Kris Renee

Mama deelt hack om tieners kamer te laten opruimen

13/07/2023

De strijd tussen ouder en tiener over het opruimen van de kamer: het is er eentje die waarschijnlijk teruggaat tot het begin der tijden. Je tiener weigert koppig om kleren van de vloer te rapen of het bed op te maken. Jij wil gewoon dat je kind wat zorg draagt z’n eigen spullen en ruimte. Een Amerikaanse mama vond er wat op. “Het moet maar één keer gebeuren. En dan doen ze wat ze moeten doen”, zegt ze zelf over haar trucje.

Er zijn een paar verschillende manieren om een tiener zover te krijgen dat hij zijn kamer opruimt: met dreigementen en omkoping kom je al een heel eind.

Maar een Amerikaanse TikTok-moeder zegt dat er een eenvoudig systeem is dat haar kinderen motiveert om hun kamer op te ruimen. En het draait er allemaal om zoveel mogelijk met je kind samen te werken - en ze vervolgens te laten betalen voor je diensten als ze zelf niet opruimen.

Grotere verantwoordelijkheid

Kris Renee, auteur en mama van acht kinderen uit Ohio, ging viraal nadat ze haar familiesysteem deelde om de kamer van elk kind schoon te houden. Ze geeft wel toe dat de methode die ze in haar gezin gebruikt voor sommigen een trigger kan zijn, omdat ze een beetje afwijkt van het ‘conventionele ouderschap’. Maar voor haar werkt het elke keer weer.

"Als mijn kinderen tieners worden en de leeftijd hebben bereikt dat ze leuke dingen gaan doen, zoals een rijbewijs halen, een auto kopen en hun eerste studentenjob vinden, meedoen met naschoolse activiteiten, kortom hun beste leven leiden, betekent dat bij ons thuis ook dat je je verantwoordelijkheid voor jezelf hebt vergroot - voor je persoon, voor je bezittingen en voor je ruimte”, zegt ze.

Tijdslot om op te ruimen

Ze somt vervolgens de fases op waarin ze haar kinderen helpt om de motivatie te vinden om hun eigen kamer op te ruimen. Elk kind krijgt daarbij tijd op basis van zijn of haar individuele schema. “Als ik merk dat het de spuigaten uitloopt met hun kamers, laat ik ze weten: 'Je kamer moet worden schoongemaakt’”, legt ze uit. 

Ik geef niet iedereen een specifiek tijdslot, omdat het per kind verschilt. Het hangt af van wat hun naschoolse activiteiten zijn, hoe hun avonden eruit zien ... het kan drie dagen, vijf dagen of zeven dagen zijn, maar ik geef ze een redelijke hoeveelheid tijd om de klus te klaren."

Geleverde diensten: te betalen

Zodra de toegewezen tijd voor elk kind voorbij is, geeft Kris ze een 24-uurs opzegtermijn. Dat wil zeggen dat als ze hun kamer niet binnen 24 uur hebben opgeruimd, zij hun kamer voor hen zal schoonmaken. Maar … dat gaat ze geld kosten. "Ik maak schoon. Ik organiseer. Ik stof af. Ik stofzuig. Ik was hun lakens ... Weet je, ik geef ze gewoon een nieuwe start, zo simpel is het”, aldus Kris.

"Maar als ik daarmee klaar ben, maak ik een gespecificeerde lijst van alle geleverde diensten en hoeveel tijd het me gekost heeft om die diensten uit te voeren. En ik presenteer hen de rekening die ze moeten betalen voor mijn tijd en moeite."

1 keer, geen 2

Vervolgens legt ze uit dat alleen al de gedachte dat ze hun moeder moeten betalen om hun kamer schoon te maken, genoeg is om haar kinderen aan te zetten om het zelf te doen. "Hoeveel tieners ken jij die hun moeder willen betalen om hun kamer schoon te maken?”, vraagt ze.

"Twee van mijn tieners hebben moeten betalen en zodra mijn jongere tieners hun oudere broers en zussen dat hebben zien doormaken, hebben ze zoiets van ‘ja, nee bedankt. Ik ga gewoon mijn eigen spullen opruimen.'"

Goede leerschool

Kris Renee

Het is niet alleen een perfecte mom hack, maar het heeft haar kinderen ook meer geleerd dan alleen het belang van het verzorgen van hun ruimte. "Het leert ze omgaan met tijd. Het leert ze iets over verantwoordelijkheden. Het leert ze iets over verwachtingen. Het leert ze over de echte wereld. En het hoeft maar één keer te gebeuren en dan doen ze wat ze moeten doen," besluit ze.

In een commentaar verduidelijkt Kris wat ze haar kinderen, die echt geld op hun naam hebben staan, eigenlijk in rekening brengt. Ze rekent 10 dollar per schoonmaakbeurt. "Genoeg om een punt te maken, maar niet om al hun geld af te pakken," schrijft ze.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes