Tip 1: Smartphone-contract
Maak samen een smartphone-contract op. Ga samen met je kind rond de tafel zitten en bespreek welke afspraken je wilt maken. Laat ruimte voor ‘onderhandeling’. Zo heeft je kind niet het gevoel dat hij beperkt wordt, maar krijgt hij/zij wel een duidelijk zicht op wat er allemaal mogelijk is. De regels zullen in elk gezin anders zijn, voel zelf aan wat bij jou en je kind past.
Teken allebei het contract om de afspraken officieel te maken. Af en toe je kind herinneren aan de regels zal vast geen overbodige luxe zijn ;-).
Mogelijke regels die je kunt opnemen in het contract
- Beantwoord steeds de sms’jes, oproepen, app’jes van je ouders.
- Tussen …u en …u ligt de gsm in de gsm-doos in de gang.
- Geen gsm’s op de kamer.
- De gsm is geen cadeautje uit het schietkraam van de kermis, maar een duur voorwerp waar je zorg voor draagt. Schade aan de gsm moet het kind (gedeeltelijk) zelf betalen.
- Geen GSM’s aan tafel.
- Een dag/enkele uren geen smartphone is een aanvaarbare straf.
- Maak eerst je huiswerk, daarna mag je als beloning even op de smartphone.
- …
Inspiratie nodig om het document te maken? Download hier een voorbeeld-contractje.
Tip 2: Laat het contract meegroeien met je kind
Herbekijk om de zoveel maanden (bijvoorbeeld om de 6 maanden) samen het contract. Welke regels werken wel, welke niet? Hebben bepaalde regels bijsturing nodig? Een jongere van 16 jaar heeft andere noden en behoeftes dan een kind van 12.
Tip 3: Niet stiekem kijken
Kijk niet stiekem in de GSM van je kind. Jij zou het ook niet fijn vinden als de kinderen ongevraagd in jouw telefoon zitten te neuzen. Je kunt wel afspreken met je kind dat je altijd toegang moet hebben tot zijn GSM en dat je alle codes en wachtwoorden wilt kennen. Als je denkt dat iets niet pluis is, bespreek dit samen en kijk samen in zijn/haar GSM.
Omgekeerd verwacht je ook van je kind dat hij/zij niet stiekem op zijn smartphone zit, maar wel op een plaats waar je hem/haar kunt zien.
Tip 4: Apps downloaden
Een kind van 12 alles laten downloaden waar hij/zij zin in heeft is geen goed idee. Je kunt de GSM zo instellen dat je als ouder toestemming moet geven om een app te downloaden. Zo heb je toch een beetje zicht op waar je kind allemaal mee bezig is.
Tip 5: Sexting, cyberpesten,…
Ga het gesprek over sexting (sexuele texting), cyberpesten,… niet uit de weg. Zo weet een kind dat hij/zij altijd bij jou terecht kan als hij/zij hiermee in aanraking komt. Maak duidelijk dat iedereen wel eens een fout maakt en dat jullie samen naar een oplossing gaan zoeken indien dat nodig is.
Een tip die je hierbij kunt meegeven is dat je kind bij iets pikantere foto’s nooit zijn of haar gezicht op de foto mag zetten.
Tip 6: Toon interesse in wat je kind online doet
Veel ouders vragen zich af wat die kinderen/jongeren nu weer zitten te doen op die smartphone. Ga eens naast je kind in de zetel zitten en vraag wat hij/zij aan het doen is. Niet om hem/ haar te controleren, wel omdat je wilt ontdekken wat hij/zij fijn vindt. Wie weet vind je de laatste vlog van Dylan Haegens zelf wel hilarisch of gaan jullie een online competitie scrabble aan.
Tip 7: Wees de zaag!
Kinderen en jongeren kunnen zelf niet inschatten hoe lang ze al bezig zijn op hun scherm. (Er is een wetenschappelijke uitleg voor dit fenomeen, iets met onvolgroeidheid van het brein, maar die zal ik je besparen) Dus wees gerust de zaag en wijs hen erop als ze te lang aan het swipen zijn. Eigenlijk moeten ze je hiervoor dankbaar zijn, al zullen ze dat niet altijd op die manier uiten ;-).
Tip 8: Beperk rode bollen
Je kent ze wel, de rode bollen in de rechterbovenhoek van elke app. Er staat een cijfertje in dat aangeeft hoeveel boodschappen de app voor je heeft. Bij de instelling van elke app kan je deze rode bol uitschakelen, zodat hij jouw aandacht niet steeds trekt.
Spreek bijvoorbeeld af met je kind om enkel rode-bol-meldingen toe te laten bij apps met menselijke contacten. Bijv. mails, WhatsApp, messenger, …
Tip 9: Startscherm
Bekijk samen met je kind welke apps je op het startscherm zet. Apps met persoonlijke boodschappen kunnen daar gerust op. Apps waarvan je niet wilt dat je kind er teveel aandacht aan besteedt, zet je beter op een tweede of derde scherm.
Tip 10: Digitale detox
Neem af en toe de smartphone uit handen van je kind en ga voor een digitale detox. Bijv. minder/geen smartphone gebruik op reis of op weekend met vrienden/familie, laat hem/haar spelen in de tuin, nodig het klasvriendje bij je thuis uit om samen dat groepswerk te maken, …
Interessante websites: