mama en dochter kijken op gsm

Survivalkit van de socialmediadinges

24/11/2023

Hoe je het ook draait of keert: dat online gedoe vormt een extra nieuwe uitdaging voor het ouderschap van vandaag. Iedere ouder gaat er ook anders mee om.

Hoe je het in je hoofd hebt (aka: het wasproductreclamescenario)

  • Het is een zonnige namiddag. Tijd voor een goed gesprek met je dochter of zoon. Het is rustig thuis, de sfeer is harmonieus. Waar, wanneer, hoeveel mag je kind op een scherm? Per scherm maak je duidelijke afspraken. Je kind glimlacht en jij straalt van geluk: zo is het goed. Jullie lijken wel een beetje weggelopen uit een totaal niet geloofwaardige wasproductreclame, waarbij een kindje (Freddie noem ik hem hier even) zijn witte kleren helemaal heeft vuilgemaakt en mama ze met een brede glimlach weer helemaal witwast terwijl ze tussen haar tanden lispelt: ‘Ach ach Freddie, heb je je kleren vuilgemaakt? Kom kom, zolang je maar plezier hebt gemaakt. Mama zal ze zoals altijd met een brede glimlach wassen; wassen is namelijk haar meest favoriete hobby ooit, want het maakt haar altijd enorm blij en ontspannen.’ 
  • Geef zelf het goede voorbeeld. Dat betekent dat je niet om de vijf seconden op je gsm staart (uiteraard, welke moeder doet dat nu?). Je spreekt met jezelf af dat je niet naar je schermen zult kijken zodra je thuis bent met de kinderen.
  • Ga samen met je kind op zoek naar geschikt materiaal in de zee van opties. Welk spel vind je verantwoord? Waarnaar mag je kind kijken als het schermtijd heeft? Je weet perfect waarmee je kind bezig is en het is dan nog eens goed voor hem ook, want hij leert tegelijk Japans of ontwikkelt zijn hersencapaciteit en zo. Zo is het goed. 

Hoe het in werkelijkheid gaat

  • Het miezert een beetje buiten. Ineens merk je dat de ogen van je kind wijd opengesperd zijn en er alleen nog een lichte grom of helemaal niets meer uitkomt terwijl hij of zij aan een scherm naar keuze is gekluisterd. Je vraagt je af: tiens, hoelang zou die daar nu al zo zitten? Je zegt: nooit meer schermpjes! Vanaf nu alleen nog educatief verantwoorde dingen! Je kind is vanwege de afkick-verschijnselen intussen aan het brullen. Maar niet zo luid als jij …
  • Je kind hangt doelloos rond in de woonkamer, want het verveelt zich zo hard. Je scrolt wat later doelloos rond op Facebook en wisselt af met Instagram. Je beantwoordt een mail of twee op je smartphone. Je WhatsAppt een beetje geshockeerd met een vriendin over het voorval. Die raadt je aan om afspraken te maken. Zoveel uur per scherm, alleen dan en dan. Het stormt buiten. Je haalt dan maar een gezelschapsspel boven. Je snapt niets van dit gezelschapsspel. Jezus, wie heeft die regels zo ingewikkeld gemaakt?
  • Of hij of zij een TikTok-account mag hebben? Dat is de vraag die je kind je stelt. Je wenkbrauwen gaan omhoog, je spert je mond wijd open en je hoofd gaat een beetje schuin hangen. Bedoelt hij of zij nu TikTak, de serie voor peuters? Je kind geeft je deskundig uitleg over het fenomeen TikTok. Dit is het moment waarop je besluit dat je oud geworden bent. Je sluit je ogen en doet ze weer open. Je staat ineens een of andere dansmove mee te doen met je kind voor zijn of haar TikTok. De zon schijnt, je kind en jij glimlachen. Zo is het goed. 
Handleiding tot het perfecte moederschap

Meer lezen? 

Moederschap is een fascinerend hindernissenparcours waaraan megaveel mensen willen deelnemen, maar waarbij de meesten onder ons een beetje verrast worden door de moeilijkheidsgraad. Ben je benieuwd naar de andere tips in deze handleiding? Meer informatie vind je hier.