- Bekijk wanneer je voor school kunt werken. Noteer op welke momenten je niet beschikbaar bent, zodat je zicht hebt op wanneer je wél voor school kunt werken. In het begin kun je een weekplanner nemen en daarop structureel aangeven wanneer je op school bent, wanneer je hobby’s hebt, wanneer jullie eten, wanneer jullie meestal naar oma gaan et cetera. Op die manier zie je al snel op welke momenten er geen vaste dingen gepland staan en wanneer je dus voor school zou kunnen werken.
Een belangrijke opmerking voor ouders: laat je tiener zélf beslissen op welke momenten hij dan echt voor school wil werken. Wanneer kan hij zich het best concentreren? Wat vindt hij het prettigst? Laat hem zelf uitvogelen of hij een vroege vogel of een nachtbraker is, dat motiveert! - Som op wat je allemaal moet doen. Noteer alles wat je moet doen voor school. Dat schoolwerk kan opgesplitst worden in leerwerk en maakwerk. Met leerwerk bedoelen we studeren voor toetsen, maakwerk is huiswerk maken, een presentatie uitwerken, oefeningen aanvullen enzovoort.
Deel toetsen en grote taken op in kleinere delen. Opdrachten opdelen maakt het geheel niet alleen overzichtelijker, maar verkleint ook de berg werk. In plaats van ‘studeren voor toets Frans’ kun je beter zeggen ‘flashcards maken van hoofdstuk 3’. En eerlijk, het afvinken van taken geeft een enorme motivatieboost! En last but not least: herhalen is heel belangrijk. Idealiter deel je het studeren voor een toets op in minstens drie delen en gebruik je de dag voor de toets enkel om te herhalen. Op die dag leer je dus niks nieuws. - Bepaal bij elk deel welke leerstrategie je wilt gebruiken en maak een tijdsinschatting. Er bestaan heel wat verschillende leerstrategieën en niet elke strategie is even geschikt voor elk vak. Sta dus even stil bij hoe je leerstof wilt verwerken. Hoe heb je dat de vorige keer aangepakt, en hoe ging dat? Hoeveel herhalingsmomenten wil je inplannen, en hoeveel tijd moet je daarvoor uittrekken?
- Plan de eigenlijke studiemomenten in. Daarbij kun je het best van achteren naar voren werken. De avond voordat je een toets hebt, plan je bijvoorbeeld een herhalingsmoment in van de volledige leerstof. De dag ervoor plan je het herhalen van hoofdstuk 2, de dag daarvoor het herhalen van hoofdstuk 1 en de dag daarvoor het bestuderen van de hoofdstukken 1 en 2.
Een paar concrete tips bij het inplannen:
* Wissel leerwerk af met maakwerk, dat is fijner en motiverender.
* Begin met het moeilijkste of met wat je het minst graag doet, zodat je kunt eindigen met het leukste. Dat maakt het makkelijker om je planning te volgen.
* Zorg voor afwisseling en plan bijvoorbeeld geen twee talen na elkaar, omdat je die makkelijk met elkaar kunt verwarren.
* Bouw voldoende marge in bij het inplannen. Het is altijd leuker om iets sneller af te krijgen dan voorzien dan om niet op tijd klaar te zijn. Bovendien heb je op die manier ook ruimte voor lastminuteveranderingen: onverwachte uitstapjes, taken die erbij komen et cetera. - Bouw voldoende rust- of ontspanningsmomenten in. Niemand kan zich anderhalf uur aan een stuk honderd procent focussen. Wij volgen de pomodoro-methode: 25 minuten studeren, 5 minuten pauzeren, 25 minuten studeren, 5 minuten pauzeren. Na drie of vier blokken neem je een langere pauze van bijvoorbeeld een halfuur. Dat is natuurlijk theoretisch, bij de een zullen blokken van 20 minuten studeren beter werken, bij de ander blokken van 30 minuten. Je kunt hier eventueel een pomodoro-app voor gebruiken, waarin je kunt instellen hoelang je studie- en pauzeblokken moeten duren.
- Reflecteer. Neem na een toets even de tijd om terug te kijken. Had je voldoende tijd ingepland, of bleek je in de praktijk meer tijd nodig te hebben? Werkte de gekozen leerstrategie eigenlijk? Hoe vaker je reflecteert, hoe meer inzicht je krijgt in jouw persoonlijke leerproces en wat voor jou wel en niet werkt. Op die manier kun je steeds beter de tijd inschatten en kun je sneller en efficiënter je planning opstellen.
Meer lezen - Ouders komen van Mars: Je tiener komt er wel

Tieners en schoolwerk: het is een uitdaging waar veel ouders mee te maken krijgen. Hoe krijg je je puber gemotiveerd om huiswerk te maken zonder dat je elke keer in een discussie belandt? En hoe ondersteun je je tiener zodat die efficiënt aan de slag gaat? Ouders komen van Mars: je tiener komt er wel is dé gids voor ouders die hun tiener zo vlot mogelijk door het schooltraject willen loodsen.
Je vindt een schat aan praktische tips om je puber weer in actie te krijgen en dat vervelende uitstelgedrag aan te pakken. Leer hoe je faalangst kunt herkennen en voorkomen, zodat je tiener met meer zelfvertrouwen aan het schoolwerk begint. Dit boek biedt ook advies om schoolmoeheid tegen te gaan en geeft tips om ruzies over huiswerk te vermijden – of toch te beperken. Daarnaast krijg je concrete tips voor studievaardigheden en slimme planningstechnieken.
- Inclusief templates voor planningen
- Met herkenbare getuigenissen
- Behapbare info met concrete tips
Dit boek is een warme oproep om te verkennen hoe je je kind kunt ondersteunen zonder onbedoeld te veel druk uit te oefenen.
- Klaar Hammenecker