Meisje krijgt vaccin

HPV: wat is het en hoe voorkom je het bij tieners?

8/02/2023

HPV is een zeer besmettelijke soa (seksueel overdraagbare aandoening). Het komt voor zowel bij meisjes als jongens. Maar er bestaat een vaccin, dat kinderen kunnen krijgen.

HPV staat voor …

… humaan papillomavirus, een seksueel overdraagbaar virus dat infecties aan de geslachtsorganen en in de anale zone veroorzaakt. HPV kan ook infecties in de mond en de keelholte veroorzaken.

Een HPV-infectie komt vaak voor. 3 op de 4 personen worden er ooit in hun leven mee besmet. De meeste infecties geven ook geen klachten en genezen spontaan. En het virus kan jaren aanwezig blijven zonder echt klachten te geven.

Hoe herken je HPV, wat zijn de symptomen? Meest typisch zijn platte, wratachtige letsels op de penis, schaamlippen en rond de anus. Als ze doorgroeien in de plasbuis, kan dat pijn geven bij het plassen, met soms wat bloed in de urine.

Maar het grootste probleem is dat HPV op de slijmvliezen van de vagina en op de baarmoederhals tot voorstadia van kanker kan leiden. En dat is niet zichtbaar langs de buitenkant. HPV kan baarmoederhalskanker veroorzaken, maar ook andere kankers van de aars en schaamstreek, en sommige mond- en keelkankers.

Gratis vaccin

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan dat meisjes en jongens tussen 9 en 14 jaar worden gevaccineerd. Het vaccin is vooral doeltreffend vooraleer de jongeren met het virus in aanraking zijn geweest. En aangezien besmetting mogelijk is door intiem en seksueel contact, krijg je het vaccin dus het best zo vroeg mogelijk.

In ons land maakt het HPV-vaccin deel uit van het basisvaccinatieschema. Dat wil zeggen dat het gratis is voor kinderen.

Deze vaccins zijn gratis als je arts ze via Vaccinnet bestelt. De gratis vaccins tegen HPV mogen enkel gebruikt worden voor de vaccinatie van meisjes en jongens in het 1ste jaar secundair onderwijs en voor sommige richtingen in het Buitengewoon Onderwijs (jongeren geboren in 2010). Indien de vaccinatie niet heeft kunnen plaatsvinden in het eerste jaar kunnen ze ook nog gratis toegediend worden tot en met het derde jaar secundair of tot de leeftijd van 15 jaar. Je betaalt dan alleen de consultatie bij de arts om het vaccin te laten toedienen. Als een Centrum voor Leerlingenbegeleiding het vaccin toedient, is het volledig gratis en betaal je niet voor de raadpleging. Koop je het vaccin op doktersvoorschrift bij de apotheker, dan kan de Vlaamse overheid de kosten niet terugbetalen. Voor oudere meisjes en jongens kunnen geen gratis vaccins besteld worden. Voor deze groep kunnen enkel vaccins op voorschrift aangekocht worden in de apotheek. Sedert 1 augustus 22 geldt er een terugbetaling voor meisjes en jongens tussen 12 en 18 jaar. Bespreek dit met je arts. (bron: www.laatjevaccineren.be)

Volledige vaccinatie bestaat uit 2 inentingen in de bovenarm in de loop van één schooljaar voor de aanbevolen leeftijdsgroep (12 jaar). Meisjes en jongens die het vaccin voor hun 14de niet hebben gekregen, kunnen nog gevaccineerd worden tussen hun 15de en 26ste.

Voor meisjes beschermt vaccinatie dus vooral tegen baarmoederhalskanker. Maar dankzij HPV-vaccinatie worden ook andere kankers vermeden, zoals penis-, hoofd- en keelkankers, die ook bij jongens voorkomen.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes