Kleine kindjes worden tieners en krijgen hun eerste eigen debetkaart: stress of lekker chill?
Welkom in de digitale betaalwereld
Wist je dat zes op de tien 12-jarigen een eigen betaalrekening hebben? De overstap naar het middelbaar is een moment waarop veel jongeren, naast een smartphone en misschien ook een abonnement op het openbaar vervoer, stilaan een debetkaart kunnen gebruiken.
Je tiener kan een betaalrekening (dat ding dat we vroeger een ‘zichtrekening’ noemden) gebruiken om zakgeld, cadeaucenten, spaarcenten of de allereerste centen van een vakantiejob op te bewaren. Cash geld is grotendeels verleden tijd, toch?
Aan die betaalrekening kan een debetkaart worden gekoppeld. Veilig en met een duidelijk overzicht van alle uitgaven voor je tiener – en jou ;-).

Eens tieners een eigen debetkaart en betaalrekening hebben, hebben ze het gevoel dat de hele wereld aan hun voeten ligt. Want … eindelijk zelf geld beheren en uitgeven. Woop woop!
Houd jij je hart een klein beetje vast? Dat hoort erbij. En je tiener enigszins vrij laten om eens met het gezicht tegen de muur te lopen ook – niet te hard natuurlijk.
TIP: Argenta heeft een eenvoudige test om te checken of je tiener klaar is voor die eigen debetkaart. Doe de test!
Durf tieners de ruimte te geven om fouten te maken, terwijl je zelf nog wel een oogje in het zeil houdt – je kan de betaalrekening van je tiener volgen. Anders ervaren ze niet wat het is om geconfronteerd te worden met een uitdaging en kunnen ze later misschien minder goed omgaan met een ‘neen’. Als je de nadelen niet voelt, leer je er niet van. Laat foute keuzes toe tot op een verantwoorde hoogte.
Maar er zijn natuurlijk een aantal tricks die je maar beter meegeeft.
Debetkaart voor dummies, aka je tiener
1. Codetaal?
Als je tiener een debetkaart krijgt, hoort daar natuurlijk een persoonlijke pincode bij. Hoe kies je een sterke code?
- Gebruik niet je geboortedatum of die van je ouders, of andere getallen die verwijzen naar persoonlijke gegevens.
- Gebruik geen pincode die je elders ook gebruikt.
- Gebruik geen cijfers in een logische volgorde, zoals 1234 of 9876.
2. Weet wat je doet
Laat je tiener zorg dragen voor de debetkaart. Het lijken logische tips en ja, je tiener zal weleens zuchten of met de ogen rollen, maar ze blijven belangrijk om in te peperen ;-).
- Je kan je debetkaart gebruiken voor betalingen in een (online) winkel via bancontact, om geld af te halen aan een automaat en om in het buitenland te betalen.
- Bewaar je debetkaart in een portefeuille of een kaarthouder. Stop die niet achteloos in je achterzak, in je hoodie … Laat de kaart ook nooit los slingeren in een tas.
- Laat nooit iemand meekijken als je de pincode van je debetkaart intikt. Je weet nooit dat iemand met slechte bedoelingen je code, en nadien je kaart, te pakken krijgt.
- Debetkaart verloren of gestolen? Bel Card Stop 078 170 170 (tip: Google op je smartphone) om je kaart te blokkeren. Of bel een van je ouders. Zij kunnen je debetkaart ook snel blokkeren via de bankapp.
TIP: weet je tiener dat je met een Argenta-debetkaart tot 50 euro contactloos kan betalen, zonder de pincode in te geven?
3. Weet wat je niet doet
Er zijn een aantal belangrijke don’ts die je je tiener het best meegeeft.
- Leen je debetkaart nooit uit aan iemand anders. En geef dus ook nooit je pincode door.
- Ga nooit in op voorstellen (bijvoorbeeld op sociale media) om je rekeningnummer door te geven in ruil voor geld of iets anders.
- Shop je online? Doe dat op een veilige website. Controleer of de betaalzone van de website goed beveiligd is. In een beveiligde betaalzone begint het webadres met ‘https://’ (de ‘s’ staat voor secure, veilig dus).
- Wil je dingen tweedehands kopen of verkopen? Gebruik een platform met een beveiligde betaling, zoals Vinted. Of zorg ervoor dat je de handover van je ver- of aangekochte spullen en de bijhorende betaling aan je deur regelt, nooit op voorhand via een link in doorgestuurde berichtjes.
Oogje in het zeil houden?
Ervoor zorgen dat je kind genoeg beweegt? Dat kan je niet altijd. Ervoor zorgen dat je kind geen fastfood of andere ongezonde dingen naar binnenspeelt? Dat kan je ook niet altijd. Wat je wel altijd kan, is de financiële weg van je tiener (mee)volgen – gelukkig.
Bij Argenta ben je zeker dat:
- je tot de 18de verjaardag van je kind makkelijk alle verrichtingen kan volgen, bijvoorbeeld via de Argenta-app.
- je minderjarige tiener een lagere standaardlimiet voor betalingen en geldopnemingen heeft.
- je bepaalde kaartinstellingen voor je kind kan beheren. Je kan bijvoorbeeld de regio’s aanpassen waar betalen mogelijk is met de kaart, of de functie ‘online betalen’ uitschakelen.
- je minderjarige kind pas de Argenta-app gebruikt als jij daar toestemming voor geeft.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Argenta. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.