tiener kamer

Mama deelt hack om tieners kamer te laten opruimen

21/06/2024

De strijd tussen ouder en tiener over het opruimen van de kamer: het is er eentje die waarschijnlijk teruggaat tot het begin der tijden. Je tiener weigert koppig om kleren van de vloer te rapen of het bed op te maken. Jij wil gewoon dat je kind wat zorg draagt voor z’n eigen spullen en ruimte. Een Amerikaanse mama vond er iets op. “Het moet maar één keer gebeuren, en dan doen ze wat ze moeten doen”, zegt ze zelf over haar trucje.

Er zijn een paar verschillende manieren om een tiener zover te krijgen dat hij zijn kamer opruimt: met dreigementen en omkoping kom je al een heel eind.

Maar een Amerikaanse TikTok-moeder zegt dat er een eenvoudig systeem is dat haar kinderen motiveert om hun kamer op te ruimen. En het draait er allemaal om zoveel mogelijk met je kind samen te werken - en hen te laten betalen voor je diensten als ze zelf niet opruimen.

Grotere verantwoordelijkheid

Kris Renee, auteur en mama van acht kinderen uit Ohio, ging viraal nadat ze haar manier deelde om de kamers van haar kinderen schoon te houden. Ze geeft wel toe dat de methode die ze in haar gezin gebruikt voor sommigen een trigger kan zijn, omdat ze een beetje afwijkt van het ‘conventionele ouderschap’. Maar voor haar werkt het elke keer weer.

"Als mijn kinderen tieners worden en oud genoeg zijn voor leuke dingen zoals een studentenjob en op stap gaan met vrienden, betekent dat bij ons thuis ook dat je meer verantwoordelijkheid krijgt - voor jezelf, voor je spullen en voor je kamer,” zegt ze.

Tijdslot om op te ruimen

Ze vertelt hoe ze haar kinderen motiveert om hun kamer op te ruimen. “Als ik merk dat het de spuigaten uitloopt met hun kamers, vertel ik hen dat ze moeten opruimen,” legt ze uit. 

Ik geef niet iedereen dezelfde timing om dat te doen, omdat dat per kind verschilt. Het hangt af van wat hun naschoolse activiteiten zijn, hoe hun avonden eruit zien ... Dat kan drie dagen, vijf dagen of zeven dagen zijn, maar ik geef hen in elk geval een redelijke timing om de klus te klaren."

Geleverde diensten: te betalen

Zodra die toegewezen timing voorbij is, geeft Kris hen een 24-uurs opzegtermijn. Dat wil zeggen dat als ze hun kamer niet binnen de 24 uur hebben opgeruimd, zij hun kamer voor hen zal schoonmaken. Maar … dat kost hen geld. "Ik maak schoon. Ik organiseer. Ik stof af. Ik stofzuig. Ik was hun lakens ... Ik zorg gewoon voor een frisse start, zo simpel is het”, aldus Kris.

"En als ik daarmee klaar ben, maak ik een gespecificeerde lijst van alle geleverde diensten en hoeveel tijd het me gekost heeft om die uit te voeren. Daarna presenteer ik hen de rekening die ze moeten betalen voor mijn tijd en moeite."

Geen tweede keer 

Vervolgens legt ze uit dat alleen al de gedachte dat ze hun moeder zouden moeten betalen om hun kamer schoon te maken, voldoende is om haar kinderen aan te zetten het zelf te doen. "Hoeveel tieners ken jij die hun moeder willen betalen om hun kamer schoon te maken?”, vraagt ze.

"Twee van mijn tieners hebben me al eens moeten betalen en nadat hun jongere broers en zussen dat hebben zien gebeuren, hebben ze zoiets van "Ja, nee bedankt. Ik zal wel gewoon zelf mijn spullen opruimen!"

Goede leerschool

Kris Renee

Het is niet alleen een perfecte mom hack, het leert haar kinderen ook veel meer dan alleen het belang van het opruimen van hun kamer. "Ze leren te plannen en verantwoordelijkheid te nemen. Ze leren wat er van hen verwacht wordt en hoe de echte wereld werkt. Het hoeft maar één keer te gebeuren, en daarna overkomt het hen niet meer." 

In een commentaar verduidelijkte Kris nog wat ze haar kinderen dan eigenlijk in rekening brengt: ze rekent 10 dollar per schoonmaakbeurt. "Genoeg om een punt te maken, maar niet om al hun geld af te pakken." 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes