tiener en mama

Hoe kan je ervoor zorgen dat je de band met je tiener behoudt?

16/06/2023

Je moet beseffen dat je niet meer dezelfde band kunt hebben met je tiener als met je peuter, kleuter of lagere schoolkind. Die tiener heeft je minder nodig, dus onvermijdelijk zal de verhouding tussen jullie veranderen. Maar jullie band kan ook een stukje verdiepen: dankzij de verdere rijping van zijn tienerbrein verandert de kijk van je tiener op de wereld, gaat hij over veel zaken dieper nadenken én kan hij steeds beter over zijn gevoelens praten. 

Je kunt met andere woorden zeker een mooie band met je puber behouden en verder opbouwen. Meer nog: het is zelfs extra belangrijk dat je dit doet, want juist deze connectie zal ervoor zorgen dat jullie straks open kunnen communiceren over alle hordes die je kind moet nemen. 

Begin bij het begin: toon interesse in je kind

 • Zorg dat je op de hoogte bent van wat er reilt en zeilt.
  Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het misschien niet altijd: probeer je te verplaatsen in de wereld van jouw kind. Wat is er allemaal gaande? Is er een toets op school? Zijn er misschien spanningen binnen de vriendengroep? Dan kun je altijd beter 'meepraten'. 'Je hebt morgen die grote toets, niet? Ik kan mij voorstellen dat je daar wel wat nerveus voor bent.' (En beter niet: 'Kun je het wel?' 'Heb je wel voldoende gestudeerd?')
 • Toon oprechte interesse in waar je kind mee bezig is en met wie hij omgaat. 
  Als de interesses van je kind jouw interesses zijn, is dat gemakkelijk. Maar misschien heb je echt helemaal niets met Fortnite of make-up ... Desondanks, waarom ga je niet eens bij je kind zitten als hij gamet en vraag je wat meer uitleg, of speel je mee? (Uiteraard op een moment dat hij alleen is, niet met vrienden erbij, offline of online ...) En luister echt, niet met een half oor. Bonuspunten! Want je vergroot meteen ook het competentiegevoel van je tiener. En je begrijpt zelf ook beter waarom het bijvoorbeeld zo moeilijk is om te stoppen met gamen als jij vraagt aan je tiener om aan tafel te komen. 
  NB: extra bonuspunten voor papa's die een make-over vragen aan hun tiener! En nog meer punten als ze bereid zijn om die op TikTok te laten verschijnen. 
  Vraag ook eens naar de vrienden of liefjes van je kind. 'Wat vind je zo leuk aan X of Y?' Misschien begrijp jij dat eigenlijk helemaal niet, maar kan je kind jou op andere gedachten brengen. 
  We hoeven ook niet noodzakelijk dezelfde activiteiten of mensen leuk te vinden als onze kinderen. Het is wel belangrijk om hun voorkeuren en keuzes te respecteren en hen als unieke personen te waarderen. Ook al kijk je helemaal anders naar de wereld, je kunt evenzogoed van elkaar houden. En het is belangrijk om op een respectvolle manier om te gaan met de verschillen en erover te praten. 

Creëer ruimte om te praten (letterlijk en figuurlijk)

 • Toon dat je beschikbaar bent.
  Je moet vooral duidelijk maken dat jij altijd wilt praten als jouw tiener daar behoefte aan heeft. Dat kan, bijvoorbeeld, door na school even rustig te gaan zitten met een kop koffie of thee. Of door gewoon in de buurt te blijven. Zonder het letterlijk te zeggen, geef je dan als ouder de boodschap: 'Hey, ik ben er en als je met iets zit, dan wil ik daar graag naar luisteren.' Je kunt uiteraard ook letterlijk zeggen: 'Als je zin hebt in een babbel, ik ben vrij!' 
 • Grijp de kansen!
  Waarschijnlijk is het momenteel ook jouw lot om als taxi-mama of -papa door het leven te gaan. Wel, het voelt misschien niet altijd zo, maar ik kan het je verzekeren: dat zijn eigenlijk gouden momenten. 
  Zit je alleen met je tiener in de auto? Dan zit je naast elkaar, zonder direct oogcontact. En dat maakt het net wat makkelijker om moeilijke onderwerpen aan te kaarten. 
  Rijden er twee of meer tieners mee? Probeer dan niet de coole moeder of vader te zijn die er graag wil bijhouden. Tenzij je kind dat zelf graag wilt. (Er zijn altijd uitzonderingen op de regel.) Probeer een vlieg op de muur te zijn. Dit is het moment dat je ongegeneerd gesprekken kunt afluisteren! En heel veel informatie kunt verzamelen over jouw tiener en zijn vrienden. This is gold! 

Meer lezen? 

Ouders komen van Mars

Geen tropenjaren meer, geen 'team no sleep' meer, geen peuterpuberteit of babysits meer... Heerlijk, een zelfstandig kind in huis dat je niet constant moet entertainen, met wie je interessante gesprekken kan voeren en volwassenere dingen mee kan doen ... Helaas! Krijg je gepresenteerd: een heerlijk kopje kakelverse hormonen. Met een werkelijk unieke blend: de TIENER.

In het boek Ouders komen van Mars gaat Evelien Kayaert op zoek naar antwoorden op onbegrijpelijke gedragingen of uitspraken van tieners. Daarvoor wordt ze bijgestaan door expert Anky De Frangh, klinisch psychologe, gedragstherapeute en gespecialiseerd in het helpen van ouders bij het omgaan met het gedrag en de emoties van hun kinderen.

Meer info vind je hier.