puber hangt in zetel

Hoeveel slaap heeft een puber nodig?

22/09/2023

Met hoeveel slaap je het kunt trekken, is sterk afhankelijk van mens tot mens, van kind tot kind, van puber tot puber. Het is zelfs voor een stukje erfelijk bepaald is. De regel is: hoe ouder je wordt, hoe minder slaap je nodig hebt. 

Om toch een richtlijn te geven: dit zijn de gemiddelden:

  • 11-13 jaar: gemiddeld 9-11 uur slaap
  • 14-17 jaar: gemiddeld 8-10 uur slaap
  • 18-34 jaar: gemiddeld 7-9 uur slaap 

Wil je echt achterhalen hoeveel slaap jouw puber nodig heeft? Laat hem dan eens uitslapen in het weekend. Na hoeveel uren slaap wordt hij vanzelf uitgerust wakker? Tel dan eens terug. Dan weet je meteen hoe laat je tiener eigenlijk naar bed zou moeten gaan om er op een redelijk uur uit te komen.

Weet wel dat dit echt een vage richtlijn is, want stel dat je kind bijvoorbeeld chronisch oververmoeid is, of juist heel moe omdat hij veel te laat ging slapen, dan zal hij uiteraard heel lang blijven liggen in het weekend. 

Ouders komen van Mars

Meer lezen?

 

Geen tropenjaren meer, geen 'team no sleep' meer, geen peuterpuberteit of babysits meer... Heerlijk, een zelfstandig kind in huis dat je niet constant moet entertainen, met wie je interessante gesprekken kan voeren en volwassenere dingen mee kan doen ... Helaas! Krijg je gepresenteerd: een heerlijk kopje kakelverse hormonen. Met een werkelijk unieke blend: de TIENER.

In het boek Ouders komen van Mars gaat Evelien Kayaert op zoek naar antwoorden op onbegrijpelijke gedragingen of uitspraken van tieners. Daarvoor wordt ze bijgestaan door expert Anky De Frangh, klinisch psychologe, gedragstherapeute en gespecialiseerd in het helpen van ouders bij het omgaan met het gedrag en de emoties van hun kinderen.

Meer info vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes