrap zetten voor wat er komt. 

Ken je dat fenomeen, waarbij tieners plots alles haten wat met familie te maken heeft? Je kind kan het ene moment nog super enthousiast zijn over jullie vakantie, om een paar maanden later te draaien met de wind en zich als het zover is te gedragen alsof die week met het gezin gelijkstaat aan een week in een jeugdinstelling. 

De eerste keer dat één van mijn kinderen zich zo gedroeg, was ik woedend. En in de war. Ik vroeg me oprecht af wat er mis was met ons gezin dat onze tiener het zo vreselijk vond om bij ons te zijn. Ondertussen besef ik dat er helemaal niets mis is met ons, en dat het gewoon normaal is. 

Ik herhaal het even: DIT IS NORMAAL. 

Noemt het zoals je wil – puberale angst, de typische houding van een puber, onverschilligheid. Ik beloof je dat wat er ook voor zorgt dat je kind dat ooit zo graag op vakantie ging met jullie verandert in een miserabele reisgenoot, gewoon een fase is. En als ik je een advies mag geven: neem het niet persoonlijk. 

Een paar tips om die vakantie met je humeurige tiener te overleven

 1. Eerst en vooral: het ligt niet aan jou, het ligt aan HEN
  Misschien kreeg je dit advies al eens nadat een slechte relatie was geëindigd, maar het is in elk geval ook een mantra om tijdens de tienerjaren in je achterhoofd te houden. Je zal je op sommige momenten misschien niet geliefd voelen en de kans dat zich dat voordoet tijdens de gezinsvakantie is net iets groter, dus herhaal dat mantra gewoon in je achterhoofd. En duim dat die fase snel voorbij is. 
 2. Mocht je het vergeten zijn, het vorige puntje is te wijten aan het feit dat die hersenen nog onder constructie zijn 
  Hoewel tieners uitstekende reisgenoten kunnen zijn, kan je op een gezinsvakantie ook weleens geconfronteerd worden met uitbarstingen terwijl die hersenen zich ontwikkelen. Hoe zich dat uit? Tieners die zeuren op de achterbank, die zeuren over het delen van een bed of een kamer of die zeuren over het feit dat die wandeling / dat stadje / dat museum hen gestolen kan worden. Maar weet je wat? Laat hen zeuren. Laat hen mokken. En ondertussen ga jij ervan genieten met de rest van het gezin – laat dat schuldgevoel maar achterwege! Ik herhaal: als zij peutergewijs een driftbui willen hebben en al die mooie dingen willen missen, dan is dat vooral hun probleem. Niet het jouwe! 
 3. Neem een extra portie geduld en grote dosis zelfvertrouwen mee op reis 
  Het is algemeen bekend dat we geduld moeten hebben als we op reis gaan – om te staan wachten in de lange rij op de luchthaven, of om 12u in de auto te moeten zitten. Maar als je opgescheept zit met een puber die vast van plan is om vooral níet te genieten van die reis waar je net een arm en een been voor hebt betaald, dan kom je er niet met wat geduld alleen. Je hebt ook zelfvertrouwen nodig dat al de rest overstemt. Zelfvertrouwen waarbij je tegen jezelf zegt ‘Ik ben wél een goeie moeder verdorie. Het ligt niet aan mij, en ik ga het niet persoonlijk nemen. Ik ga gewoon plezier maken op deze vakantie. Ik heb een fantastische tijd!’ Zeg het maar tegen jezelf mama’s, en geniet er dan ook echt van. 
 4. Laat hen een vriend of vriendin meenemen. 
  Een waterdichte manier om je tiener in het gareel te houden en te laten deelnemen aan al die flauwe vakantiedingen met het gezin, is hen een vriend(in) te laten meenemen. Ik weet het, je wilde eigenlijk alleen met jouw gezin op vakantie om mooie herinneringen te maken, bla bla bla. Maar geloof me: een tiener die niet van jou is, zal zich (meestal) uitstekend gedragen in jouw aanwezigheid, wat dan weer positieve sociale druk uitoefent op jouw knorrige tiener om zich ook te gedragen. Zo kan je nog steeds al die herinneringen maken. En het beste van al: je tiener kan dan misschien ook met hen op vakantie gaan. Kijk, dat noemen we nu een win-win! 
 5. Pas je vakantie aan 
  Kies voor een vakantie waarbij je je tieners de mogelijkheid geeft om vrij rond te dwalen. Geef ze de gelegenheid om zelfstandig op verkenning te gaan, en vermijd te veel druk om de hele tijd “samen te zijn”. Geniet van de momenten die jullie wel samen doorbrengen, en neem het niet persoonlijk als ze liever op zichzelf zijn. 

Reizen met tieners kan een beloning zijn waar je als ouder naar hebt uitgekeken, na de vakanties met huilende en uitgeputte kleintjes. Maar het brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Dus haal de druk eraf: vakanties hoeven niet perfect te zijn. En ook deze fase gaat voorbij! 

 

Vrij naar Grown & Flown