Hoe kies ik een middelbare school voor mijn kind? 7 tips!
1. Wat past bij mijn kind?
Strakke structuur of veel vrijheid? Elke school heeft een eigen manier van aanpakken. Vraag eens na bij iemand die er zelf op school zit hoe de sfeer er is. Heeft de school een strenge aanpak? Of krijgen de leerlingen er net veel vrijheid? Bekijk ook met welke aanpak jouw kind het meest gebaat is. Kies niet blindelings voor de school waar een oudere broer of zus zit of voor de school waar je dichtbij woont. Maar ga echt op zoek naar een goeie match van kind en school. Betrek je kind bij de keuze, maar geef geen carte blanche. Kies een school waar zowel ouder als kind zich in kunnen vinden.
2. Bespreek de keuze met de leerkracht van het zesde leerjaar
De leerkracht kent je kind op een andere manier dan dat jij het kent. Hij/Zij weet hoe je kind als leerling is. Misschien is jouw kind thuis eerder lui, maar werkt het zich te pletter in de klas of omgekeerd. De leerkracht kan ook goed inschatten wat je kind cognitief aankan. Sommige ouders onder- of overschatten het kunnen van hun kind. Het is daarom een goed idee om te luisteren naar wat de leerkracht denkt over de schoolkeuze.
Anderzijds hoef je niet blindelings het advies van de school op te volgen. Wees gerust kritisch en maak een keuze waar je je goed bij voelt. Misschien heeft de school die de leerkracht aanraadt een goede naam, maar vind jij de aanpak niet passen bij je kind?
3. Lange termijn
Bekijk wat de mogelijkheden van een school zijn op langere termijn. Ga je ervan uit dat je kind zes jaar naar dezelfde school zal gaan? Of kies je liever voor een kleinere school waar je tiener de eerste graad kan volgen om vervolgens over te schakelen naar een grotere school? Het is vaak moeilijk om op twaalf jaar al in te schatten welke richting het zal uitgaan met je kind. Maar eigenlijk hoef je nu nog geen grote inhoudelijke beslissingen te nemen. Je hoeft enkel te kiezen tussen A-stroom of B-stroom. Een echte studierichting kiezen hoeft pas in de tweede graad.
Probeer je eigen schooltijd niet als referentie te nemen. Het is niet omdat jij als tiener zes jaar op dezelfde middelbare school zat, dat jouw kind dat ook per se hoeft te doen.
4. Neem een kijkje
Je komt al heel wat te weten over een school als je er eens binnenloopt. Probeer dus zeker een kijkje te gaan nemen op een opendeurdag of een info-avond. Het kan ook verhelderend zijn om te spreken met een leerkracht of directeur. Zo zie je ook meteen waar zij de nadruk op leggen. Richt de school zich vooral op het cognitieve of vinden ze het belangrijker dat de leerlingen zich goed voelen in de klas? Laat je niet afschrikken of intimideren door een schoolgebouw. Het is niet omdat een schoolgebouw wat gedateerd is, dat er geen goed onderwijs wordt gegeven.
5. Afstand
Hoe belangrijk is afstand voor jou en je kind? Misschien heb je een goede school gevonden die verder weg ligt van je huis. Bekijk dan met je kind wat het betekent om elke dag de weg naar school te doen. Een kind van twaalf kan moeilijk inschatten wat het is om elke dag lang onderweg te zijn naar school in combinatie met al het schoolwerk dat ze in het middelbaar krijgen. Bekijk ook hoe je het praktisch gaat aanpakken. Lukt het om je kind naar school te brengen? Of moet hij/zij met het openbaar vervoer in school geraken?
6. Deze sites helpen je op weg!
Heb je totaal geen idee welke keuze je moet maken? Bekijk dan zeker eens deze websites:
www.onderwijskiezer.be kan je een antwoord vinden op vragen zoals 'Waar kan ik kunstonderwijs volgen' of 'Welke vakken krijg ik in de richting elektromechanica?' Leerlingen kunnen er ook online-testen invullen die peilen naar hun interesse en motivatie.
Op de site van onderwijs.vlaanderen.be vind je ook heel wat informatie die je kan op weg helpen bij het kiezen van de juiste school voor je kind.
7. Schrijf op tijd in
Sommige scholen hebben een limiet op het aantal leerlingen dat ze toelaten. Het is daarom belangrijk om de datum van inschrijven in de gaten te houden. Gelukkig is de tijd van kamperen aan school voorgoed voorbij. Maar zorg wel dat je klaarzit aan je computer op het moment dat de inschrijvingen van start gaan (als de school met een gelimiteerd aantal leerlingen werkt).
In grote steden heb je niet altijd de luxe te kunnen inschrijven in de school naar keuze. Steden als Gent, Antwerpen, Mechelen,… werken met een inschrijvingssysteem waarbij je een aantal scholen kunt aangeven. Het systeem wijst jou een school toe en dat is misschien niet altijd de school die jij voor ogen had.
Veel succes bij het maken van de juiste keuze!